Jeans geverfd met olijfbladeren en amandelen 

Hoe tof zou het zijn als we geen petroleum meer nodig hebben voor het verven van kleding?
20-11-2017
G-Star Raw Earth Collectie

G-Star Raw Earth jeans gekleurd met planten

Skinny, vintage, high ankle, boyfriend, trashed, shaping: je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat in de vorm van een spijkerbroek. G-Star ontwikkelde een aantal jaar geleden zelfs een reeks jeans waarin 9 ton plastic uit de oceaan zat verwerkt. En ook nu verrast G-Star met een bijzondere én duurzame kledinglijn. 

Voor het kleuren van de broeken heeft het spijkerbroekenmerk gebruik gemaakt van plantaardige verf, ontwikkeld door de Zwitserse textielverfproducent Archroma. De verf is gemaakt van olijf- en rozemarijnbladeren, niet-eetbare notendoppen en amandelen en geeft de broeken warme natuurlijke tinten, zoals (marine)blauw, legergroen en pruim.

g-star

Reststroom landbouw

De ingrediënten zijn afkomstig van reststromen uit de landbouw en kruidenindustrie, dus voor de productie van de verf zijn geen extra grondstoffen nodig. De verf is een duurzaam alternatief voor verf op basis van petroleum.

G-Star is niet het enige merk dat gebruik maakt van plantaardige verf. Ook outdoormerk Kathmandu werkt samen met verfproducent Archroma. Zij gebruiken de speciale verf voor een nieuwe collectie van capuchontruien in de kleuren leisteenblauw, verbrand olijfhout en zachtroze. 

En nu jij

Waarschijnlijk duurt het nog even voordat je overal plantaardig gekleurde kleding kunt kopen, maar tot die tijd hoef je niet stil te zitten. Wist je dat je ook zelf kleding kunt verven met plantaardige verf? Je kunt heel gemakkelijk een hemdje of blouse een mooie basiskleur geven, zoals rood, blauw of geel:

- Voor rode of roze verf: gebruik bieten en blauwe bessen.

- Voor blauwe of paarse verf: kies zwarte bessen en rode kool.

- Voor oranje verf zijn uienschillen heel geschikt.

- Gele verf maak je van sinaasappel- en citroenschillen.

- Voor groene verf kun je spinazie gebruiken.

Zo ga je te werk

Stel, je wilt een rode blouse:

1. Hak de bieten in kleine stukjes (het liefst van twee centimeter of kleiner) en weeg het af.

2. Gooi alles in een grote pan en schenk twee keer zoveel water als bieten erbij.

3. Breng het goedje aan de kook, laat het minimaal een uur pruttelen en roer af en toe. Hoe langer je het mengsel laat staan, hoe roder de kleur van je blouse.

4. Zeef de bieten eruit.

5. Leg de blouse in een bad met een kleurfixerend middel, zoals zout of azijn. Voor een zoutbad geldt: één deel zout op zestien delen water. Voor een azijnbad geldt: één deel azijn op vier delen water. Laat het kledingstuk een uur staan.

6. Wring de blouse goed uit en leg het in het verfmengsel.

7. Je kunt het kledingstuk laten intrekken tot het de gewenste kleur heeft. Let op: de blouse is lichter van kleur als het opgedroogd is. Houd daar rekening mee als je de blouse uit de verf haalt.

8. Haal de blouse met rubberen handschoenen uit het verfmengsel, want je wilt geen knalrode handen. Wring het goed uit en laat het drogen.

9. Klaar!

Het is belangrijk dat je de blouse vanaf nu met koud water en apart van je andere kledingstukken wast. Veel plezier ermee!

Meer duurzame mode?

Deze Nederlandse modemerken maken eerlijke en duurzame kleding. Oh, en hier shop je online eerlijke kleding. Goed voor mens én milieu! Heb je helemaal geen behoefte om iets nieuws aan te schaffen? Kijk dan eens naar het leasen van een jeans via MUD Jeans.