Groene stad
Duurzaam ondernemen
Tech

Innovatie ligt op straat!  

Zonder dat je het doorhebt loop je letterlijk over innovaties heen. Deze ondernemers vinden hun inspiratie op straat!
27-05-2020 - door Jessie
Innovatie ligt op straat

Innovatie ligt op straat

Soms heb je niet eens door dat je over een innovatief nieuw systeem loopt. En eigenlijk is dat vaak precies de bedoeling van de ontwerper. Door innovaties te ontwerpen die naadloos in de omgevnig passen, gaan technologie en een mooie buurt goed samen. Wij selecteerden de mooiste innovaties die je letterlijk op straat kunt vinden.

Waterweg: Eva ziet kansen in de wereld van bagger

Als je aan bagger denkt, denk je waarschijnlijk niet aan sexy innovaties en flitsend design. Toch bewijst student Eva Aarts het tegendeel: met haar project WaterWeg tovert ze bagger - een restproduct waar niets mee gedaan wordt - om tot waardevolle bouwmaterialen die ook nog eens goed zijn voor het klimaat.

 "Met als hoofdbestandsdeel zand is bagger geheel geschikt om mee te bouwen. Dat zijn wij aan het doen!", vertelt ze. De bagger wordt door Eva en haar team ontwaterd, in een mal gestopt en geperst tot een tegel. Maar ook huizen van bagger ziet Eva voor zich. 

Eva en WiesEva en Wies van Waterweg. Foto Waterweg  

Bagger is een reststroom die afkomstig is uit rivieren. Het is geen vruchtbare grond, dus baggeraars moeten momenteel betalen voor hun restproduct. En dat terwijl je er prima tegels van kunt maken! Het is overigens niet zo dat Eva al als kind gefascineerd was door bagger: ze bedacht de innovatie toen ze tijdens de Circular Challenge van communitylid BlueCity meedeed aan een opdracht voor het Hoogheemraadschap van Delfland.

Daar haalde ze 5.000 euro op, die werd aangevuld met 25.000 euro vanuit de Circular Innovation Challenge van de Unie van Waterschappen. In november 2019 heeft Waterweg een straatje in Delft opgeleverd. "Ons eerste product van bagger is de waterpasserende tegel, als oplossing voor het wateroverlast na een hevige regenbui. Hierdoor zakt het water in de grond in plaats van het riool waardoor er minder onder gelopen straten zijn.” In oktober dit jaar gaat het team een straat in Rotterdam opleveren met waterpassende bestrating. 

De Waterwegtegel 

Rain(a)Way: tegels van Fien met een designprijs

Als je met een stoeptegel de prestigieuze Red Dot Design Award kunt winnen, dan heb je iets goed gedaan. Fien Dekker deed het. Haar afstudeerproject leidde een aantal jaar geleden tot haar bedrijf Rain(a)Way. De Rain(a)Way tegels die Fien heeft ontworpen zorgen ervoor dat regenwater in de stad weer terug in de bodem kan trekken, in plaats van dat de riolering overbelast wordt.

Deze tegels combineert Fien met extra groen, waardoor het stedelijke gebied wordt vergroend. De tegels zijn al met succes aangelegd in Dongen, Almere, Heemskerk, Delft, Rotterdam, Houten en verschillende andere plekken. Yes! 

De Rain(a)Way tegels in actie

Waste Works: Erwin bouwt het trottoir 2.0

ASN Bank Wereldprijsdeelnemer Erwin van Waste Works heeft een innovatief 'Buffertrottoir' ontworpen. Dit trottoir voorkomt wateroverlast, heeft minder CO2-uitstoot dan een reguliere stoep en is gemaakt van gerecycled, circulair en biobased materiaal. Het buffertrottoir bestaat uit een circulaire tegel, waaronder geotextiel, een afdekelement en een basiselement liggen. Hierdoor kan elke vierkante meter 67 tot 130 liter (!) regenwater opvangen. 

Door zijn 'krattensysteem' kan regenwater tussen de tegels de kratten instromen. Hierna zakt het langzaam de bodem in. Zo is de bodem minder droog, maar heb je géén wateroverlast. Erwin ontdekte dat miscanthusgras een handige basis is voor zijn betonproducten. Daarmee bespaart hij zo'n 80 tot 90% CO2-uitstoot ten opzichte van andere trottoirs, terwijl hij wel aan de geldende NEN-EN 1339 eisen voldoet. 

Vooral in de stad is regenwater vaak een probleem.

Waterpleinen zijn regenproof

Wel eens een rondje over het Benthemplein in Rotterdam gelopen? Ook daar ben je onbewust onderdeel van een innovatief nieuw staaltje landschapsarchitectuur. Dit plein is namelijk het tweede waterplein ter wereld! Ontwerpbureau De Urbanisten deden er bijna zeven jaar over om een definitief ontwerp te krijgen. Met het huidige ontwerp kan tijdens een hevige regenbui regenwater op worden gevangen, waardoor het riool wordt ontlast.

Twee ondiepe bassins en een dieper bassin vormen samen een ideaal 'afvoerputje'. Een andere innovatie in de stad vind je bij het Sparta-stadion. Hier wordt het parkeerterrein van 6.500 m2 aangesloten op een waterbassin, dat op een klimaatadaptieve manier regenwater gebruikt om het veld te besproeien. 

Het gebeurt op straat

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.