Klimaatrampen eisen onnoemelijk veel levens 

Dit wist je niet: klimaatrampen hebben in de afgelopen 20 jaar al aan 606.000 mensen het leven gekost
25-11-2015

De aangrijpende foto's van Kadir van Lohuizen tonen de verregaande gevolgen van klimaatverandering

Termen als mensenrechten, zeespiegelstijging en klimaatverandering worden te pas en te onpas gebruikt, zonder dat mensen weten waar het nu werkelijk om gaat. In deze wekelijkse serie worden de schokkende feiten achter deze termen blootgelegd. Vandaag schokkend feit deel 5: klimaatrampen hebben in de afgelopen 20 jaar al aan 606.000 mensen het leven gekost.

Klimaatverandering heeft (nu al) verregaande gevolgen

Naast al deze slachtoffers raakten nog eens 4,1 miljard mensen gewond, dakloos of hadden noodhulp nodig, volgens dit rapport van UNISDR. 4,1 miljard, let that sink in for a minute. Dat is bizar veel. Vooral door overstromingen hebben veel mensen hun leven of huis verloren, al zijn extreme droogtes, tyfonen en hittegolven ook verantwoordelijk voor veel slachtoffers. Ongeveer 3 miljard mensen die door klimaatrampen zijn getroffen, woonden in China of India, waar ze in dichtbevolkte gebieden extra kwetsbaar zijn. Ook inwoners van de Filipijnen, Bangladesh en Brazilië moeten het vaak ontgelden.

Van 1 gezin tot de Dikke van Dale

Het is tekenend dat de Volkskrant in augustus 2014 melding maakte van een Tuvaluaans gezin dat gedwongen moest verhuizen. Zij werden gezien als de eerste klimaatvluchtelingen ter wereld. Inmiddels is het woord 'klimaatvluchteling' volledig geïntegreerd en staat het zelfs in de Dikke van Dale. En de toekomst is niet rooskleurig voor veel mensen. Schattingen variëren tussen 250 miljoen en één miljard klimaatvluchtelingen tegen 2050. Veel experts stellen zelfs dat klimaatverandering als een katalysator werkt voor de onrust in het Midden-Oosten. Het probleem is echter niet voorbehouden aan ontwikkelingslanden. Dat bewijst deze fotoserie van Kadir van Lohuizen wel, met ingrijpende beelden over de zeespiegelstijging in Miami. 'Many engineers have worked on a masterplan to protect the city, but so far all of them concluded that it is not possible'.

Waarom je niet moet wachten op de #COP21

Volgende week begint in Parijs de klimaattop, oftewel de #COP21. Van 30 november tot en met 11 december gaan wereldleiders, NGO's, bedrijven en vele anderen met elkaar in gesprek om dit probleem te bestrijden. Het is van groot belang dat dan goede afspraken worden gemaakt om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het slechte nieuws is dat het waarschijnlijk nog lang gaat duren voordat de afspraken die daar worden gemaakt effect zullen hebben. Het goede nieuws is dat je daar niet op hoeft te wachten. Wij hebben namelijk verrassende tips voor je op een rij gezet die je zo kan uitvoeren.

In deze serie verschenen eerder de volgende artikelen:

De komende zestig seconden gaat 23 hectare landbouwgrond verloren

Kinderarbeid is overal

Het gaat bizar goed met de wereld

Kantoorwoestijnen zijn een probleem, maar er zijn mooie oplossingen