Kinderarbeid is overal 

Dit wist je niet: wereldwijd werken 168 miljoen kinderen
23-09-2015

Een fragment uit de documentaire 'The Dark Side of Chocolate'

Termen als kinderarbeid, mensenrechten en klimaatverandering worden te pas en te onpas gebruikt, zonder dat mensen weten waar het nu werkelijk om gaat. In deze wekelijkse serie worden de schokkende feiten achter deze termen blootgelegd. Daarnaast lichten we een project uit dat zich richt op deze problematiek. Vandaag deel 2: wereldwijd werken 168 miljoen kinderen. Dat is meer dan de gehele bevolking van Rusland.

Het probleem: kinderarbeid is overal

Dit jaar verscheen een uitgebreid rapport van het International Labour Organisation over kinderarbeid. De cijfers die uit het rapport naar voren kwamen waren schokkend. Kinderarbeid gebeurt op enorme schaal, en niet alleen in ontwikkelingslanden. De belangrijkste cijfers en feiten op een rij:

  • Er zijn wereldwijd 168 miljoen kinderen gevangen door kinderarbeid. Dat is ongeveer 11% van alle kinderen.
  • Verreweg de meeste kinderen werken in ontwikkelingslanden, maar ook in ontwikkelde landen (ja, zelfs in Nederland) komt het voor.
  • Het grootste deel hiervan werkt in de landbouw (60%). Ook in fabrieken werken veel kinderen.
  • Naar schatting doet 48 miljoen jongvolwassenen (15-17 jaar) ook nog eens gevaarlijk werk, bijvoorbeeld in mijnen, op plantages en in textielfabrieken.
  • Kinderen die al vroeg beginnen met werken hebben later in hun leven meer problemen dan leeftijdsgenoten die naar school gaan. Ze missen scholing en kunnen dus vaak niet lezen of schrijven, hebben later moeite met het vinden van een baan en inkomsten en zijn ongezonder.

De oplossing: word kwaad

Kinderarbeid is een immens en lastig probleem. Kinderen hebben vrijwel geen podium en worden dus niet gehoord. Iemand die zich inzet om kinderarbeid tegen te gaan is Kailash Satyarthi. De mensenrechtenactivist uit India strijdt sinds 1980 tegen kinderarbeid en kinderslavernij. Zo stond hij aan de basis van de Global March Against Child Labour. Hij bevrijdde tienduizenden kinderen uit mijnen, plantages en textielfabrieken. Volgens het Nobelcomité is Satyarthi met zijn vreedzame, moedige protest tegen kinderarbeid in de voetsporen getreden van Mahatma Gandhi. Het is niet voor niets dat hij vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede ontving. In zijn TedxTalk legt Satyarthi uit dat vooral woede zijn drijfveer was.

Einde van het probleem is nog lang niet in zicht

Ondanks alle inspanningen van Satyarthi en vele anderen, is het einde nog lang niet in zicht. Nog steeds werken er wereldwijd te veel kinderen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Kinderen horen op school te zitten of te spelen met leeftijdsgenootjes. Werken, dat kan later wel.

In deel 1 van deze serie gingen we in op verwoestijning en de problemen die dat met zich meebrengt.