Duurzaam ondernemen

Internationaal ondernemen, hoe doe je dat? 

Heb je internationale ambities maar weet je niet waar je moet beginnen. Met deze tips maak je een goede start.
30-07-2019 - door Milou

Droom jij weleens van internationaal ondernemers succes? | Foto: ROOM via Unsplash

Ondernemen is in eigen land vaak al één groot avontuur. Want hoe bestorm je de markt, wie is je doelgroep en hoe bereik je die? Misschien komt er ooit wel een moment dat je over Nederlandse grenzen heen gaat kijken. Dat je wil gaan ondernemen in het buitenland. Hoe pak je dat eigenlijk aan? Wij spraken met Tjerk Opmeer, directeur Internationale Programma's bij de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat doet de RVO?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze dienst heeft als doel om ondernemend Nederland verder te helpen. Om dit te kunnen doen biedt RVO voorlichting & advies, financiering en contacten. Het maakt niet uit in welke fase je onderneming zit, je kunt er met allerlei ondernemersvragen terecht. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam en internationaal ondernemen. Ook heeft de RVO verschillende regelingen en subsidies waar je als (startende) ondernemer gebruik van kunt maken.

Internationale ambities

Als je van plan bent om internationaal te gaan ondernemen is het belangrijk om te bepalen waar dat gaat gebeuren. In welk land je het beste kunt (beginnen met) ondernemen hangt af van je product of dienst. Tenzij je product of dienst een specifiek land vereist, zijn landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België volgens Tjerk heel goed om mee te beginnen. 'Krijg in die enorme buurlanden eerst een beetje voet aan de grond en ga eventueel daarna verder kijken.'

Het kan lastig zijn om in contact te komen met juiste zakenpartners in het buitenland. RVO kan helpen bij het leggen van deze contacten, onder andere via een zakenpartnerscan. Tjerk vertelt dat zijn team, samen met het buitenlandnetwerk (o.a. Nederlandse ambassades) dan op zoek gaat naar potentiële partijen in het desbetreffende land. Als ondernemer ontvang je een overzicht met reacties en contactgegevens van geïnteresseerde partijen. 'Indien gewenst zorgen we voor een persoonlijke introductie. Zo'n introductie vanuit de Nederlandse overheid wordt toch vaak gezien als een soort approval en kan je dus echt verder helpen.'

Starters International Business

Specifiek voor starters heeft RVO de Starters International Business (SIB) regeling. Deze regeling bestaat uit verschillende vouchers die je als ondernemer kunt aanvragen. In de praktijk betekent dit veelal dat je een financiële vergoeding of tegemoetkoming krijgt voor het inkopen van bepaalde expertise.

  • Coachingsvoucher: in dit individueel coachingstraject van 4 maanden (waarbij je zelf kiest met wie je wilt samenwerken) werk je toe naar een concreet actieplan voor een internationaliseringsstrategie.
  • Missievoucher: hiermee kun je deelnemen aan een uitgaande handelsmissie of collectieve beursinzending.
  • Kennisvoucher: voor als je fiscale of juridische ondersteuning nodig hebt. Met deze voucher kun je een tegemoetkoming krijgen voor de inhuur van een internationale jurist, fiscalist of belastingadviseur.

Landeninformatie en zakenpartners

Ondernemen in het buitenland brengt uitdagingen met zich mee die per land heel erg kunnen verschillen. Het is dan ook slim om je specifiek op het land van jouw keuze voor te bereiden. De landeninformatie op de website van RVO kan dan handig zijn. Je vindt hier specifieke do's & dont's voor een land maar bijvoorbeeld ook tips op het gebied van marketing en producteisen. Zo lezen we in de marketingtips over België dat televisie veruit het meest populaire medium is. Maar dat je vanwege de regionale verschillen je Nederlandse televisiereclame beter niet 1-op-1 naar de Belgische markt moet kopiëren. Bij de do's & dont's over het Verenigd Koninkrijk zien we onder andere de do om aan smalltalk te doen en de don't om VK/GB/Engeland niet met elkaar te verwarren.

Tips voor succesvol ondernemen in het buitenland

Ondernemen in het buitenland zal altijd een avontuur zijn, met deze tips van Tjerk ga je in ieder geval goed van start.

  1. Zorg voor een ijzersterk businessplan.
  2. Heb helder wat je wil bereiken (wat je uit een kennismaking of afspraak wil halen bijvoorbeeld).
  3. Bereid je (buitenlandse) meetings heel goed voor.
  4. Geloof heilig in je eigen product of dienst.

Duurzaam ondernemen in Nederland

Ben jij nog niet toe aan internationale stappen? Kijk dan eens op deze pagina, waar je allerlei informatie vindt over duurzaam ondernemen in Nederland. Of misschien ben je pas net begonnen, en kun je hulp gebruiken bij het bepalen van je uurtarief. Misschien ben je benieuwd of ondernemen met je partner een goed idee is. En misschien wil je helemaal niet (meer) ondernemen, dan heb je vast iets aan deze tips over hoe je een duurzame baan vindt.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!