Groene stad
Natuur
Duurzaam wonen

Kamerplanten stekken doe je zó  

Yeah, het stekseizoen is weer begonnen. Maar… hoe stek je kamerplanten eigenlijk? Wij vroegen het de expert.
06-03-2019 - door Jessie
Foto: Patrick Perkins via Unsplash

Foto: Patrick Perkins via Unsplash

Eerder hielp communitylid Liedewij van Sprinklr onze planten al de winter door. Dus toen de eerste zonnestralen op onze bleke huidjes schenen wisten we wat we moesten doen: Liedewij weer het hemd van het lijf vragen. Deze keer niet over verwarmingen en droge lucht, maar over het stekken van onze lievelingskamerplanten.

De beste tijd om te stekken

“De dagen worden langer en langer licht triggert groei”, aldus Liedewij; plantenexpert bij Sprinklr. “Dat komt doordat lichtreceptoren in de plant meer en langer geactiveerd worden. En dat zorgt er voor dat planten gaan groeien. Maar wees niet ál te enthousiast met stekken; het kan nog steeds koud worden”. Zorg dus dat je stekjes altijd in een temperatuur van boven de 15 graden staan. “Het blijven baby’tjes hè? Die moeten vertroeteld worden en in de groei geholpen worden”, licht Liedewij toe.

“Bovendien komen de meeste kamerplanten uit de tropen, waar de temperatuur natuurlijk ook gemiddeld een stuk hoger ligt”. De lente is het beste seizoen om te stekken. “Dan stromen de groeisappen door de plant en heb je de meeste kans dat je stekken succesvol wortelen én dat de moederplant goed verder groeit”.

Hoe je je plant moet stekken verschilt per plantensoort. De plantenblogger Mama Botanica heeft er zelfs een heel boek over uitgegeven! Hierin wordt het stekken van allerlei soorten uitgelegd. Sommige planten, zoals Monstera’s, zijn binnen mum van tijd gestekt (op de juiste plek knippen is all it takes), maar andere hebben wat meer geduld of aandacht nodig. Wij vroegen Liedewij naar het stekken van onze favoriete kamerplanten, waarvan je er ook een aantal bij Sprinklr kunt kopen.

Algemene tips om je planten te stekken

Zorg ervoor dat je stek uit de directe zon blijft, maar geef hem wel veel daglicht. Kies daarnaast voor een warme temperatuur: “Minstens 15 graden, ook ’s nachts”, vertelt Liedewij. “Wat helpt is om een klein kasje te bouwen rond je stek: een plastic zakje rond je stek en pot houdt warmte vast en laat wel licht door. Maar zorg er wel voor dat je de stek eens in de vier dagen (of als er damp in het zakje zit) even lucht, zodat je stek niet gaat schimmelen”.

Één van de belangrijkste criteria is ook dat de stek niet mag uitdrogen: de aarde en de lucht moeten vochtig blijven. “Een truc om ervoor te zorgen dat op het blad van een Monstera bijvoorbeeld niet teveel water verdampt, is om het blad op te rollen (niet te strak) en zo vast te zetten met een elastiekje. Zorg wel dat je het blad na twee weken weer ontrolt, want het blad is ook nodig om energie te maken. Zodra er wat wortels zijn, kan de stek dan sneller aan de slag. Het kleine kasje van plastic zorgt er ook voor dat de lucht lekker vochtig blijft rond de plant.

Zo kun je sedum stekken

Laten we bij het allermakkelijkste beginnen: de sedum. Pak wat bolletjes van een sedum, leg dit op licht-vochtige aarde en kijk er zeker zes weken niet naar om. Je zult daarna langzaam groei en wortels zien ontstaan.

Calathea stekken

Hoe je een calathea moet stekken kun je precies zien in dit filmpje van Sprinklr, waarin Liedewij het haarfijn uitlegt. 

Bananenplant stekken

Hoe meer bananenplanten, hoe beter. Daarom is het zeker de moeite waard om dit te stekken. Hoe? Dat zie je in de video hieronder

Monstera stekken

Als je een Monstera wilt stekken moet je vooral even goed opletten wáár je knipt. Gelukkig is het niet zo moeilijk: Monstera’s maken luchtwortels. Om een stukje te stekken moet je dus een blad, stengel én luchtwortel hebben. Hier knip je één à twee centimeter onder de wortel. Let wel op: de wortel kan heel lang zijn, soms wel tot een meter, óf juist niet groter zijn dan een klein knobbeltje. Gebruik overigens altijd een scherpe snoeischaar of mes, en geen gekarteld mes.

Wanneer je de stek hebt, kun je hem op water zetten of meteen in de aarde planten. Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde. Zorg wel dat de aarde in het begin vochtig is, want de wortels zijn gewend aan het water. Ook moet de wortel strak omringd zijn door aarde. “Niet zo zompig als een modderpoel, maar vochtig als een net uitgeknepen spons”, aldus Liedewij. Als je de stek direct in de aarde zet moet je er voor zorgen dat de luchtwortel onder de grond zit met een stuk stengel, zodat je stek stevig staat. Zorg ervoor dat er ook geen lucht meer rond de luchtwortel zit.

Foto: Hudai Gayiran via Unsplash

Foto: Hudai Gayiran via Unsplash

Ficus stekken

Ook de ficus is vrij eenvoudig te stekken. 

  

Pannenkoekenplant stekken

“Dit is zó’n gemakkelijke stekkerd!”, vertelt Liedewij enthousiast. “Een gelukkige pannenkoekenplant maakt in het voorjaar vanzelf nieuwe scheuten. Naast de moederplant verschijnen een of vaak meerdere kleine plantjes”. Ondergronds zitten deze kleine plantjes via een ‘navelstreng’ verbonden aan de moederplant, eigenlijk zoals de bananenplant en de calathea's ook werken. “Wacht tot de nieuwe scheuten zo'n drie centimeter hoog zijn. Snijd het jong dan met een scherp mes af van de moederplant, tussen moederplant en scheut in”. Zet daarna de stek op water, of zet de stek in vochtige aarde. Houd de temperatuur lekker hoog, en groeien maar!

Niet alles is te stekken

Heb je de smaak te pakken? Ga er dan niet zomaar van uit dat je al je planten in huis kunt dupliceren. “Sommige planten zijn niet of heel moeilijk te stekken”, vertelt Liedewij, “de Paradijsvogelplant of Strelitzia moet bijvoorbeeld vermeerderd worden uit zaad, maar alleen al je Paradijsvogelplant zelf in bloei krijgen is een hele toer. Begin eerst maar eens met de plantjes die niet zo moeilijk zijn!”. Liever wat goeds doen voor het groen in de tuin? Binnenkort vind je bij Sprinklr ook weer fijne buitenplanten. Of geen tijd om te stekken? Dan kun je ook een bestaande plant adopteren. En voor degenen zónder groene vingers is er ook een oplossing: deze startups zorgen ervoor dat ook jouw huis een urban jungle wordt

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.