Groene stad
Natuur
Duurzaam wonen

Krijgt Rotterdam er 1.000 geveltuinen bij?  

1.000 nieuwe geveltuinen in Rotterdam vòòr 30 september. Zo willen Raymond en Berend hun stad vergroenen.
15-06-2020 - door Maartje

Rotterdam staat misschien niet bekend als de groenste stad van Nederland, maar daar komt de laatste tijd verandering in. Zo bruist het al enkele jaren van de groene initiatieven in BlueCity, is het stationsgebied vergroent en heeft de stad zowaar een drijvend park. En met een beetje geluk is de stad eind september ook nog eens 1.000 geveltuinen rijker.

Raymond en Berend hebben een missie om hun stad Rotterdam socialer, groener en duurzamer te maken. Eerder organiseerden ze al het Dus Wat Gaan Wij Doen-festival en openden ze de duurzame pop-up store Oase Rotterdam. Deze keer maken ze de havenstad letterlijk groener, ze zijn namelijk een actie gestart om 1.000 geveltuinen aan te leggen.

Groene gevels in Rotterdam

Toen de coronacrisis uitbrak hadden Berend en Raymond opeens extra tijd vanwege het wegvallen van werk. Daarnaast zagen ze juist in deze tijd een groeiende behoefte aan positieve acties. Dus besloten ze hun idee om Rotterdam van meer geveltuinen te voorzien, eens verder uit te gaan werken.

Het doel is nu om voor 30 september 1.000 nieuwe geveltuinen in de stad te krijgen. Een deel daarvan, 100 stuks, zal in samenwerking met sociale partners worden vergeven aan Rotterdammers met een kleine beurs. Met hun enthousiaste campagne, o.a. te volgen via Instagram, en een handig stappenplan hopen de mannen hun stadsgenoten te inspireren zelf aan de slag te gaan.

En het eerste resultaat is er, op dit moment zijn er al 133 geveltuinen aangelegd. Op hun website houden ze de tussenstand bij.

Geveltuinen zien er mooi uit, zijn goed voor de bijen én de afvoer van regenwater.

De langste geveltuin van Nederland

Als onderdeel van de campagne willen Raymond & Berend het record van de langste geveltuin in Nederland verbreken. Het huidige record is een geveltuin van 120 meter die in juni 2019 geleden is aangelegd in Amsterdam. Zaterdag 21 juni 2020 zal in Rotterdam een 140 meter lange geveltuin wordt aangelegd bij creatieve broedplaats de Kroon in Rotterdam-West.

De lange geveltuin komt vol te staan met zo’n 600 biologische planten die bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Zo worden er een hoop bloende planten ingezet voor waar bijen en andere insecten van kunnen eten. Ook komt er groen in de tuin dat eetbaar is voor mensen, zoals rozemarijn, tijm en koriander. Laten we hopen dat Amsterdam zich nu weer uitgedaagd voelt om ook dít record weer te gaan verbreken...

Raymond bij een van de aangelegde geveltuinen. Foto Angeniet Bergers

Zelf een geveltuin aanleggen

Woon je in Rotterdam en heb je geen tijd/zin/groenevingers? Dan kunnen Raymond en Berend je geveltuin ook voor je aanleggen. Of ga zelf aan de slag met het stappenplan dat de mannen hebben opgesteld. En vergeet niet het resultaat te delen met #1000geveltuinen zodat jouw groene oase meegeteld wordt.

Woon je niet in Rotterdam, kijk dan even naar ons eerdere blog waarin we de regels voor de aanleg van een geveltuin in een aantal grote steden voor je uitzochten. Heb je toestemming voor de aanleg van een geveltuin? Dan is het een kwestie van tegels verwijderen, zand wegscheppen, aarde toevoegen en de juiste (inheemse) planten neerzetten.

 Een geveltuin met een gouden randje in Rotterdam

Houd in de selectie van je planten ook rekening met de hoeveelheid zon die je geveltuin ontvangt. En niet vergeten water te geven om zo je tuin groen te houden!

Meer groen in de stad

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!