Mode

Kies eens voor plantaardig goud 

Natuurlijk is jouw liefde goud waard, maar dat hoef je niet altijd letterlijk te nemen.
21-02-2017 - door Jessie
Plantaardig goud - Golden Grass

Plantaardig goud - Golden Grass

Natuurlijk is jouw liefde goud waard, maar dat hoef je niet altijd letterlijk te nemen. Kies eens voor tweedehands, gecertificeerd of zelfs plantaardig goud!

Ga niet fout met goud

Natuurlijk kun je je liefde bezegelen met een gouden sieraad, maar is dat eigenlijk wel eerlijk? De goudindustrie is vervuilender dan je misschien denkt. Voor iedere ton geproduceerd goud is er twee miljoen ton aan mijnafval. Dit houdt in dat er ongeveer twintig ton aan mijnafval wordt gemaakt voor één gouden trouwring. Uit een onderzoek van SOMO blijkt bovendien dat meer dan een miljoen kinderen in goudmijnen werken om goud te winnen voor onder andere telefoons, sieraden en wapens.

Een voorbeeld: de elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud, met een waarde van meer dan tien miljard euro. Hiermee is de industrie na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste goudafnemer ter wereld, aldus FNV. Door een petitie te tekenen of te kiezen voor een duurzame telefoon zoals de Fairphone kun je de elektronicasector oproepen te stoppen met onduurzaam goudgebruik.

Verliefd op vintage

Maar je kunt meer doen! Naast het bijdragen aan een duurzamere elektronicasector kun je ook met je statement sieraden direct tot actie overgaan. Zo is er sinds 2011 mede dankzij Solidaridad een Fairtrade en Fairmined (FTFM) standaard waaraan je direct kunt zien of kwetsbare mensen in de keten onder goede en veilige omstandigheden werken (check de lijst met verkooppunten op de site!).

Een andere mogelijkheid is het kiezen voor een tweedehands sieraad. In antiekwinkels, online of tweedehandszaken vind je supermooie unieke items die jouw liefde bezegelen. Bovendien zijn tweedehands sieraden een stuk goedkoper dan de nieuwe én weet je dat je de kostbare grondstof een tweede, derde of misschien wel achtste leven geeft. Dit kan zelfs met je eigen oude erfstuk en geeft gegarandeerd een goed gevoel.

Goud kun je groeien!

Toch liever een splinternieuw item aanschaffen? Of sowieso helemaal niks meer met onduurzame mijnpraktijken te maken hebben? Dan zijn er twee hele toffe opties waar je vast blij van wordt. Diamanten kunnen namelijk zélf gekweekt worden in een lab; hóe cool is dat? Daarnaast is er ook  een plantaardige alternatief voor goud: or végétal. In het noorden van Brazilië, in de Jalapãoregio, groeit een uniek plantje, de Capim Dourado (ook wel golden grass genoemd). De stelen van dit plantje hebben een goudkleurig laagje dat, verwerkt in sieraden, heel veel weg heeft van ons favoriete edelmetaal.

De Capim Dourado groeit vanaf juli en vormt van september tot oktober zaadjes, waardoor oogsten niet het hele jaar door mogelijk is. Dit maakt het plantje behoorlijk uniek én gewild. Daarom heeft de lokale overheid via haar milieuorganisatie een wet ingevoerd die het alleen toelaat om na 20 september te oogsten en de zaden te verwijderen, waardoor op een duurzame manier met het materiaal wordt omgegaan. De handel van de plant verloopt bovendien via coöperaties, zodat iedereen kan profiteren van economische stabiliteit. Voor vijftig gezinnen in de regio is de opbrengst van de gouden planten zelfs hun enige inkomstenbron.

Kortom: er zijn genoeg manieren om jouw liefde met een gerust hart te bezegelen! Wat is jouw favoriet?

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.