Natuur
Duurzaam wonen

Kamerplanten als luchtzuiveraars: een follow-up 

Moeder natuur ruimt jouw rotzooi op. Mickey legt uit hoe.
07-01-2017
Kamerplanten als luchtzuiveraars

Vorig jaar schreven we al op Voor de Wereld van Morgen hoe je de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren met behulp van speciale planten. Maar je kunt nog veel meer met groen, binnen en buiten. Een update. 

Planten verbruiken koolstofdioxide en geven zuurstof af, dat is biologische common-sense. Sommige planten zijn daar echter beter in dan anderen, en er bestaan ook planten die hele andere schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Daar wordt op nu grote schaal mee geëxperimenteerd; door de overheid, het bedrijfsleven, en ook jij en ik kunnen van onze woonruimte een proefopstelling voor luchtzuivering maken. Tijd voor wat meer diepgang in deze groene schoonmaakmachines.

Een verdedigingslinie tegen fijnstof

Vanuit allerlei hoeken wordt onderzocht hoe de zuiverende werking van planten de gevolgen van luchtvervuiling op kunnen lossen. Zo wil het bedrijf Ecorridors lange, fijnstofslurpende groenstroken langs snelwegen aanbrengen. Deze zouden een deel van de uitlaatgassen kunnen filteren.

Een misschien nog wel ambitieuzer plan komt van MyEarth. Dit bedrijf wil het idee van de Amstelveense ambtenaar Ton van Oostwaard in werkelijkheid brengen. Van Oostwaard droomt van een nieuwe missie voor de voormalige verdedigingslinie rond Amsterdam, De Stelling. Op deze kilometerslange wal moet een even lange strook met speciaal gekweekte kamperfoelies verschijnen. ‘Green Junkies’ worden ze genoemd, omdat ze zogenaamd verslaafd zouden zijn aan fijnstof. Voordat dit idee realiteit kan worden, moet er nog wel veel onderzoek worden verricht naar de luchtzuiverende kwaliteiten van de kamperfoelies. En daar zijn ze volop mee bezig. 

Gewone planten, ongewone kwaliteiten

Dat planten zuiverend werken, is overigens geen nieuwe vondst. Al in 1989 onderzocht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de invloed van kamerplanten op de omringende luchtkwaliteit. De organisatie vond geen planten met zuiverende superkrachten; de meeste planten kunnen prima de functie van luchtverfrisser vervullen: een graslelie (spiderplant), aloë vera of de alom bekende kleinbladerige klimop (hedera helix). De beste verfrisser is toch wel de Areca palm, volgens de studie. Deze werkt, naast een baan als gifstofbestrijder, vooral geweldig als bevochtiger: in een dag zweet hij een liter water de lucht in.

Sommige planten hebben andere bijkomende verdiensten, die ze superieur maken aan andere, bleek uit de NASA-studie. De sanseveria of ‘vrouwentong’ bijvoorbeeld, is een alom bekende bewoner van vele raamkozijnen. Wat echter niet iedereen weet, is dat deze plant een special power heeft waardoor hij juist enorm geschikt is om zijn leven in je donkere slaapkamer te leiden.

De meeste planten hebben flink wat licht nodig om via fotosynthese zuurstof te produceren. ‘s Nachts verbruiken ze juist zuurstof en geven ze CO2 af. Maar de sanseveria is ook met minimaal licht in staat O2 af te geven. Een donkere slaapkamer is dus licht genoeg om deze zuurstofmachine te laten werken. 

Zet een raampje open

In Nederland doet het bedrijf Ogreen er alles aan om de luchtzuiverende kamerplant een imagoboost te geven in onze huiselijke omgeving. Een belangrijke missie, aangezien kamerplanten een eenvoudig en goedkoop alternatief zijn voor dure ventilatie-installaties. Wel een kleine kritische noot: de NRC vroeg zich kortgeleden af of die zogenaamd geweldige ‘air cleaners’ nu wel zo bijzonder zijn. De krant plaatste vraagtekens bij de claims van Ogreen dat met bepaalde planten tot wel 30 m2 lucht gezuiverd kan worden. Want de stoffen die naast CO2 uit de lucht gefilterd worden, zoals koolstofmonoxide, formaldehyde, aceton en ammonia, zouden in zo’n geringe mate voorkomen in onze huis-, tuin- en keukenlucht, dat de zuiverende werking van de planten te verwaarlozen is.

Volgens eco-toxicoloog Tom Dueck van de universiteit Wageningen is het dan ook vooral belangrijk dat luchtvervuiling binnenshuis vermeden wordt. Het is misschien een open deur, maar als je binnenshuis rookt, is dit moeilijk met een paar planten te neutraliseren. Ook keukengeisers zonder afvoer en gaskachels vormen een vervuilingsgevaar. Wil je je huis écht van schone lucht voorzien, zet dan vooral vaak genoeg een raampje open, zelfs al woon je in een drukke stad. Neemt natuurlijk niet weg dat het hartstikke gezond is om planten in huis te nemen, voor schone, vochtigere lucht en om je geluksgevoel een boost te geven!

Wil je overigens weten wat het daadwerkelijke effect is van je natuurlijke luchtzuiveraar? Ogreen biedt tegenwoordig een in-home sensor aan die de luchtkwaliteit meet. En zo zijn er tegenwoordig wel meer sensoren, zoals de Air Quality Egg en de TZOA, die kwaliteitsmetingen doen, al dan niet geleverd als DIY-pakket. Deze ontwikkeling is nog relatief nieuw en het kan een lastige klus zijn om de sensoren goed afgesteld te krijgen. Maar soit, de technologie heeft misschien nog even tijd nodig, uiteindelijk maken ze je wel bewust van het belang van schone lucht.