Klimaat
Plastic
Zero waste

Is zeewier het nieuwe plastic? 

Plasticvervuiling is een groot probleem, maar wist je al dat plastic van zeewier misschien de oplossing kan zijn?
09-05-2019 - door Amber
Zeewier op het strand

Zeewier op het strand. Foto: Tracy Reynolds

Dat plastic een groot probleem vormt voor het milieu is bij de meeste mensen wel bekend. Maar hoe we dit probleem moeten oplossen blijft nog een lastige vraag. Gelukkig zijn er al meerdere initiatieven om de grote hoeveelheden plastic op te ruimen, te recyclen of een Zero Waste lifestyle te promoten. Maar wist je dat er ook alternatieven bestaan voor plastic gemaakt van aardolie? Zeewier is misschien wel dé oplossing!

Wat zijn bioplastics?

Een klein stapje in de goede richting is plastic gemaakt van planten, zoals suikerriet of mais: de biobased plastics. In tegenstelling tot virgin plastic (helemaal nieuw plastic) wordt er geen aardolie gebruikt om biobased plastics te maken. Daardoor komen er in de meeste gevallen minder broeikasgassen vrij. Dat is het grote voordeel van biobased plastics. 

Daarnaast zijn de meeste bioplastics biologisch afbreekbaar en kunnen onder de juiste omstandigheden worden gecomposteerd. Een voorbeeld van een product van biobased plastics is de BE O Bottle: die is gemaakt van suikerriet.

De Be O Bottle

Toch zijn de voordelen van bioplastic omstreden omdat het geen oplossing biedt voor de plastic soep. De meeste bioplastics breken namelijk niet zomaar af in de natuur. Daardoor zijn de gevolgen voor dier en milieu even schadelijk als die van regulier plastic.

Ook kleven er andere nadelen aan bioplastics. De productie kost namelijk veel water en concurreert met de voedselproductie. Het is vaak onduidelijk voor de consument bij welk afval bioplastic hoort, waardoor het alsnog vaak samen met het reguliere plastic wordt verbrand. Ook kan door deze onduidelijkheid regulier plastic onterecht bij het GFT-afval terecht komen.

Is zeewier de toekomst?

Er bestaat een beter alternatief: plastic gemaakt van zeewier. Zeewier is goedkoop, makkelijk te oogsten en wijdverbreid beschikbaar. De productie van zeewier vergt geen kostbare landbouwgrond en heeft nagenoeg geen negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Een bijkomend voordeel is dat ook landen die te maken hebben met waterschaarste, zoals India en China, zeewier tot hun beschikking hebben. 

  Een fles gemaakt van zeewier, ontworpen door de IJslandse student Ari Jónsson

Het gebruik van zeewier voor plastic is fundamenteel milieuvriendelijker is dan het gebruik van andere soorten biomassa, zoals maïs of suikerriet. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Het lijkt erop dat plastic van zeewier een oplossing kan zijn voor de plastic soep, omdat het veel sneller afbreekt in de natuur en soms zelfs gegeten kan worden.

Eetbare drinkpakketjes

Er wordt al veel geëxperimenteerd met toepassingen van zeewierplastic. Afgelopen april werden er tijdens de Marathon in Londen eetbare waterpakketjes uitgedeeld. De omhulsels van deze zogenaamde ‘eetbare waterbubbels’ Ooho van Notpla waren gemaakt van zeewier. Hierdoor werden er maar liefst 200.000 plastic flessen bespaard.

 De waterbubbles Ooho van Notpla zijn gemaakt van zeewier. Foto: Ooho

Natuurlijk zijn we er nog lang niet. Zo moet bijvoorbeeld de teelt van zeewier efficiënter worden waardoor het economisch rendabeler wordt om zeewierverpakkingen te maken. Maar er is hoop voor de toekomst!

Wil je meer weten over plastic?

Er gebeurt ontzettend veel om het plastic probleem aan te pakken, dus als je even behoefte hebt aan positief nieuws lees dan zeker door.

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!