Je online privacy terug met Schluss 

Van deze digitale kluis heb jij alleen de sleutel.
26-03-2018 - door Milou

Foto: Nathaniel Dahan

Schluss is een app die je de controle over je persoonlijke gegevens terug geeft. Een soort digitale kluis waar je al je gegevens in kwijt kunt en waar jij bepaalt wie wat van jou mag weten. Wij spraken met Marie-José Hoefmans, een van de oprichters van Schluss.

Gratis bestaat niet..

..en dat beginnen we ons langzaamaan te realiseren volgens Marie-José. Voor alle gratis diensten en platformen op het internet 'betalen' we namelijk met onze persoonlijke gegevens. En daar gaat Schluss verandering in brengen. Het avontuur begon met een niet up-to-date adresboek. Marie-José kwam erachter dat er niets bestond om dat automatisch te updaten. Ze ging met een techneut om tafel en al snel ging het gesprek van alleen adresgegevens naar álle persoonlijke gegevens. 'Toen realiseerden we ons dat we iets heel wezenlijks te pakken hadden. We gaan het internet teruggeven aan de gebruikers'.

'Ze' weten alles van ons

Er is wereldwijd een handjevol bedrijven die alles van ons weet, Google, Facebook, Amazon. 'Het zijn de commerciële bedrijven die kennis - en dus macht - over ons hebben. Andere bedrijven die ook gegevens verzamelen lopen enorm achter de feiten aan, de macht is namelijk al vergeven.' Met de Schluss app zeg je bijvoorbeeld tegen een bedrijf als Bol.com. 'Ik geef je inzage in mijn e-mail en huisadres, dat mag je alleen gebruiken voor het bezorgen van het pakket en sturen van de digitale factuur. Mijn aankoophistorie staat in mijn kluis, daar krijg je alleen inzage in.' Je weet precies waarvoor het gebruikt wordt en hebt zelf controle. Als het bedrijf je kan uitleggen wat de toegevoegde waarde is van inzage in meer gegevens dan kan je ze dat geven.

De inrichting van Schluss vraagt om nauwe samenwerking met deze grote bedrijven, zij bezitten nu veel persoonlijke gegevens die ze terug moeten geven aan de klant. Volgens Marie-José gaat dat de goede kant op. 'Bedrijven snappen heel goed dat dit de manier is waarop we in de toekomst met gegevens omgaan. Uiteindelijk helpt het ze alleen maar verder: ze bedienen de klant beter, hebben toegang tot up-to-date gegevens en voldoen direct aan allerlei privacy-wetgeving.'

schluss

De illustraties van Schluss zijn gemaakt door Maus Bullhorst | Identiteit door Evers + de Gier

De veiligste kluis ooit heeft een openbare bouwtekening

Van de Schluss-kluis heb jij alleen de sleutel, ook Schluss weet niet wie bij welke kluis hoort. De techniek kent meerdere versleutelingen en de informatie van jouw kluis ligt straks versnipperd en versleuteld over het internet. 'En de software daarvoor is open source. Grappig he? De meest veilige kluis ooit en de bouwtekening maken we openbaar. Maar daardoor kan iedereen zien dat het een stevige kluis is en dat er echt geen achterdeuren zijn. We nodigen mensen ook vooral uit om mee te denken over verbeteringen.' Bang zijn dat Schluss met je gegevens aan de haal gaat hoeft niet. Het wordt namelijk een coöperatie waarvan iedere gebruiker mede-eigenaar is. Dit zorgt er ook voor dat winst niet het doel is, jouw gegevens blijven altijd van jou. De app wordt straks aangeboden voor een zo laag mogelijk bedrag per jaar.

schluss

Testers en techneuten gezocht

Op dit moment is Schluss nog volop in ontwikkeling. Begin 2018 waren ze een van de Nederlandse tech-startups die mee mocht naar CES in Las Vegas, dé beurs voor technologische innovatie. Dit leverde ze veel (inter)nationale aandacht op. Op de vraag wanneer de app beschikbaar is kan Marie-José geen precies antwoord geven, wel is een eerste versie van de kluis binnenkort klaar om te testen. 'Waar we mee bezig zijn is gigantisch groot. Het is een beweging waar organisaties, bedrijven en consumenten zich bij aansluiten. Samen gaan we de datastroom op het internet omkeren en teruggeven aan de gebruikers.' Op korte termijn wordt gezocht naar bedrijven die verder met ze willen ontwikkelen, techneuten en consumenten die meedenken en testen. Daarnaast werkt Schluss op dit moment aan een pilot voor het moederbedrijf van ASN Bank, de Volksbank.

Een lange adem

Als we Marie-José vragen naar haar tip voor andere (startende) ondernemers is ze kort en bondig. 'Luister naar andere mensen maar vaar er niet blind op, jij hebt als geen ander het doel voor ogen.' De droom van Schluss is ook heel helder. 'Een internet waar iedereen weer zelf de controle heeft over zijn of haar gegevens.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!