De duurzame baan

Joey maakt impact als onderzoeker klimaatadaptatie 

Van zesjesstudent tot klimaatstrijder. Joey werkt aan een duurzame toekomst bij Hanzehogeschool Groningen.
08-11-2021 - door Flo
Joey

Een betekenisvolle baan, leuke collega’s en werk dat impact heeft. Dat willen we toch allemaal? In deze rubriek spreken we met mensen die werkzaam zijn in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht, wat is hun achtergrond en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar 'een duurzame baan'? Dit keer spraken we met Joey Koning die zijn plannen voor een PhD uitstelde om eerst échte impact te maken als onderzoeker en projectmedewerker klimaatadaptatie bij Hanzehogeschool Groningen.

Steden weerbaarder maken

Dat klinkt breed, en dat is het ook. Joey: “elke week ziet er anders uit voor mij”. Waar Joey het grootste deel van de tijd werkt aan onderzoeksprojecten om steden weerbaarder te maken voor klimaatverandering, begeleidt hij ook studenten bij afstudeerprojecten, werkt hij aan het vergroenen van de campus én organiseert hij evenementen over klimaatadaptatie.

Van zesjesstudent tot klimaatstrijder

Joey studeerde planologie aan de Rijksuniversiteit maar hield zich nog niet zo bezig met duurzaamheid: “Ik was nogal een laatbloeier en was lange tijd een zesjesstudent” Dit veranderde voor Joey aan het einde van zijn Bachelors toen hij een programma volgde over klimaatverandering. Dit motiveerde hem om meer uit zijn studententijd te halen en zich op het thema duurzaamheid te storten “Die periode liet me zien hoe leuk studeren kon zijn en was het hoogtepunt van mijn studietijd”. Hij stortte zich volledig op duurzaamheid: hij besloot een tweede master te gaan doen, volgde het Honours College programma, deed een bestuursjaar, werkte op de duurzaamheidsafdeling van de universiteit én studeerde ook nog eens cum laude af.

Vrijheid voor je idealen

Plannen voor een PhD stelde hij uit. Hij was bang alleen maar stapels papierwerk te maken in plaats van échte impact in de praktijk. Hij wilde ergens gaan werken waar hij het verschil kon gaan maken en twijfelde tussen onderzoek doen, de praktijk in of toch iets met onderwijs. En nu doet hij het alle drie!

Joey: “Alles waar ik tijdens mijn studie enthousiast van werd kan ik in mijn baan stoppen”. Hij kan er zijn idealistische kant goed in kwijt en heeft veel vrijheid om zich te richten op taken waar hij energie van krijgt. Joey: “het samenwerken met studenten van andere vakgebieden, en er op uit gaan om inspirerende mensen uit de praktijk te ontmoeten, maar ook het werken aan innovatieve projecten”. Soms zijn het hele technische vragen waar hij zich over buigt zoals ‘hoeveel water een wadi aan kan’ en soms onderzoeken ze juist hoe je bewoners en bedrijven kan aanmoedigen meer te doen aan klimaatadaptatie.

Ga dingen doen!

Zoals altijd in deze rubriek vroegen we ook Joey naar zijn ultieme tip voor iedereen die in de duurzame sector wil werken. Zijn tip: “Ga dingen doen!” Door zo veel mogelijk nieuwe dingen te proberen kom je er het beste achter wat je kan en uiteindelijk het leukste vindt om te doen. “Doe mee aan evenementen, lezingen, workshops, excursies en andere activiteiten, hoor verhalen, ontmoet mensen en zoek inspiratie”. Dan ontdek je het beste wat bij je past. Joey: “ook nu in mijn werk heb ik nog veel aan die ervaringen”.

Meer duurzame banen

Wil jij ook aan de slag voor een betere wereld? Hier lees je hoe je zélf een duurzame baan kan vinden!

 

Profile picture for user flo.bekkering_1
Flo
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Masterstudent Industrial Ecology én Franse bakker. Schrijft dus graag over voeding, landbouw en duurzame lifestyle.

Wil je meer weten over duurzaamheid in je dagelijks leven? Laat je inspireren door onze artikelen, en kom meer te weten over trends en ontwikkelingen die de wereld een stukje beter maken.