Energie
Duurzaam ondernemen

Krown Design maakt producten van schimmels 

Krown Design maakt producten van mycelium, een chique woord voor schimmels.
12-04-2019 - door Milou

Deze lampenkappen zijn gemaakt van mycelium | Foto: Krown Design

Het Nederlandse bedrijf Krown Design groeit producten van mycelium, een schimmel die in een mal alle mogelijke vormen kan aannemen. Krown Design maakt verpakkingen en materialen voor de bouwsector maar ook kunstobjecten en decorstukken voor film en televisie. Wij spraken met Jan Berbee, één van de oprichters van Krown Design.

Een netwerk van schimmeldraden

Mycelium is een netwerk van schimmeldraden, een levend organisme dat zich voedt en groeit. Voor de producten van Krown Design wordt een mal gevuld met mycelium en lokale grondstoffen, zoals landbouwafval. De schimmeldraden eten van het afval, groeien en vullen zo uiteindelijk de volledige mal. 'Dat gaat in een rap tempo, al na een dag of 4-5 is de substantie wit geworden in plaats van bruin en wordt dan kleverig, een beetje zoals deeg.' Het resultaat is een stevig product. Iets minder sterk dan hout maar sterker dan piepschuim, misschien wel het best te vergelijken met kurk. Aan het eind van de levenscyclus van het product dient het weer als compost voor de natuur. Het is zelfs home compostable, dat kan dus gewoon in je eigen tuin.

myceliumEen mycelium netwerk | Wikimedia

De producten groeien zichzelf

Samen met Eric en Arthur runt Jan vanuit Hedel het bedrijf Krown Design. 'Eigenlijk maken we niks, de producten groeien zichzelf.' Toen Jan - duurzame verpakkingsadviseur - het Amerikaanse bedrijf Ecovative ontdekte, dat verpakkingen maakt van mycelium nam hij direct contact op. Hij verkreeg de licentie om de methode in Europa uit te rollen en kwam in contact met kunstenaar Eric Klarenbeek, maker van de beroemde Myceliumchair. Ze besloten samen op te trekken en veroveren nu de wereld met schimmels. Dat doen ze op het gebied van verpakkingen, zo zijn ze nu bezig met een opdracht voor een wijnboer om verpakkingen te maken van wijnafval. Maar de ondernemers zetten ook stappen in de bouwsector.

'Ook daar is mycelium een hele interessante grondstof, het isoleert goed, werkt brandvertragend en je kunt er alles mee maken', aldus Jan. In combinatie met een duurzame coating is het ook nog eens bestendig tegen allerlei weersinvloeden. Op dit moment werkt Krown Design aan een vogelkijkhut voor de provincie Noord-Holland, gemaakt met mycelium in combinatie met de de stengels van een gewas uit de desbetreffende provincie. De stengels worden normaal gesproken weggegooid en nu gebruikt als grondstof voor de kijkhut.

Milaan Design Week & Grow It Yourself

Begin 2019 stond Krown Design op de Milaan Design Week, op uitnodiging van een architect uit Turijn. Het verzoek was een sculptuur van mycelium van 4 meter hoog en dan maar liefst 60 stuks. De grootste opdracht van het jaar. De bogen werden, samen met poefjes en bankjes van mycelium, gemaakt in de Krown fabriek in Hedel en naar de botanische tuin in Milaan vervoerd. Daar dient de sculptuur straks weer als voedingsbodem voor een nieuwe cyclus.

Een 4 meter hoge boog is wat te hoog gegrepen maar thuis producten laten groeien met mycelium kan prima. Krown Design verkoopt Grow It Yourself Kits voor bijvoorbeeld een lampenkap of bloempot. In de kant en klare box zit alles wat je nodig hebt om een mal te maken en dus je eigen product te groeien.

De mycelium bogen, poefjes en bankjes in de botanische tuin in Milaan | Foto: Krown Design

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!