Klimaat

Is de Ja/Ja sticker al in aantocht?  

De ja/ja-sticker gaat de papierverspilling van reclamefolders tegen.
07-04-2019 - door Milou
Samuel Zeller via Unsplash

Samuel Zeller via Unsplash

Gemiddeld vallen er per week 32 reclamefolders in de bus. Veel daarvan belandt ongelezen in de afvalbak. Om verspilling terug te dringen moeten Amsterdammers die folders willen ontvangen een Ja/Ja-sticker op hun brievenbus plakken. Ook andere Nederlandse gemeenten willen de maatregel gaan invoeren.

Nee/Nee wordt Ja/Ja-sticker

In 2018 heeft de gemeente Amsterdam de Ja/Ja-sticker geintroduceerd, deze moet je als inwoner van de stad op je brievenbus plakken als je reclamefolders wilt ontvangen. Inwoners zonder sticker krijgen voortaan geen folders meer, nog wel huis-aan-huisbladen. Als je ook die niet wilt ontvangen is de Nee/Nee-sticker nodig. De gemeente Amsterdam heeft deze maatregel ingevoerd om papierverspilling tegen te gaan en het aantal ongelezen weggegooide folders te verminderen. Volgens Milieu Centraal krijgen huizen zonder nee/nee of nee/ja-sticker gemiddeld 32 folders per week in de brievenbus. Samen goed voor zo'n 33 kilo reclamedrukwerk per jaar. Utrecht, Rotterdam, Nijmegen hebben al aangegeven ook over te willen stappen naar de ja/ja-sticker. In de gemeente Amsterdam zijn de stickers gratis verkrijgbaar bij ieder stadsloket.

Boete voor adverteerders

Onder reclamefolders worden gratis huis-aan-huis folders en/of samples verstaan die geen vermelding van een adres en woonplaats hebben. Geadresseerde folders, 'aan de bewoners van' of met een specifiek adres mogen wel in de brievenbus. Evenals folders van vrijwilligersorganisaties en niet commerciele partijen. 'Als de folder geen aanprijzend karakter heeft, is er geen sprake van reclame. Bijvoorbeeld bij het verspreiden van feitelijke informatie, of folders van politieke partijen.'

Het jaar 2018 is gebruikt als overgangsjaar, vanaf februari 2019 gaat de gemeente Amsterdam ook daadwerkelijk handhaven op de ja/ja-sticker. Adverteerders die zich niet aan de regel houden kunnen een boete opgelegd krijgen. Via de website van de gemeente kun je als bewoner melding maken van ongewenst ontvangen reclamefolders - je kunt hier ook aangeven dat je ten onrechte geen folders ontvangen hebt. De reclamebranche is van begin af aan minder blij met de maatregel en stapte naar de rechter. Zij vrezen schade voor retailers die via de folders hun klanten bereiken.

Digibon bespaart papier

Heb je weleens nagedacht over een ander stukje papier dat voor veel afval zorgt? De papieren kassabon. In Nederland om precies te zijn goed voor 30 miljoen kilo afval. Voor de productie alleen al wordt in ons landje jaarlijks 13 miljoen liter olie en 55 miljoen liter water gebruikt. De slimme ondernemers van Digibon hebben een oplossing voor de papieren kassabon bedacht.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!