Natuur

Koop een koe! 

Kende jij dit bijzondere initiatief al?
05-01-2017
Koop een Koe

Afbeelding: Koopeenkoe.nl

Wil jij minder vlees eten en vind je het belangrijk dat het vlees dat je nog wel eet duurzaam en gezond is? Kijk dan eens op Koopeenkoe.nl. Hier kan je samen met anderen een koe kopen die in de wei heeft gelopen en met zorg is groot gebracht. De koe wordt pas geslacht als het van kop tot staart is verkocht. Zo kan je bijvoorbeeld stoofvlees, gehakt, hamburgers en of biefstuk bestellen. Al het vlees wordt gerijpt in rijpkamers zodat het extra speciaal smaakt én langer houdbaar is. Oprichter Berend te Voortwis vertelt enthousiast:

“Onze missie is om de vleessector gezond, transparant en duurzaam maken. Er is een gigantische afstandelijkheid tussen vlees en het dier waar dat vlees vandaan komt. Daardoor ontstaan allerlei problemen en systemen die niet gezond zijn voor dierenwelzijn, de boeren en het vlees. Wij vinden dat het anders moet!”

 

Weet wat je eet

Elk pakket heeft een oornummer, dat is het oornummer van de koe. Zo weet je altijd waar jouw vlees vandaan komt. Berend te Voortwis:

“Ons vlees is echt puur 100% onbewerkt rundvlees. Wij gebruiken geen E-nummers, suiker, kleurstoffen, bind-, of conserveringsmiddelen. Jouw koe leeft jarenlang goed en geniet van eigen gras bij een boer die van zijn koeien houdt, en dat proef je! 

“Op onze site kan je op één van de koeien klikken en jouw deel bestellen. Pas bij 100% is al het vlees verkocht en wordt de koe geslacht. Je krijgt jouw deel van de koe in de vorm van een pakket. Dat bevat echt alles van de koe; van burger tot biefstuk. We brengen jouw koe vers en gekoeld door heel Nederland. We rijpen het vlees twee weken. Van bestellen tot leveren duurt dus maximaal 4 weken en is niet duur; omgerekend € 1,78 per maaltijd.”

Een diervriendelijke boerderij

Je kunt je afvragen of het mogelijk is om vlees van een diervriendelijke boerderij te kopen. Berend te Voortwis zegt hier over:

“Als je het sec bekijkt is het eten van vlees niet echt diervriendelijk. Maar in vlees zitten bouwstoffen die we, ook al wordt dat soms anders beweerd, nodig hebben om onze waardevolste machine, ons lichaam, aan het werk te krijgen en te houden. Maar we hebben niet elke dag vlees nodig. En daar zit de crux. Al honderden, zo niet duizenden jaren gebruiken we dierlijk vlees in ons dagelijks dieet. Dan kom je al snel op hoe je dat dan wel diervriendelijk kan doen.”

“Het diervriendelijke zit bij ons in het feit dat de dieren, die ons het vlees leveren, een zo goed mogelijk leven hebben. Dat doen we door het dier te geven wat het nodig heeft en laten het uitgroeien tot een dier wat gezond is en wat het vlees geeft wat goed gevoed en goed gehouden is.”

“Diervriendelijk slachten kan natuurlijk niet. Je slacht een dier voordat ‘zijn of haar tijd’ is gekomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat een dier zo min mogelijk lijdt en dat doen we. Ten eerste gaat er niets verloren en ten tweede brengen we de dieren ruim voor de slacht naar de slachter en zetten ze daar op stal. Daar blijven ze dan een vol weekend en wennen ze aan de slachter. Die brengt ze lekker voedsel en praat in de stal tegen de koeien zodat ze in alle rust naar de slacht gaan.”

Over de boeren

Op de site kan je alles vinden over de boeren van koopeenkoe.nl. Berend te Voortwis:

“De koeien staan op verschillende boerderijen. Een van de boerderijen staat bijvoorbeeld in Baambrugge, een klein dorpje vlakbij Abcoude. De koeien worden bij verschillende slachterijen geslacht. Een van de slachters is Jan Voordouw. Hij heeft een kleine slachterij met veel respect voor het dier en het vak. De koeien zijn meestal tussen de 5 jaar en 8 jaar als ze worden geslacht, afhankelijk van hun gewicht.”

“Het is mogelijk een kijkje te nemen op de boerderij, maar dat kan alleen in groepsverband. Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@koopeenkoe.nl en wij nemen contact met je op.” 

 

De toekomst

Berend te Voortwis kijkt trots terug op het afgelopen jaar en blikt alvast vooruit naar de toekomst:

“De afgelopen jaren hebben we veel geleerd en vooral dat we op de goede weg zitten. In Nederland hebben we Koopeenkip.nl gelanceerd en in middels zijn we ook in Duitsland gestart met kaufnekuh.de. We zijn vooral blij met onze trouwe terugkomende fans die nu altijd goed en traceerbaar vlees in huis hebben!”

“Wij zijn een druppel in een grote zee. We willen dus groeien en meer mensen overtuigen minder vlees te eten en alleen maar goed en traceerbaar vlees.”

 

Wil jij graag meer weten over Koopeenkoe.nl? Klik dan hier voor de site of projectpagina.