Je telefoon recyclen in ruil voor games 

Ligt jouw oude telefoon ook te verstoffen omdat je niet weet wat je ermee kunt doen? Dan ben je niet de enige.
13-11-2017
Je telefoon recyclen in ruil voor games.

Timmy (l) en Joris | Beeld: E-waste Arcades

Slechts eenderde van het elektronisch afval in Europa wordt gerecycled. Dat moet anders, vonden de mannen van E-waste Arcades. Joris Petterson en Timmy de Vos bedachten een originele manier voor het recyclen van oude apparaten. Wij spraken met Joris over het bedrijf en de (toekomst)plannen!

Het duo maakt speelautomaten (arcades) van afgedankte apparaten, zoals computers, kabels, oude wasmachines en duurzaam gecertificeerd hout. In plaats van een muntje gooi je je oude mobiel in de automaat om een spelletje te kunnen spelen. Op die manier willen Joris en Timmy recycling leuk maken en meer bewustwording creëren op het gebied van (elektronisch) afval. Joris: “We willen uiteindelijk de kringlopen sluiten en de transitie naar een circulaire economie versnellen.”

Goudmijnen is één van de zes games die je kunt spelen

Goudmijnen is één van de zes games die je kunt spelen.

Ladder van Lansink

Joris is ontwerper en Timmy heeft innovatiewetenschappen gestudeerd en is initiatiefnemer van meerdere praktische projecten waarbij de circulaire economie centraal staat. “Het begon met een E-waste-race tussen basisscholen”, vertelt Joris. “Kinderen moesten zoveel mogelijk elektronisch afval verzamelen bij mensen uit de buurt.” Een goed project, maar ze wilden hoger op de Ladder van Lansink. Joris: “We zijn toen gaan nadenken over een nieuw project waarbij de nadruk moest liggen op oude apparaten een tweede leven geven in plaats van recyclen. De arcade-spelkasten zijn uiteindelijk de eye-catchers van het project geworden.”

E-waste Arcade 

Speciale spelkasten

De eerste spelkast werd in januari 2016 gebouwd, maar inmiddels zijn daar ruim 20 kasten aan toegevoegd. Joris: “Ze staan verspreid door het hele land, op basisscholen, bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en op station Utrecht Centraal.” Iedereen kan een E-waste Arcade kopen of huren. Voor NS maakten Joris en Timmy een speciale versie van de spelkast. “Op Utrecht Centraal kunnen mensen PMD (plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons, red.), papier en restinval inleveren in ruil voor games”, aldus Joris.

Medailles van afval

E-waste Arcades is ook een samenwerking aangegaan met KPN. De telefoonwinkel gaat mobiele telefoons inzamelen, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) en Coolrec (een recyclebedrijf gespecialiseerd in onder andere elektrische apparaten). “De ingezamelde telefoons worden naderhand gerecycled tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden van de KNSB.”

Grotere schaal

Joris en Timmy waren met E-waste Arcades dit jaar één van de deelnemers van de ASN Bank Wereldprijs en eindigden bij de laatste 30 ondernemers. “De jury vroeg zich af in hoeverre het project op grote schaal uitgevoerd kon worden,” vertelt Joris. “De arcades zijn toffe machines, maar wel prijzig om een heel kantoorpand mee te vullen als alternatief voor de afvalbak.” Niet iedereen kan het zich dus veroorloven om één of meerdere arcade(s) te kopen of huren. Joris en Timmy werken nu aan een andere, goedkopere versie van de spelkast. “Een versie die makkelijker en op grotere schaal in te zetten is in onder andere publieke ruimten."

recycling

Circulaire economie

Het gaat dus goed met E-waste Arcades, maar Joris en Timmy hebben nog genoeg plannen. Joris: “We willen het concept gaan verbreden en ons nog meer richten op andere afvalstromen, zoals de spelkast voor NS. We denken ook aan de recycling van cartridges en batterijen.” Maar belangrijker nog is het blijven vragen van aandacht voor de grote afvalstroom van onder meer elektrische apparaten. “Als mensen hun oude telefoon in een arcade gooien, worden ze zich bewust van de afvalstroom en hopen we hen te kunnen enthousiasmeren voor een circulaire economie”, aldus Joris.

Meer weten?

Joris en Timmy hebben voor 2018 al een hoop op de planning staan. Je kunt hen volgen op Facebook of de website in de gaten houden. Ben je op zoek naar nog meer voorbeelden van de circulaire economie? Wij hebben een paar mooie initiatieven op een rij gezet.