Je statiegeld rechtstreeks naar de Plastic Soup Foundation  

17-02-2017 - door Milou
De Plastic Soup wordt ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd, de precieze afmeting ervan is niet bekend.

De Plastic Soup wordt ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd, de precieze afmeting ervan is niet bekend.

Ik zie het regelmatig als ik lege flessen inlever in de supermarkt. Een doosje of collectebus waar je je statiegeldbonnetje in kunt doen, de opbrengst gaat vaak naar een (lokaal) goed doel. Nu kun je in een aantal supermarkten via een donatieknop rechtstreeks doneren aan de Plastic Soup Foundation. Doe je met je plastic afval meteen iets goeds tegen plastic afval!

Nog één keertje dan

De Plastic Soup wordt ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd. Het is een gebied in het noorden van Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en afval drijven. Dat het precies hier samenkomt heeft te maken met de zeestroom, die het afval naar zich toetrekt. De exacte afmeting van de plastic soup is niet bekend maar - en dit is shocking - de schatting is dat het gaat om een gebied vele malen groter dan Nederland. En om de shock nog iets groter te maken, naar schatting komt er per jaar 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld zo'n 20.425 ton per dag!

Duizenden stukjes

Door zonlicht en golfslag valt het plastic afval in kleine stukjes uit elkaar waardoor het zeewater verandert in een soep van microplastics. De Plastic Soup Foundation wil deze toenemende verontreinging van oceanen en zeeën een halt toeroepen door continu aandacht te vragen voor het probleem. En daar kunnen ze donaties natuurlijk goed voor gebruiken. De supermarkten waar rechtstreeks aan PSF gedoneerd kan worden, zijn in dit geval 10 supermarkten in Friesland. Tijdens het inleveren an de flessen krijg je een video te zien over het werk van de Foundation.

Een half miljoen

Dat het goed kan werken zo'n rechtstreekse donatieknop is wel te zien aan het succes van de Lidl. Die maakte in 2015 bekend dat klanten zo'n 500.000 euro aan statiegeld hadden gedoneerd. In dit geval was dat aan Voedselbanken Nederland. Ongeveer een jaar daarvoor hadden ze de donatieknop geintegreerd in de emballageautomaten.

De oceaanschoonmaker

En als we het hebben over de plastic soup dan kunnen we de enige echte oceaanschoonmaker natuurlijk niet overslaan. Dat kan er maar eentje zijn: Boyan Slat. Initiatiefnemer van The Ocean Cleanup: ''the largest cleanup in history''. Slat is al sinds zijn 16e bezig is met een oplossing voor de plastic soup. Vorig jaar zomer was het dan echt zover, toen is het prototype van zo'n 100 meter lang te water gelaten.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!