Eten en drinken
Natuur

Inspiratie voor (moes)tuinieren 

Veel groenliefhebbers staan te trappelen om de tuin in te duiken. Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo moeilijk te zijn!
01-04-2016
Moestuin

De lente is begonnen en daarmee ook het (moes)tuinseizoen.  We zetten een aantal bruikbare tips voor je op een rijtje. Tuinieren is namelijk niet alleen hartstikke leuk maar ook heel gezond.  Wist je bijvoorbeeld dat tuinieren stress vermindert, de bloeddruk verlaagt en bijdraagt aan een langer leven? Dat klinkt helemaal niet verkeerd. Met deze tips kan je een groene en gezonde start maken in dit mooie seizoen.

Makkelijke Moestuin

Een Makkelijke Moestuin klinkt voor veel mensen als een tegenstelling. Een moestuin kost immers veel onderhoud, tijd en ruimte. Toch kan je met een beetje liefde een boel lekkers oogsten uit een kleine tuin. Jelle Medema probeerde op zijn veertiende een vierkante meter tuin uit. Zelf zegt hij dat hij te lui was voor een grote tuin. Ondertussen is hij een paar jaar ouder en heeft hij een hele tuin vol met prachtige Makkelijke Moestuintjes, een eigen boekeen app en een site vol handige tips om zijn passie te delen. Of je nou een grote tuin hebt of maar een klein balkon: met Jelles tips maak jij er een groen feestje van.

Verticaal tuinieren

Heb je een kleine tuin of balkon waar je graag een groene oase van wilt maken, maar ben je bang dat je teveel ruimte inlevert? Dan is verticaal tuinieren wat voor jou. Je kunt kant-en-klare stapelsystemen en bakken vinden in tuincentra, of zelf aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met hangplanten en zweefpotten, raamtuintjes en eetbare wanden. Op de site Tuinenbalkon staan allerlei tips en trucs. Bijvoorbeeld hoe je je eigen verticale moestuintje kunt maken, of hoe je jouw tuintje het beste kunt opwekken in een plantenpot.

Stadstuinieren

Ben je binnenkort in de buurt van Rotterdam of Amsterdam? In beide steden zit namelijk een bijzondere winkel. Zo kan je midden in Rotterdam STEK de Stadstuinwinkel vinden, en in onze hoofdstad zit Wildernis Amsterdam. Hier werken enthousiaste mensen die houden van planten en als missie hebben om de wereld een stukje mooier en groener te maken. Door het verkopen van mooie producten en het geven van workshops helpen ze mensen om grote en kleine plekjes om te toveren tot groene paradijzen.

Buurtmoestuin

Je kunt natuurlijk ook samen met je buren een buurttuin beginnen, of je aansluiten bij een al bestaand project. Kijk bijvoorbeeld eens op Google of er al een buurtinitiatief in jouw omgeving actief is. Heb je zelf een stuk grond in gedachte en wil je daar wel een mooi project van maken? Trommel dan je buren op en maak ze enthousiast over gezond, lokaal, lekker en gezellig eten verbouwen. 

Maartens Moestuin

Liever wat inspiratie op doen vanuit je luie stoel? Dan kan je bij de VPRO het programma ‘Maartens Moestuin’ terug kijken. Hier deelt schrijver en gedragsbioloog Maarten ’t Hart zijn liefde voor de moestuin. In 10 afleveringen neemt hij je mee in zijn prachtige tuin waar hij van alles verbouwt; van rode kool en appel tot nieuw-zeelandse spinazie en venkel. Uiteraard heeft niet iedereen zo’n grote tuin, daarom zijn er ook filmpjes te vinden van mensen die kleiner wonen en  vertellen hoe zij dat precies aanpakken. Mocht je deze wonderschone serie hebben gemist kan je alles hier terug vinden.

Andere inspiratiebronnen

Op zoek naar inspiratie? Scroll dan eens over Pinterest voor frisse ideeën, bijvoorbeeld over urban gardening of moestuinieren.

 

 

Bron: Mens en Gezondheid