Jaag je Ik Vertrek-droom na en ga groen de grens over! 

Droom jij ook van het buitenland na de laatste aflevering van Ik Vertrek? Hier vast wat duurzame reisinspiratie om je op weg te helpen!
16-10-2018

Nederlanders zijn zo reislustig als het maar kan en die passie komt het sterkst naar voren in het tv-programma Ik Vertrek. Omdat we fan zijn en een duurzaam tintje willen geven aan emigratie hebben we de beste tips voor een frisse start in het buitenland in dit blogje getoverd.

Blijf lekker in Europa

Emigreren naar een ander land binnen de Europese Unie heeft met name voordelen voor het klimaat, omdat je het vliegtuig links kan laten liggen en minder ver hoeft te reizen. Nog een voordeel is dat je als Nederlander geen visum of vergunning nodig hebt.

Maar wat ook fijn is aan Europa is dat alle soorten droombestemmingen binnen handbereik liggen. Voor tropische eilanden en ruige gletsjers hoef je helemaal niet naar de andere kant van de wereld te vliegen, dus plan je reis naar deze Europese dichterbij-droombestemmingen!

Wanneer geld een rol speelt

Tenzij je al pensioenplannen hebt is het verstandig om stil te staan bij wat je nieuwe inkomstenbron gaat worden. Wordt het een mini-golfbaan, bed and breakfast, glamping of dan toch een floatcentrum?

Zet je unieke skills in, ga voor duurzame en maatschappelijke impact in de regio en onderzoek goed of er in je omgeving wel vraag is naar je concept.

Glamping

De verbouwing

Leuke plek gekozen? Mooi. Het hangt natuurlijk van je situatie af of je een bouwval moet gaan opknappen of dat je alle vrijheid hebt met een leeg stuk grond. Let bij de verbouwing in ieder geval op duurzaamheid, zodat je klaar bent voor de toekomst. Overweeg bijvoorbeeld zonnepanelen, goede isolatie, een warmtepomp of gewoon alle drie!

Als met een lap grond begint heb je ook de vrijheid om volledig duurzaam te bouwen. Sustainer Homes is een opkomende speler binnen de wereld van circulaire bouw, dus wie weet kunnen zij je verder helpen. Of als je een enorme fan bent van tiny houses kun je ook leren hoe je er zelf eentje kunt ontwerpen en bouwen.

Sustainer Homes Ecolodge

Blijven dromen?

Als emigreren dan toch een stapje te ver voor je is, maar je wel houdt van reizen, hebben we wel een paar duurzame reistips voor je.

Om je bestemming zo groen mogelijk te maken, kun je eens een kijkje nemen op Book Different, een soort Booking.com voor duurzame accommodaties. Hier leer je ook meer over de CO2-footprint van je reis en vind je de vetste boomhutten om in te overnachten. Ook op Airbnb zijn genoeg duurzame pareltjes te vinden, zoals deze koepelwoning in Engeland.

Ben je meer van de georganiseerde verre reizen? Dan is Better Places de aangewezen organisatie voor je duurzame trip. Zo wordt je CO2 uitstoot gecompenseerd en draag je direct bij aan de lokale economische ontwikkeling.