In Amsterdam komt een bijzondere brug 

Een futuristische voetgangersbrug, geheel 3D-geprint
15-02-2018
Een futuristische voetgangersbrug, geheel 3D-geprint

Bouwen robots in de toekomst ter plekke onze bruggen? (foto: MX3D)

Een stalen, 3D-geprinte brug verrijst eind 2018 over het water in Amsterdam. Sinds 2015 zijn de mensen van MX3D, het bedrijf dat de brug print, bezig met het testen en printen van verschillende soorten materialen en constructies. Maar nu komt het moment steeds dichterbij dat de brug daadwerkelijk over het water wordt geplaatst.

Printen in de openlucht

De eerste 3D-geprinte brug wordt in een loods gemaakt en in het najaar van 2018 verplaatst naar de Oudezijds Achterburgwal. Als het aan Gijs van der Velden, een van de oprichters van MX3D, ligt, printen ze de tweede brug in de openlucht. Ze zijn nu namelijk zo ver met de technologie dat ook dat mogelijk is. Aan het Parool liet hij weten: "We willen onze robots uiteindelijk zo ver krijgen dat ze zonder menselijke supervisie in de buitenlucht kunnen opereren. Dat ze hun eigen fouten kunnen herstellen of die in elk geval kunnen constateren."

Records in de wereld van 3D bouwen

Gebouwen binnen 24 uur opleveren, bouwen met bijzondere materialen en bouwkosten besparen: je kan het zo gek niet bedenken, of het is al gebeurd. Een kijkje in de wondere wereld van 3D printen:

  • Het bouwwerk in Amsterdam is niet de enige 3D-geprinte brug die in ontwikkeling is. Ook in Eindhoven rolt er een betonnen fietsbrug uit de printer, terwijl ze in Groningen aan een autobrug werken.

  • De Russische start-up Apis Cor heeft met een mobiele 3D-printer binnen 24 uur een tiny house op locatie geprint. Hiermee wil het bedrijf betaalbare woningen sneller ontwikkelen in zowel steden als verlaten gebieden. Het eerste 3D-geprinte huis van Apis Cor staat in de Russische plaats Stupino. Voor de bouw van de woning had de 3D-printer slechts 38 vierkante meter aan bouwplaats nodig.
  • Italiaanse ontwerpers hebben naar eigen zeggen ’s werelds grootste 3D-printer ontwikkeld. Het bijzondere aan deze printer? Hij bouwt snel en goedkoop huizen uit klei en modder in rampgebieden.

  • Het Chinese bedrijf WinSun wist binnen een dag tien huizen uit de 3D-printer te laten rollen. De huizen in China zijn met gerecyclede bouwmaterialen en industrieel afval geprint om zo een betonnen constructie te creëren.

3D printen heeft de toekomst

3D printen is in een stroomvernelling geraakt. Naast alle records in de bouwwereld zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo printen wetenschappers koraal om het Great Barrier Reef te herstellen. Dat is hard nodig, want het grootste rif ter wereld is in een schrikbarend tempo aan het afsterven. Ook bestaat er 3D geprint gips voor ál je gebroken ledematen. Dit gips is lichter, ademender en staat een stuk leuker! Niet alle mogelijkheden van 3D printen zijn van levensbelang. In deze categorie vallen bijvoorbeeld de sieraden van Wearable Planter. Zij printen minivaasjes waar je hele kleine plantjes in kan doen. Voor op je fiets, als ketting of als speld!

3D technologie kan koraal redden, ledematen helen en razendsnel huizen in rampgebieden bouwen. Maar je kan er ook geinige sieraden van maken!