Kapotte Senseo's populair in Nieuwegein 

19-04-2015
© Fototeam KenM

© Fototeam KenM

In Nieuwegein is het meest gerepareerde product van de Repair Café de Senseo. Repair Café's zijn wel hip, maar niet alleen in trek bij slow-coffee-drinkende hipsters. En hoewel het ontwerp van de Senseo reparaties knap ingewikkeld maakt, de vrijwilligers van Repair Cafés zijn er inmiddels zo bedreven in dat veel apparaten een tweede leven krijgen.

Het begin

Het begon allemaal in Amsterdam-West. In 2009 organiseerde Marine Postma daar het eerste Repair Café. Dankzij het grote succes kon de stichting groeien. In nog geen vier jaar tijd telt Nederland meer dan 150 Repair Café's, van Goes tot Groningen. En ook in het buitenland werken mensen aan een tweede leven voor apparaten en spullen. Peer en Linda startten eerder dit jaar de Nieuwegeinse Café's.

Ze regelden een gratis ruimte via de gemeente, sponsors, een heel team van vrijwilligers voor het repareren van kleding, electronica, fietsen en meubels en voor de andere klusjes zoals de administratie. Vanaf 4 april 2013 konden de Senseo's, electrische fietsen en truien met gaten worden binnen gebracht.

Mooi niet!

"Weggooien? Mooi niet!" Dat is het motto van Repair Café. De stichting werpt zich op als uitdager van de wegwerpcultuur. Peer vertelt dat zo'n Senseo in elkaar zit met weerhaken, waardoor het repareren opzettelijk moeilijk gemaakt is. En dat is niet uitzonderlijk voor moderne producten. Onze spullen worden zo goedkoop gemaakt, dat het niet economisch is om te investeren in reparaties. Maar de economische logica der dingen staat de laatste jaren ter discussie, en daarmee wordt dat oud vertrouwd klinkende motto van Repair Café weer heel hedendaags.

Moderne producten zitten zo in elkaar dat repareren moeilijk is

De kick

In een samenleving waar mensen elkaar weer voor niks gaan helpen, gelden andere wetten. Of het nu komt door de economische crisis, milieubewustzijn, moderne communicatiemiddelen, of doordat we herontdekken dat niet alles om geld draait: in Repair Café's wordt meer gerepareerd dan broodroosters en blousen. "En," zo vertelt Peer, "als zo'n ontplofte magnetron of antieke videorecorder weer aan de praat is, dan geeft dat toch een kick. Daar doen ze het natuurlijk ook voor.

Niet alles draait om geld

Weten of er binnenkort een Repair Café bij jou in de buurt is? Neem dan een kijkje op de site

Foto credits: