Kickstart je bedrijf met WBSO 

In deze serie zoeken we naar (overheids)regelingen om jouw bedrijf een kickstart te geven
22-03-2017 - door Redactie
WBSO subsidie

Zonder research en development geen innovatie en vooruitgang. Maar als ondernemer weet je als geen ander: onderzoek is prijzig. Loonkosten, onderzoeksapparatuur en prototypen, het zijn slechts enkele voorbeelden die goed research duur maken, zeker als starter. Maar niet getreurd! Er is altijd nog de WBSO regeling. Ontdek wat deze regeling voor jou kan betekenen.

Dé stimulans voor innovatie

Met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) verlagen bedrijven en starters de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten. De gedachte hierachter: innovatieve bedrijven zorgen voor economische groei, een betere concurrentiepositie en meer werkgelegenheid. Bekijk onderstaand filmpje en wordt in 4 minuten wijzer over de WBSO. Heb je iets langer de tijd? Bekijk dan vooral ook het webinar (+/- 30 minuten) dat de Rijksoverheid maakte over de regeling.

Voor wie?

De WBSO is bestemd voor Nederlandse bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Van starters, kleine zelfstandigen (ZZP) en mkb-bedrijven tot multinationals in elke bedrijfssector. Om samen te vatten, is de WBSO bedoeld voor:

  • Ondernemers die werknemers in dienst hebben die speur- en ontwikkelingswerk uitvoeren en geen publieke kennisinstelling zijn.
  • Zelfstandigen die inkomstenbelasting betalen en jaarlijks 500 uur of meer aan speur- en ontwikkelingswerk uitvoeren.

De WBSO vraag je aan voor de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur of technisch-wetenschappelijk onderzoek. Twijfel je of je wel in aanmerking komt voor deze regeling? Doe dan de quickscan.

Van circulair wc-papier tot vliegende auto's

Een behoorlijk aantal ondernemers gingen je al voor. Zo ontwikkelde Volans Rowing een roeiboot die voor iedereen toegankelijk is. De Volans COASTAL is tijdens de HISWA uitgeroepen tot HISWA Product van het Jaar 2016. Van Houtum heeft met behulp van de WBSO een techniek ontwikkeld om drankenkartons te recyclen tot wc-papier. Een mooi voorbeeld uit de circulaire economie. En wat te denken van onderstaande vliegende auto?

Geïnteresseerd? Wacht niet langer! Dien je aanvraag in bij RVO.nl.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.