Ken je Akon nog? Die steekt nu één miljard dollar in zonne-energieprojecten 

Met zijn stichting Akon Lighting Africa wil de R&B zanger grote delen van ruraal Afrika voorzien van zonne-energie
19-01-2017

Foto: Dagency.fr

Na een stormachtig begin van zijn carriére (met hits als Smack That en Lonely; oh, jeugdsentiment) is de muziekcarriére van Akon een beetje in het slop geraakt. Toch heeft hij niet stil gezeten. De rapper met Senegalese roots heeft samen met Chinese investeerders één miljard US dollar (!) bijeen gekregen voor zonne-energieprojecten in Afrika.

De basis voor een toekomstbestendig continent

Je hoort het goed. 1 miljard. Met dit bedrag wil hij verschillende projecten starten om (ruraal) Afrika van zonne-energie te voorzien. Het is een nieuwe mijlpaal van zijn stichting Akon Lighting Africa. Met deze stichting wil R&B zanger de basis leggen voor een duurzaam en toekomstbestendig continent. In gesprek met Virgin Radio zegt de artiest dat mensen zich niet bewust zijn van de erbarmelijke toestanden in delen van Afrika, omdat ze het zelf zo goed hebben. “Pas als je dat met je eigen ogen gaat zien, krijg je de behoefte daar iets aan te veranderen.”

Van wereldster naar bescheiden filantroop

Akon (nu 43) heeft de tijd van dure auto's en kilo's goud om zijn nek achter zich gelaten. De overgang van exorbitante wereldster met discutabele hits naar bescheiden filantroop ging niet over één nacht ijs, aldus Akon. “Het begon gaandeweg aan me te knagen en ik voelde me schuldig. Al die dure spullen voegen uiteindelijk niets toe. Ik wil mijn geld op een andere manier besteden zodat ik iets kan bijdragen.”

Ik wil mijn geld op een andere manier besteden zodat ik iets kan bijdragen

Aan ambitie geen gebrek

Ook onderdeel van dit project is de Solektra Solar Academy in Mali, een school waarin jonge mensen kunnen leren over het gebruik van zonne-energie en nieuwe toepassingen. Deze academie opende begin 2016 haar deuren. Akon's uiteindelijke doel is om 600 miljoen mensen in Afrika van licht te voorzien middels zonne-energie. De voortgang wordt - heel keurig - bijgehouden op de website van Akon Lighting Africa. Om een korte impressie te krijgen van zijn plannen, raden wij je zeker aan om dit filmpje te bekijken: