Koken zonder groen afval 

We hebben het (deze keer) niet over het opwarmen van kliekjes, maar over het waardevolle afval dat je hebt in de keuken!
13-05-2016 - door Dine
Je kunt dezelfde salade een paar weken later opnieuw eten. Van dezelfde groente!

Je kunt dezelfde salade een paar weken later opnieuw eten. Van precies dezelfde groente!

Je koopt telkens nieuwe groente, paddenstoelen en kruiden. Wist je dat dat helemaal niet meer nodig is als je de kontjes, harten of zaadjes opnieuw plant? Zo reduceren we ons keukenafval to the max! En het mooiste van al: het werkt.

Benodigdheden

In alle gevallen heb je aarde, water en geduld nodig en in sommige gevallen een mooi zonnig plekje.  En ik kan je uit ervaring vertellen dat groene vingers niet eens nodig zijn ;-) Als je de aarde in het verpakkingsmateriaal doet van het gekochte eten, ben je al helemaal duurzaam bezig! Gebruik bijvoorbeeld de bakjes van de kruiden of champignons. Let's do this!

Lente-ui of prei

Houd van lente-uit of prei minstens 2 cm over van de witte kant met worteltjes en zet het stukje met de worteltjes naar beneden in een glas water. Na een week kan je de gegroeide stengel overpotten in de aarde. De stengel zal eerst uitgroeien tot een bloem. Van de bloem gebruik je de zaadjes voor een nieuwe prei of lenteuitjes. 

Bleekselderij of kropsla

Het (witte) stuk met worteltjes van bleekselderij of kropsla snijd je ook bij deze groenten af. Het 'roosje' leg je in een schaaltje met lauw water, waarvan je het water elke drie dagen ververst. Na een week kun je hem dan in de grond stoppen op een lichte plek (niet in direct zonlicht).

Kruiden

Knip de bovenste 2 cm van verse basilicum, munt, koriander of peterselie af en laat alleen de bovenste twee blaadjes erop zitten. Zet dat steeltje in het water en wacht tot je redelijk dikke worteltjes ziet, zodat je hem kan planten. Ze hebben vervolgens veel zonlicht en genoeg water nodig. Goede tip: Als je de kruiden wilt gebruiken voor je gerecht, kun je beter de hele steeltjes afknippen in plaats van alleen de baaldjes.

Paddenstoelen

Dit is eigenlijk de allersimpelste en ideaal als je geen zon hebt op je vensterbank, balkon of tuin. Snijd het steeltje van een champignon af en stop dat in 2 cm natte grond, op een donkere plek. Er groeien dan meerdere champignonnetjes uit dat ene steeltje! Goede tip: met wat extra gebruikt koffiedik groeien ze extra snel (en het scheelt weer afval). 

Tomaten of (snoep)paprika's

De zaadjes uit pepertjes, paprika's of tomaten was je en laat je op een keukenpapiertje drogen in een warme ruimte. Daarna stop je ze in de grond (binnen). Als de plantjes eenmaal een paar centimeter zijn gegroeid zijn ze klaar om de zon in te gaan! Vergeet ze alleen niet een paar keer per week water te geven. Let op: deze plantjes hebben veel warmte nodig!

Uien

Het kontje met worteltjes snijd je af en laat je een paar dagen drogen. Daarna stop je hem in vochtige grond op een donkere plek. Uien groeien eventueel ook uit in een bakje met water. De stengeltjes die er dan uit groeien kun je ook als lente-ui gebruiken.

Enthousiast?

Het kan nog met véél meer groente en kruiden, zet je schrap! Het "recyclen" kan met knoflook, ananas, zoete aardappel, pepertjes, courgette, wortel, bietjes, kolen, citroengras, gember, venkel, avocado, andijvie, pastinaak, radijs. Wil je een vervolgblog met tips voor die andere 15 soorten? Mail ons naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.  We schreven eerder ook over wat je met schillen kunt doen, voor een optimaal no waste cooking- resultaat.

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.