In deze supermarkt koop je al het afval van de reguliere supermarkt 

Zou jij hier je boodschappen doen?
26-10-2016

Toegegeven.. Gezelliger kan die supermarkt nog wel. Maar hee, ze moeten ergens beginnen!

De initiatiefnemers van The Real Junk Food Project zagen kilo's aan goed voedsel de prullenbak in verdwijnen. Vaak puur en alleen omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken. Zonde. Om hier wat aan te doen begonnen ze een bijzonder project.

Food Waste Supermarket

Sinds deze maand hebben ze in Leeds een eigen supermarkt geopend met al het voedsel dat stiekem nog prima te eten is. Doe je hier je boodschappen? Dan betaal je met donaties. Hierdoor kan iedereen goedkoop goed voedsel eten. De Food Waste Supermarket heeft allerlei deals gesloten met supermarkten. Daarnaast werken ze ook samen met lokale volkstuinen, cafés, voedselbanken en cateraars. Zo verkopen ze naast levensmiddelen ook allerlei luxe producten zoals gebak, druiven, olijven en chocola.

Steeds meer Food Waste initiatieven

De supermarkt in Leeds is onderdeel van een heuse trend. Initiatieven die vechten tegen voedselverspilling schieten als paddestoelen uit de grond. Denk aan Instock en GEEF Café, 2 restaurants waar ze koken met gered groente en fruit uit de supermarkt. Of denk aan Kromkommer en ThijsTea. Zij maken de heerlijkste producten van 'lelijk fruit'. Of check eens De Tweede Jeugd, een Broodoutlet in Amsterdam waar ze oud brood een tweede leven geven. Het zijn broodnodige initiatieven (pun intended), want wist je dat we in Nederland gemiddeld 50 kilo goed voedsel per jaar per persoon weggooien? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen!