Plastic

Is dit dé vervanger voor microplastics?  

Engelse wetenschappers hebben een bijzondere microbead van afvalhout ontwikkeld.
20-06-2017 - door Jessie
Biologisch afbreekbare microbeads in tandpasta © University of Bath

Biologisch afbreekbare microbeads in tandpasta © University of Bath

Ze zijn minuscuul, maar hun impact is overweldigend. Microbeads zitten niet alleen in je tandpasta, dagcrème en lippenstift, maar inmiddels ook in onze oceanen, lucht en zelfs in onze longen. Korter gezegd: microplastics (en hun kleine broertjes, nanoplastics) zijn overal. Wetenschappers aan de universiteit van Bath denken nu een vervanging te hebben voor de schadelijke kleine monstertjes. 

Microbeads en microplastics, wat zijn dat eigenlijk?

Microbeads zijn onze grootste minuscule vervuilers, die niet met het blote oog te zien zijn. De kleine plastic bolletjes van ongeveer 0,5 millimeter groot worden op grote schaal aan onze tandpasta, make-up, schoonmaakartikelen en badproducten toegevoegd, omdat ze de producten een soepele textuur kunnen geven. Doordat ze zo klein zijn kunnen ze niet door filters tegengehouden komen, waardoor ze onvermijdelijk in onze oceanen belanden. Per dag spoelen we alleen met tandenpoetsen in Europa al 74.000 kilo plastic door het riool. Bovendien zorgt één douchebeurt al voor 100.000 kleine plasticdeeltjes en draagt ons microbeadgebruik bij aan de acht miljoen ton plastic die jaarlijks in onze oceaan belandt. 

Ban the bead!

Verschillende milieuorganisaties hebben de afgelopen jaren campagne gevoerd tegen de microbeads. Zo kun je met de Beat the Microbead-app van de Plastic Soup Foundation (lees ook het interview met de Plastic Soup Foundation) heel eenvoudig zien in welke producten microbeads zijn toegevoegd en hebben verschillende fabrikanten al aangegeven te stoppen met het gebruiken van microbeads. Mede hierdoor heeft het Verenigd Koninkrijk nu besloten om alle microbeads in 2017 te verbannen. Maar hoe houden we onze tandpasta dan soepel? 

De microbeads zijn gemaakt van cellulose © University of Bath

Biologisch afbreekbare microbeads 

Wetenschappers aan de Bath University ontwikkelden bijzondere biologisch afbreekbare microbeads. Voor het eerst is het gelukt om een schaalbaar en stabiel productieproces te ontwikkelen als alternatief voor de plastic bolletjes. De biologisch afbreekbare microbreads zijn gemaakt van natuurlijk cellulose, wat gevonden wordt in hout en planten. Door de cellulose op te lossen kunnen de wetenschappers er minuscule bolletjes van maken, die stevig genoeg zijn om in een bodywash hun eigen structuur te houden, maar in het milieu in een korte periode kunnen afbreken. “Microbeads in de cosmetica-industrie zijn vaak gemaakt van polyethyleen of polypropyleen: goedkope en makkelijke materialen die van aardolie worden gemaakt en niet afbreekbaar zijn”, aldus dr. Jane Scott, één van de onderzoekers die betrokken is bij het project. “Onze bolletjes van cellulose komen van een hernieuwbare grondstof en breken af in ongevaarlijke suikers”. 

Biologisch afbreekbare microbeads © University of Bath

Van boom naar microbead

De wetenschappers verwachten deze nieuwe microbeads te kunnen maken van ‘afvalmaterialen’ uit de papierindustrie. Hierdoor is het niet nodig om extra bomen te kappen voor de productie van de nieuwe microbeads; wel zo fijn. De microbeads worden gemaakt door een cellulosesubstantie door hele kleine gaatjes in een membraan te drukken. Hierdoor ontstaan kleine druppeltjes, die met zonnebloemolie van het membraan gespoeld kunnen worden. De druppeltjes worden vervolgens verzameld en van de olie gescheiden. Door de structuur van de cellulose aan te passen kunnen de bolletjes harder of zachter gemaakt worden. In het filmpje laat James Coombs OBrien zien hoe dit werkt: 

Dweilen met de kraan open

Natuurlijk zijn de biologisch afbreekbare microbeads een revolutionaire ontwikkeling, maar om onze plasticverslaving  te verminderen en zo de plasticvervuiling in onze oceanen tegen te gaan is nú al actie nodig. Daarom ontstaan er steeds nieuwe initiatieven tegen micro- en nanoplastics: deze waszak vangt microplastics en bijzondere initiatieven tegen plasticvervuiling poppen uit de grond. Natuurlijk kun je ook proberen om plastics helemaal te verbannen; maak bijvoorbeeld je eigen bodyscrub

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.