Eten en drinken
Duurzaam ondernemen

Karma Kebab maakt streetfood van Hollands graan 

Plantaardige shoarma gemaakt van Hollandse groenten. Start-up Karma Kebab wil er de wereld mee gaan veroveren.
01-02-2021 - door Maartje
Pita van Karma Kebab

Shoarma, is er iets lekkerder na een avondje stappen? Helaas moeten vegetariërs en vegans de geneugten van dit heerlijke street food aan zich voorbij laten gaan. Of toch niet? Ondernemers Marcel en Hidde hebben, samen met kok Pascal, Karma Kebab bedacht. Een volledig plantaardige snack vol met eiwitten.

Marcel: "In 2018 werd Pascal door Lowlands gevraagd om de meest duurzame nachtsnack ter wereld te ontwikkelen. Muziek, vrienden, gezelligheid, daar hoort natuurlijk ook een lekker broodje shoarma of kebab bij. Maar waarom moet daar altijd vlees in? Met die gedachte is Pascal toen aan de slag gegaan met als resultaat een plantaardige shoarma van Hollandse bodem."

"In eerste instantie noemden we onszelf Karma Shoarma maar omdat we graag een internationaal merk willen worden hebben we dat veranderd naar Karma Kebab. Het woord 'shoarma' zoals wij het schrijven is namelijk een puur Nederlandse uitvinding. En stiekem maakten wij ook meer een 'döner kebab' dan 'shawarma'. Karma Kebab staat voor onbekommerd genieten van plantaardige streetfood terwijl je plezier hebt met je vrienden."

Het team van Karma Kebab: Hidde, Marcel en Pascal.

Duurzaam streetfood uit Nederland

Karma Kebab is 100% plantaardig en wordt gemaakt van Hollandse groente en graan. En deze snack van eigen bodem zorgt ook nog eens voor veel minder CO2 uitstoot dan een kebab van vlees. Daarnaast zitten er zelfs méér eiwitten in dan in een reguliere kebab van kip of lam.

Marcel: "Wij zeggen altijd dat we niet heel erg serieus zijn behalve over 1 ding: de impact op onze planeet. Wij hebben echt niet de illusie dat wij in ons eentje het klimaatprobleem kunnen oplossen. Maar we geloven wél dat wij onderdeel uitmaken van een generatie ondernemers die het verschil moet gaan maken. Die ondernemers bekommeren zich naast hun bedrijf ook echt om de wereld van morgen. Dat is ook een van de redenen dat we ons hebben aangemeld bij ASN's Voor de Wereld van Morgen community."

Coronacrisis maakt ondernemers creatief

Het jaar 2020 begon zo goed toen Karma Kebab de Horecava Innovatie Award won voor het meest duurzame product. Maar toen ging op 15 maart Nederland op slot, een grote domper voor de startende ondernemers.

Marcel: "We zouden in 2020 zo'n 200 festivals aandoen en hadden daar ook net 3 nieuwe foodtrucks voor aangeschaft. Daarnaast was dit wellicht het allerslechtste jaar om een nieuw product in de horeca te introduceren. Tot slot vielen we ook buiten alle steunmaatregelen van de Nederlandse overheid. Maar het heeft ons ook veel gebracht en gedwongen om maximaal onze creativiteit en innovativiteit te benutten."

En de ambitie is er ook niet minder om geworden. Zo vertelt Marcel: "We willen het allergrootste kebabmerk ter wereld worden. Zo willen we over 5 jaar ook te koop te zijn in Duitsland, Engeland en de VS. In Nederland kun je ons dan overal in de horeca bestellen, kom je ons tegen op festivals, liggen we in de landelijke supermarkten en hebben we onze eigen keten met fysieke Karma Kebab restaurants."

Vegan kebab proeven?

Maar is het ook lekker? Beslis zelf en bestel Karma Kebab via hun eigen webshop of ga even langs bij een DEEN supermarkt. Inmiddels kun je heel veel verschillende Karma Kebab snacks, van pitas tot pides, ook bestellen via UberEats en Deliveroo in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Breda en Rotterdam.


Je kunt je Karma Kebab snack ook thuis laten bezorgen!

De eerste klanten zijn in ieder geval enthousiast. Zo schrijft Floortje: "Dit is een absolute aanrader! Goede textuur en smaak: om van te smullen. Ongelofelijk dat Karma Kebab dit product zo goed weet te maken van groente en granen."

Marcel: "Wij geloven dat we samen de wereld een beetje beter kunnen eten. Dat willen wij bereiken door iedereen van hardcore carnivoren tot vurige veganisten te laten ervaren hoe lekker plant-based streetfood kan zijn!"


 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!