Sociaal

Inspirerende initiatieven voor en mét vluchtelingen 

Er zijn verschillende initiatieven voor vluchtelingen. Welke zorgen dat vluchtelingen zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving?
10-03-2016
 Grote klusdag in Arnhem. Foto: Gerda van der Burgt

Grote klusdag in Arnhem. Foto: Gerda van der Burgt

Afgelopen jaar hebben 43.093 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Het grootste deel komt uit Syrië (18.677 personen) en Eritrea (7.359 personen). In deze periode reisden 13.845 mensen na om herenigd te worden met hun familielid. Alleen al in oktober zochten bijna 10.000 mensen bescherming in Nederland. Gelukkig is er met deze groei ook een groei ontstaan in initiatieven die iets positiefs willen betekenen voor deze mensen. "Het is hartverwarmend om tussen alle negatieve reacties ook veel positieve geluiden te horen”, zegt Annemiek Bots van VluchtelingenWerk Nederland. “Er is een groeiende groep mensen die vluchtelingen welkom wil heten en wil helpen. Ze schreeuwen misschien wat minder hard dan de tegenhangers: maar ze zijn er gelukkig wel."

13.000 frisse vrijwilligers

De afgelopen maanden melden steeds meer mensen zich aan bij VluchtelingenWerk Nederland. Annemiek Bots: “Sinds september hebben ruim 13.000 vrijwilligers zich aangemeld via onze site! En vergis je niet: we vragen best wel wat van ze. Ze moeten minimaal twee dagdelen per week beschikbaar te zijn. Dat is een flinke hap tijd, toch is er genoeg animo. We krijgen vaak te horen dat mensen zó graag iets bij willen dragen. Dat is super! Wel kost het veel tijd om vrijwilligers en hun vaardigheden te matchen met de plekken waar ze nodig zijn. Daar zijn we druk mee bezig.”

Een super idee van Vrij Nederland: het Doe-het-zelf-vluchtelingenhandboek met tips van andere vluchtelingen

“Wat we ook zien is dat vluchtelingen die al langer in Nederland zijn zich aanmelden om te helpen”, vervolgt Bots enthousiast. “Zij zijn natuurlijk zelf ervaringsdeskundigen. Vrij Nederland maakte een Doe-het-zelf-vluchtelingenhandboek met tips van andere vluchtelingen. Zo worden vluchtelingen geholpen om hun weg te vinden door mensen die hen zijn voor gegaan. Dat is zo’n goed idee! Je kunt het boek online vinden in het Engels, Nederland en Arabisch.”

Integratie en participatie

Rondom opvangcentra ontstaan er gemeenschappen van mensen die graan een steentje bij willen dragen: van Facebook communities tot hulpsites, van inzamelingsacties tot ontmoetingsplekken. Jan-Bort Werkman werkt bij Arnhem voor Vluchtelingen. Hier worden maatschappelijke initiatieven aan behoeften van vluchtelingen gekoppeld. Tegelijkertijd fungeert het aanspreekpunt voor het COA en de gemeente.

Werkman: “ Wij zien Arnhem voor Vluchtelingen als een club die integratie en participatie tegelijkertijd oppakt. Zo zijn er bijvoorbeeld enthousiaste mensen die een stoomcursus Nederlands aanbieden en grote klusdagen waar vluchtelingen burgers en organisaties helpen. We proberen ook de talenten van vluchtelingen te koppelen aan organisaties. Een aantal Syrische koks gaat  bijvoorbeeld binnenkort koken in een restaurant. Verder denken we na over hoe we vluchtelingen meer structureel vrijwilligerswerk kunnen aanbieden. Dit alles doen we in maximale afstemming met de gemeente COA, VluchtelingenWerk en anderen.”

Inspirerende initiatieven

Er zit veel variatie in initiatieven die iets voor vluchtelingen willen betekenen. Voorbeelden zijn: New Dutch Connections

Een ToekomstAcademie voor ontmoeting, inspiratie en ontwikkeling. Hier kunnen jonge vluchtelingen tussen de 15 en 30 jaar zich richten op hun toekomst met hulp van vrijwillige coaches en maatjes. Zo krijgen ze toegang tot sociale en professionele netwerken om aan hun toekomst te bouwen.

Refugee Start Force

Een online gemeenschap die vluchtelingen op basis van hun vaardigheden en expertise koppelt aan lokale professionals, organisaties en bedrijven. Op deze manier willen ze vluchtelingen in contact brengen met mensen die hun op weg kunnen helpen binnen hun eigen beroep.

Hulplawine

Via De Hulplawine kan je makkelijk je eigen initiatief onder de aandacht brengen, of je juist aansluiten bij een al bestaand initiatief. Je kunt er zowel als bedrijf als particulier terecht.

Diner bij de Buren

Er zijn verschillende initiatieven waar vluchtelingen bij Nederlanders thuis uitgenodigd worden om samen te eten. Een mooi voorbeeld daar van is Diner bij de Buren in Arnhem. Begin maart zal de 1000e gast bij een gezin aanschuiven.

Een voorgerecht voor integratie

Gelske Vegter van Diner bij de Buren: “Het is belangrijk omdat we een signaal afgeven dat mensen uit andere culturen en landen welkom zijn. Het is belangrijk dat mensen hun huizen openstellen. Het is een mooie kans om de afstand van beide kanten te doorbreken. Als het onbekende er af is dan is er ruimte voor banden en vriendschappen om te groeien.”

Als er angst was, dan is die na zo’n ontmoeting vaak over

Ze vervolgt: “We zien bijvoorbeeld dat er veel mensen vervolgafspraken maken: om opnieuw te gaan eten, om samen te koken, om naar de bibliotheek, de kapper of huisarts te gaan, om een fiets te kopen of weg te geven, om naar een concert te gaan en ga zo maar door. Als je elkaar een beetje leert kennen ben je geen vreemde meer voor elkaar. Als er angst was, dan is die na zo’n ontmoeting vaak over.”

Annemiek Bots voegt daar aan toe: “Die ontmoetingen zijn zo waardevol. Het zijn een soort ‘voorgerechten’ voor integratie. Ze kunnen alvast mee doen en op het moment dat ze horen dat ze een verblijfsvergunning krijgen kunnen ze verder.”