Biodiversiteit
Klimaat

Justdiggit maakt de aarde groener 

Kende jij deze bijzondere organisatie al?
13-02-2017
Justdiggit

Justdiggit

Justdiggit is een Nederlandse non-profitorganisatie met een urgente missie: de wereld groener maken. Dat is hard nodig, want de aarde wordt steeds droger. Steeds meer stukken vruchtbare grond veranderen in woestijn, waardoor honger, armoede en het verlies van biodiversiteit op de loer liggen. Justdiggit gaat deze dreigende droogte tegen door eco-systeemherstel-projecten te ontwikkelen en aanjagen die een positieve impact op het klimaat maken.

Daarnaast ontwikkelen ze positieve on- en offline campagnes en educatieprogramma’s om zoveel mogelijk mensen te inspireren en activeren om de aarde te vergroenen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij vertellen je graag wat meer over deze bijzondere organisatie.

Justdiggit: graven en de grond openmaken

In veel droge gebieden op aarde is de bovenlaag van de grond zo hard geworden dat het regenwater niet goed meer in de grond kan infiltreren. Het water verdampt of zorgt voor erosie en overstromingen, waardoor de overgebleven vruchtbare grond wordt weggespoeld. Door gaten te graven kan het regenwater de aarde inzakken en komt het weer beschikbaar voor vegetatie. Dat zijn trouwens niet zomaar gaten, ze gebruiken maar liefst 35 verschillende soorten eeuwenoude en innovatieve technieken om het water weer in de aarde te krijgen.

Meer groen creëert meer groen

Dankzij alle vernuftige technieken komt het regenwater weer in de aarde terecht. Zo kunnen zaadjes weer ontkiemen en kan de natuurlijke vegetatie terugkeren. Justdiggit plant daarnaast allerlei klimaatbestendige bomen en planten om de biodiversiteit en de leefbaarheid van de lokale gemeenschap te verbeteren. Het mooie is dat de herstelde vegetatie ook zorgt voor een herstelde watercyclus. Wist je bijvoorbeeld dat 40% van alle regens komen van vegetatie? Een beetje meer groen creëert dus ook meer groen!

De airconditioning van onze planeet

Justdiggit ziet bomen en planten als de airconditioning van onze planeet. Hoe groener de aarde is: hoe koeler de planeet. Daarom zetten zij zich gepassioneerd in om al het droge land te herstellen. Er is uitgerekend dat er maar liefst 2 miljard hectare land te herstellen is. Dat is bijna twee keer de grootte van Europa! Justdiggit herstelt landschappen op tien strategisch gekozen projectlocaties. Zo lopen er bijvoorbeeld projecten in Kenia, Marokko, Tanzania en de VS. Deze vormen samen een “Hydrologische Corridor.” Door de schaal en locatie hebben deze projecten niet alleen lokale voordelen, maar ook een positieve impact op het regionale klimaat. Alle exacte projectlocaties in hun programma kiezen ze zorgvuldig uit met de Universiteit van Wageningen. 

Geen woorden maar daden

Volgens Justdiggit gaat het niet om woorden maar om daden. Hun schep staat voor actie in plaats van meer woorden over droogte en klimaatverandering. Met hun campagnes nodigen ze de wereld uit om de groene schep op te pakken en het gevecht met klimaatverandering aan te gaan. Ze bieden een platform voor consumenten, scholen, kunstenaars en bedrijven om de wereld te inspireren om nu actie te ondernemen.

Zo zijn o.a Desmond Tutu, André Kuipers en Floortje Dessing al ambassadeurs van Justdiggit, en helpen zij mensen bewust te maken van het belang hun projecten en missie. Het ultieme doel van hen en Justdiggit is om samen de schep op te pakken en de planeet af te koelen en te vergroenen. Help jij ze mee?

Wil jij meer weten over Justdiggit? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina of bekijk hun documentaire Rainmakers hier onder. Alle prachtige afbeeldingen zijn eigendom van Justdiggit

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.