Interessant onderwijs voor de wereld van morgen 

Steeds meer scholen in de hele wereld hanteren duurzaam en sociaal onderwijs. Wij zochten uit hoe Thailand, Finland en Uruguay dat doen.
01-12-2016
Steeds meer scholen in de hele wereld hanteren duurzaam en sociaal onderwijs. Wij zochten uit hoe Japan, Finland en Uruguay dat doen.

Schilderen op school. In deze klas hebben de kinderen een enorm plezierige dag. Bron: ccnurseryatschool.nl

We kennen allemaal wel de kritiek op het onderwijs: het rendement kan en moet altijd hoger zijn. Gelukkig zijn er ook hele hoopgevende en innovatieve ontwikkelingen in het onderwijs. Laat je inspireren!

.. Ondertussen in Thailand

In Thailand begroeten de leerlingen elkaar iedere dag met een knuffel. Het vaak rigide en veeleisende schoolsysteem zorgt er voor dat kinderen zich als concurrenten van elkaar gaan zien. Door deze knuffel leren kinderen om zorg voor elkaar te dragen, affectie en compassie te voelen.    

... In Finland

Kinderen gaan maar 4 uur per dag naar school en mogen de rest van de dag vooral kind zijn: in bomen klimmen, met vriendjes afspreken. En het werkt, want Finland staat al jaren bovenaan de wereldranglijst voor het beste onderwijs. Huiswerk? Onzin zeggen Finse docenten. Je brein moet soms ook kunnen ontspannen! Eenmaal op school volgen leerlingen een zo breed mogelijk pakket: van gym, kunst, literatuur tot bakken, zingen en een natuurwandeling. Al deze activiteiten activeren je brein, en dat is waar het om gaat. Wij mensen mogen maar een hele korte tijd van ons leven kind zijn. De docenten zeggen: laten we er dan zo goed mogelijk van genieten. Het gaat erom dat leerlingen zichzelf en hun eigen dromen leren kennen. En de Finse pubers? Die vinden het vooral fijn dat ze als volwassenen worden benaderd en onafhankelijk leren zijn.

.. En in Uruguay!

In Uruguay bouwden ze in 7 weken een duurzame school van gerecyclede materialen. De energie voor warmte en licht wordt gewonnen uit de zon. De kinderen werden betrokken bij de bouw, zij mochten meewerken en meedenken. Op die manier zijn er maar liefst 100 leerlingen direct betrokken geweest bij dit project. Zo leren ze de jeugd om in contact te zijn met de natuur!

Meer onderwijsinspiratie?

Die is dichterbij dan je denkt! In Amsterdam Nieuw-West kunnen kinderen al schommelend leren. Nog een ander slim idee is Terra Nova, waar kinderen hun eigen minimaatschappij creëeren. Iedereen is hier gelijk en niemand hoeft de beste te zijn: als je maar een mooi eiland bouwt samen.