Tiny houses

Ik wil een tiny house: waar begin ik? 

We vroegen een aantal tiny house experts hoe je kunt beginnen met het realiseren van jouw eigen tiny house.
29-06-2017
Tiny house van Marjolein Jonker

Tiny house van Marjolein Jonker

Veel mensen dromen er van om in een tiny house te wonen, bijvoorbeeld in een van deze tiny houses die (bijna) in Nederland staan. Maar er zijn ook een hoop vragen. Hoe bouw je bijvoorbeeld een tiny house? Wat kost een tiny house en hoe vind je een locatie? De hoogste tijd om een paar tiny house experts om advies te vragen. In dit eerste deel trappen we af met de vraag: ik wil een tiny house, waar begin ik?

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen over tiny houses en zijn er allerlei variaties mogelijk. We zullen daarom binnenkort een nieuwe vraag stellen aan onze tiny house experts. Voor nu beginnen we bij het begin. Marjolein Jonker (Marjolein in het Klein), Gerard Dijkstra (Mill Home) en Jurrian Knijtijzer (Finch Buildings) waren zo vriendelijk om ons op weg te helpen.  

Stap 1: Wil je het echt?

Marjolein Jonker woont ruim een jaar in haar tiny house in Alkmaar, waar zij blogt over haar ervaringen. Zij vertelde ons hoe zij aankijkt tegen alle dromers en twijfelaars en waar zij volgens haar kunnen beginnen:

“Ik denk dat veel mensen wachten tot hen op magische wijze een stuk land met een tiny house wordt aangeboden of dat de gemeente het wel even voor ze gaat regelen. Maar zo werkt het niet. Als je een droom hebt die anders is dan de standaard dan moet je er veel voor doen om die te verwezenlijken. Maar dat is het waard. Je moet jezelf alleen eerst afvragen: wil ik het echt?” tiny house Marjolein Jonker

Stap 2: Ga het gewoon doen!

Als de grote droom van een klein huisje je niet meer loslaat, moet je er volgens Marjolein voor gaan. Volgens haar ben je in ieder geval niet alleen:

“Er zijn steeds meer aanpakkers die het gewoon gaan doen. Mensen die niet wachten op een plek maar gewoon gaan bouwen. Het mooie is dat die mensen ook plekken vinden. Je laat namelijk zien dat je serieus bent en niet de zoveelste dromer. Als je dan eindelijk in je prachtige tiny house woont en terugkijkt op dat avontuur, dan besluit je waarschijnlijk dat je er geen moment van had willen missen.”

“Je hoeft gelukkig ook niet in meer alles zelf uit te vinden. Er is in Nederland een hele community van mensen die met realiseren van hun tiny house bezig zijn! Er zijn initiatiefgroepen waarbij je je aan kunt sluiten en er zijn workshops en platforms voor kennisuitwisseling. Hoe meer mensen het gewoon gaan doen, hoe sneller de mogelijkheden groeien!” Mill Home tiny house straatje Hardegarijp

Stap 3: Kijk naar de mogelijkheden

Gerard Dijkstra bouwt energie neutrale tiny lofts met zijn bedrijf Mill Home. Bovendien woont hij sinds deze maand in het allereerste tiny house straatje van Nederland! Dat straatje ligt in Hardegarijp (Friesland) en vanaf dit geweldige straatje ziet Gerard vooral veel kansen liggen:

“Het is belangrijk om bij innovaties niet naar de obstakels te kijken maar naar de mogelijkheden. Dat hebben de ambtenaren bij Gemeente Tytjerksteradiel heel goed gedaan. Zij hebben vanaf het eerste moment met ons meegedacht en op basis daarvan hebben wij ons ontwerp kunnen aanpassen.”

“Het belangrijkste is dat tiny houses als woningen worden gezien. Daarvoor moeten ze worden ontworpen op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel van het bouwbesluit. Als er aan deze voorwaarden wordt voldaan is het net zo moeilijk of makkelijk om een locatie te vinden als voor een nieuwbouwhuis."

Dat klinkt misschien alsof alleen deze huisjes aan de eisen van het bouwbesluit kunnen voldoen, maar gelukkig kunnen ook verplaatsbare en off-grid huisjes daar aan voldoen. Tiny House Nederland is in ieder geval druk bezig om de weg hiervoor vrij te banen én inzichtelijk te maken.

Je kunt je Tiny House financieren met een hypotheek van ASN Bank mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees hier meer over duurzaam wonen met de ASN Hypotheek. Mill Home interieur

Stap 4: Ga in gesprek en werk samen

Het grootste punt van kritiek over tiny houses is het vinden van een locatie. Volgens Gerard moet je allereerst zorgen dat je tiny house als woning wordt gezien. Daarnaast moet de grond aan een aantal eisen voldoen:

“De grond waar een tiny house op komt te staan heeft een woonbestemming nodig. Als je een grote kavel op het oog hebt kan je altijd in gesprek gaan met de gemeente of ontwikkelaar om de kavel te verkleinen. Zo kan je er tiny kavels van maken en er tiny houses op plaatsen.”

“Wij zijn op dit moment met ongeveer dertig partijen in gesprek over de mogelijkheden van tiny houses. Er zijn nog veel vragen, maar wij geloven dat er volgend jaar veel meer kleine straatjes en dorpjes van tiny houses zullen ontstaan. De vraag is ontzettend groot en er is een grote behoefte aan energie neutrale en betaalbare woningen. Het is nu belangrijk om goed met elkaar samen te werken om het kleine wonen écht voet aan de grond te geven in Nederland!” Finch Buildings tiny house

Stap 5: Denk na over wat jij nodig hebt

Jurrian Knijtijzer is oprichter van Finch Buildings. Dat is een milieuvriendelijk bouwsysteem dat bestaat uit kleine modules. Deze modules kunnen samen een tiny house vormen, of zoals hij dat zelf noemt: een micro-appartement. De vorm van dit ontwerp ziet er vrij gangbaar uit, maar volgens hem is dat juist heel belangrijk:

“Gemiddeld wonen mensen zo’n 7 jaar in een huis. Het is dus handig om dat bij het ontwerp in je achterhoofd te houden zodat je er ook na die tijd ook nog iets mee kunt doen. Ga dus voor een enigszins gangbaar ontwerp: maak het mainstream! Als je woning meer gangbaar is dan is de kans ook groter dat je woning wordt aangemerkt als onroerend goed. Zo kan je er ook makkelijker een hypotheek op krijgen. Bij onze ontwerpen kan dat in ieder geval vaak wel.”

Marjolein Jonker pleit juist voor diversiteit in ontwerpen: "De diversiteit is juist zó mooi en belangrijk in de Tiny House Movement. Ik hoop dat mensen bewust nadenken over wat ze nodig hebben en wat ze mooi vinden. Zo kunnen ze een huisje (laten) creëren dat uitstraalt wie ze zijn en niets meer bevatten dan ze nodig hebben. En die huisjes, die kunnen ook legaal bewoond worden!"  

Ben jij benieuwd welke tiny houses er op dit moment al in ons land staan en welke tiny house bouwers er zijn? Klik dan hier voor het overzicht van tiny house bewoners en bouwers in Nederland. We zullen deze lijst de komende tijd blijven aanvullen.

Ben je op zoek naar meer praktische informatie? Kijk dan eens op de site van Marjolein in het Klein of Tiny House Nederland.  De afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Marjolein Jonker en Studio Walden (1+2), Mill Home (3+4) en Finch Buildings.