Duurzaam ondernemen

Ikigai op de werkvloer 

Wat is ikigai - en hoe pas je het toe op de werkvloer?
28-02-2018 - door Jessie
Ikigai op de werkvloer

Ikigai op de werkvloer

Spring jij ’s ochtends je bed uit om aan de slag te gaan? Of heb je drie snoozebuttons, een kop koffie en een partner nodig? Hoe je dag ook begint; door het concept van de Japanse Ikigai toe te passen kun je je werkdag een stuk aangenamer maken. Het gelijknamige boek ligt al weken op de bestsellerplank in de boekhandels en dat is niet zo gek. Dit Japanse concept kan je namelijk helpen bij het vinden van je doel én er voor zorgen dat je langer leeft. 

Iki-wat?

Ikigai is heel kort door de bocht gezegd ‘een manier om je leven langer en beter te maken’. Sounds interesting, right? Hoewel er geen goede vertaling voor het woord ikigai (‘ikiru’ = ‘leven’ en ‘kai’ is ‘een effect’ of ‘realiseren waar je op hoopt’) in het Nederlands is, kun je het beste denken aan ‘de reden om te leven’ of ‘het hebben van een doel in je leven’. Mocht je toevallig nog wat Frans kennen van de middelbare school, dan kun je het vergelijken met het Franse ‘raison d’être’.  

Zo maak je je doel haalbaar

Dat doel kan natuurlijk allerlei vormen aannemen; het betekent echt niet dat je je alleen nog maar kunt focussen op het redden van de wereld/realityster worden/een succesvolle startup runnen. Heb je echt geen idee wat jou uit bed gaat krijgen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waar hou je van (waar kun je écht niet zonder? Ja, chocola mag ook in dat rijtje voorkomen, maar probeer het iets breder te trekken)
  • Waar ben je goed in (of waar vinden anderen dat je goed in bent, waarvoor komen anderen bij jou voor advies aankloppen)
  • Wat heeft de wereld van je nodig (zit de wereld echt te wachten op jouw idee voor een plastic benzinevretende pesticidezaaier? Waarschijnlijk niet, dus denk bijvoorbeeld eerst eens aan het verbeteren van de MVO-praktijken bij je huidige werkgever)
  • Waar kun je voor betaald worden? (je kunt je huur niet betalen met een zelfgebakken vegan taart, maar misschien wél vegan taarten verkopen aan lokale restaurants en daar de huur van betalen)

Ikigai © Jessie Kroon

Not just the money

Door de vier vragen te beantwoorden, vind je wellicht een overlappend kenmerk: dat is je ikigai. Maar focus je hierbij niet ál te veel op het financiële aspect (je huur kunnen betalen is natuurlijk belangrijk, maar een torenhoge huur voor een luxe huis in het centrum van de stad hebben past misschien niet helemaal bij jou en je ikigai). In Japan heeft ikigai dan ook vaak niet veel te maken met werk en inkomen, aldus Laura Oliver van het World Economic Forum in een artikel voor Business Insider. In een enquête gaf maar 31% van de Japanse respondenten aan dat werk hun ikigai was (sterker nog: 93% van de Japanners is niet helemaal blij met het werk wat ze doen).  Andere voorbeelden zijn hobby’s, het opvoeden van kinderen of het opzetten van een community.

Nog belangrijker dan dat jíj er blij van wordt, is dat je er anderen ook mee helpt. Dat kan ook binnen je huidige werk zijn: we spenderen gemiddeld 90.000 uur in ons leven aan werk, dus er is ook op de werkvloer genoeg ruimte om iets voor anderen te doen! Dit is ook hoe de Japanners het aanpakken: zij zoeken binnen hun werk naar een doel om voor uit bed te komen.

Ikigai op de werkvloer

Zo word je meer dan honderd

Dan Buettner legt in zijn TEDxtalk uit hoe hij het concept van ikigai analyseerde in zijn onderzoek naar ‘blue zones’; plekken waar mensen gemiddeld het langste leven. Conclusie? Naast familie, een goed dieet en vrienden is ikigai één van de succesfactoren. Mensen in de Japanse Okinawaregio kennen het woord pensioen niet eens; een 102-jaar oude karateleraar geeft nog gewoon les, om dat zijn ‘ikigai’ het voortzetten van de vechtkunst is. Een visser van dezelfde leeftijd heeft ‘vis vangen voor zijn familie’ als ikigai. Het hoeft dus niet wereldschokkend te zijn; als je maar wéét waar je je bed voor uitkomt!

Het hoeft niet in één dag

Raak je nu in paniek omdat er niet meteen een ikigai in je hoofd oppopt? Wees niet bang! De Japanners geloven dat rust en helderheid het belangrijkste is om je ikigai te vinden. Je moet niet zoeken naar wat je zou kunnen gaan doen of worden, maar wat je nu al doet en wat daar je sterkste punten in zijn. Met een heldere mindset zal de ikigai dan na een paar dagen vanzelf op komen borrelen.

Wat inspiratie nodig? Ontdek de inspirerende ondernemers op ons platform - of lees het verhaal van bijvoorbeeld Sustainer Homes, WolwaerenSeepje of Susanne bij Afscheid. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.