Internationale dag van...de chocolade! 

Vandaag is het internationale dag van de chocolade. Daar loopt het water je van in de mond..
12-09-2014 - door Lotte

Voordat je nu direct naar de winkel rent.. nemen we je eerst even mee naar drie bijzondere (en eerlijke) chocoladeverhalen.

De Chocolatemakers

In een klein garagepand begonnen Rodney & Enver twee jaar geleden met het maken van echte kwaliteitschocola, die ook nog super duurzaam en biologisch is. Zij hebben hun hele keten zelf onder controle door zelf hun boeren te selecteren uit Peru, Congo en de Dominicaanse Republiek. Daarnaast worden de bonen met een zeilschip, de Tres Hombres, vervoerd.  Hun doel: mensen weer echte chocola laten proeven. De manier waarop zij de chocola maken komt bijna nergens anders meer voor. 

"We zoeken en importeren kleine hoeveelheden biologische cacaobonen van bijzondere kwaliteit. We kopen de bonen direct bij de boeren voor een eerlijke prijs. Vervolgens begint het hele proces van handmatige selectie, het roosteren van de bonen, het maken van de nibs (kleine stukjes cacao boon), malen en walsen."

Check Chocolatemakers voor alle repen

De repen van  Chocolatemakers

Tony Chocolonely

In 2003 was journalist Teun van de Keuken geschokt toen hij in een boek las dat slavernij nog steeds bestaat. Hij besluit op onderzoek uit te gaan. Hij geeft zichzelf in het programma Keuringsdienst van Waarde aan als chocoladecrimineel. In 2005 ontstaat de fameuze reep: Teun brengt Teun (Tony) de eerste (lonely) slaafvrije chocoladereep (choco) op de markt. Er moet nog veel gebeuren voordat iedereen in de cacao écht krijgt waar hij of zij recht op heeft. De grote repen krijgen een metamorfose: vanaf nu zijn ze verdeeld in ongelijke stukjes. Ook in 2012 komen er weer een paar nieuwe Tony’s telgen bij. Zo ontstaat de allereerste Tony’s chocolademelk.

Na chocolademelk is de allereerste Bean to Bar chocoladereep een feit. Maar er is meer. Tony's brengt een eigen film uit, met de toepasselijke titel: "TONY", en kondigt aan een chocoladepretpark in Amsterdam Noord te openen. En in de toekomst? Tony's wil, samen met Vandebron, de kolencentrale Hemweg sluiten en er een chocoladefabriek van maken

De Tony's mondriaanreep

Lovechock 

Bij Voor de Wereld van Morgen en ASN Bank zijn we ook fan van de repen van Lovechock. De naam alleen al... en de verpakking.. <3

"Lovechock wordt met liefde handgemaakt van de beste biologische cacao uit Ecuador. Omdat de cacaobonen ongebrand en koudgemalen zijn, zit Lovechock supervol flavonoïden en ‘liefdesstofjes’: stofjes waar je je liefdevol & blij door voelt."

Check Lovechock voor meer informatie 

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.