Inkt van uitstoot
AIR-INK is gemaakt van uitlaatgassen. Met 30ml van deze inkt maak je 45 minuten vervuiling ongedaan.

Het ziet er niet alleen heel esthetisch uit, het is ook nog eens een heel verfrissend idee. Start-up Graviky Labs uit India ontwikkelde een methode om uitlaatgassen en uitstoot om te zetten in inkt.
Het bedrijf Graviky Labs is initiatiefnemer van AIR-INK, ze ontwikkelden een methode om de vieze uitlaatgassen van auto's en fabrieken op te vangen. Zo vangen ze onder andere roet en zwarte koolstof op. Deze schadelijke stoffen worden in het lab gezuiverd en omgezet in inkt en verf. Niet alleen een nieuw product dus, ook een minder vervuilde lucht en geen gebruik van extra grondstoffen.
De inkt kan worden gebruikt om verpakkingen of zelfs kleding mee te bedrukken. Volgens de bedenkers is de inkt niet schadelijker dan normale inkt. Inmiddels hebben ze een succesvolle crowdfundcampagne via Kickstarter achter de rug.
Vloertegels van luchtvervuiling
Een andere Indiase start-up, Carbon Craft Design, gebruikt de zwarte koolstof die Graviky Labs opvangt om er vloertegels mee te maken. Gemengd met cement en marmerafval produceert de start-up er handgemaakte tegels mee.
De tegels hebben toffe designs, als je van monochroom houdt dan. Ze zijn nu nog wel wat kostbaar, 29 dollar per m2, maar oprichter Tejas Sidnal verwacht dat de prijs kan dalen zodra hij de productie opschaalt.
Een van de Carbon Craft vloertegels gemaakt met luchtvervuiling.
Inktloos printen
Er zijn meer ondernemers die zich richten op dat zwarte goedje: inkt. Dankzij de uitvinding van deze Nederlandse studenten printen we straks misschien wel inktloos! Bij de methode van deze ondernemende studenten wordt het papier namelijk gecarboniseerd. Dat betekent dat het licht verbrand wordt. De techniek is niet helemaal nieuw maar de kwaliteit is geperfectioneerd waardoor printen straks geen probleem meer is.
Sieraden van de Smog Free Tower
Dat er nog meer mogelijk is met smog heeft Daan Roosegaarde wel bewezen met zijn smog-sieraden. Hij ontwikkelde de Smog Free Tower, een 7 meter hoge luchtzuiveraar. Het in het oog springende gebouw zet zo'n 30.000 kubieke meter vuile lucht per uur om in schone lucht. De deeltjes in de vieze lucht worden samengeperst en verwerkt in sieraden, zoals hieronder in deze ring.
Daan Roosegaarde met zijn smog free ring, 1 ring is 1000m3 schone lucht.