Knit-O-Mat start een revolutie in de textielindustrie 

Hoe ziet jouw ideale trui er uit? Wie weet kan je die binnenkort wel bestellen via Knit-O-Mat!
27-08-2016
Knit-O-Mat

De Breihub begon halverwege 2015 met een wonderschone missie: mooie gebreide producten maken van zoveel mogelijk duurzame en zelfs gerecyclede materialen. Bijvoorbeeld van garen gesponnen uit gerecyclede PET-flessen of reblends van oude ingezamelde kleding. Door klanten te verbinden met de ontwerpers kunnen er de meest unieke, persoonlijke en duurzame producten ontstaan. Ondertussen is de naam van dit plan veranderd, maar is de missie nog even mooi. We spraken Tirza Brems over haar bijzondere project: Knit-O-Mat.

Achter de schermen

“Sinds vorig jaar is het idee enthousiast gedeeld met allerlei partijen in de Nederlandse textielindustrie. Uit al dat enthousiasme is een nóg grootster plan ontstaan: UPPS Fieldlab - Knitting-On-Demand. UPPS staat voor Ultra Personalized Product and Services. In dit fieldlab werken de industrie, ontwerp-opleidingen en de textielbranche samen aan de toekomst van de lokale textielproductie.”

“Op dit moment werk ik met knitwear ontwerper Rosanne van der Meer aan het tot stand komen van deze fieldlab. Hier willen we graag voorbeelden gaan laten zien van wat er allemaal mogelijk is. Zo werken we aan producten die het fieldlab straks kan gaan produceren. Dit zijn producten op het gebied van mode, accessoires en woontextiel.”

“Daarnaast houden we ons bezig met de ontwikkeling van Smart Textiles. Dat is textiel waar bijvoorbeeld digitale componenten en electronica in verwerkt zitten. Daardoor kunnen textiel bijvoorbeeld communiceren, transformeren of energie opwekken. Er zijn zoveel interessante ontwikkelingen gaande!”

Knitting on Demand

“Wij geloven dat Knit-O-Mat een revolutie zal zijn voor de textiel industrie. De klant is eindelijk weer betrokken bij het ontwerp én de productie van zijn of haar product! Zo kan de klant bijvoorbeeld zelf bepalen of de vorm en het dessin en het ontwerp helemaal naar wens is. Pas als alles klopt zal het product worden geproduceerd. Daardoor zal er geen overbodig textiel meer worden geproduceerd. Vandaar de naam: Knitting-On-Demand. Het kan nu nog niet, maar we denken dat we dit in de komende tijd wel gaan realiseren.” 

Dutch Design Week 

“Het concept van het fieldlab is van 22 tot 30 oktober te vinden op de Dutch Design Week 2016. Je kunt daar langs komen om zelf te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast is Knit-O-Mat een onderdeel van Drive, onderdeel van Clicknl. Een evenement op de Dutch Design Week met als doel om geïnteresseerden te informeren en eventuele investeerders aan te trekken.”

Op de Dutch Design Week zullen onze allereerste producten te bestellen zijn. Zo kunnen we gelijk kijken wat er wel of niet werk. Al deze dingen slokken nu onze tijd op. Maar we kunnen inschatten wat wel of niet werkt. Dat slokt nu al onze tijd op. We krijgen er ook veel voor terug. Het is echt super gaaf om de vorm te kunnen gaan geven aan de toekomst van de textielindustrie.”

De toekomst

“We hopen dat Knit-O-Mat over vijf jaar bekend staat als een duurzaam en gezond commercieel bedrijf. We willen er voor zorgen dat de textielindustrie weer terug komt in Nederland. Het zou mooi zijn als we het kenniscentrum van die industrie worden, ook op het gebied van materialen en productie-technieken.”

“We hopen dat klanten ons in de toekomst weten te vinden. Het zou geweldig zijn als zij zelf vanuit hun eigen huis hun ideale kleding en textiel kunnen vormgeven en bestellen. Deze kunnen dan weer worden geproduceerd bij de dichtstbijzijnde Knit-O-Mat. Verder willen we smart-banen creëeren en ons steeds verder uitbreiden, ook internationaal.”

Meer weten over Knit-O-Mat? Klik dan hier voor de site.