Sociaal

Ieder het Zijne 

Laten we vooral met ons enthousiasme andermans goede voornemens niet de kop in drukken.
02-01-2017

Ieder loopt zijn eigen pad. Foto: Niels Vinck ©

Aan het begin van het nieuwe jaar vraagt Susanne om een beetje inlevingsvermogen en geduld. De wereld veranderen doen we samen. Rome is toch ook niet gebouwd in 1 dag?

 

Zo rond mijn twintigste werd ik vegetariër: van ‘wat minder vlees in de week’ was ik al snel vleesvrij en niet lang daarna volgde alle vis. Ik voelde me er best goed bij. Behalve wanneer bepaalde mensen uit mijn omgeving weer aanhaalden dat ik nog steeds zuivelproducten gebruikte, of lieten merken wat er verder nog meer niet goed genoeg was aan mijn nieuwe levensstijl. En dat terwijl je van volledig vleeseten naar een vegetarisch dieet al een hele grote impact kunt maken. Er zijn betere manieren om mensen te motiveren hun steentje bij te dragen.

Wij - Zij

Ook nu zie ik het nog steeds gebeuren: mensen die je niet al te vriendelijk aankijken als je met je boodschappen van een andere grootjutter de biologische winkel instapt voor de rest van je inkopen die dag. Of wanneer je uitlegt dat je ervoor kiest om toch geen vrijwilligerswerk te doen, omdat je liever mantelzorgers in je eigen buurt wil ontlasten in je vrije tijd. Het is niet goed genoeg.

Ik herken het net zo goed aan mijn eigen ingenomenheid als ik met vijf verschillende zakken richting de vuil-, papier, plastic, glas en recyclebak loop. Ik doe het toch zeker beter dan anderen die alles bij het restvuil gooien. Het is niet goed genoeg.

Het is precies dit wij-zij-denken dat op veel verschillende plekken voor problemen zorgt. Wij doen het goed, zij niet. Wij hebben gelijk, zij niet. Maar hoe kun je dat eigenlijk zo zeker weten? 

Fanatieke wereldverbeteraars

Laten we eerlijk zijn: wij wereldverbeteraars kunnen soms best hard van stapel lopen. Dan slaat ons enthousiasme om de wereld een beetje beter te maken om in fanatisme. De enorme kennis en overtuiging van sommige wereldverbeteraars kunnen voor iemand anders best intimiderend zijn.

Veel dingen zouden soepeler kunnen gaan als we wat vaker respecteren dat iedereen zijn eigen keuzes maakt. Wat voor de een ontzettend makkelijk of logisch is, past misschien helemaal niet in het leven van een ander. Of het nou over een dieet, vrijwilligerswerk, aankoopgedrag of een zinvol leven gaat. Dit is iets waar ik mezelf ook nog geregeld aan kan herinneren: iedereen loopt zijn eigen pad.

Toegegeven, een betere wereld is niet perse alleen maar leuk en makkelijk. Soms moet je vechten voor waar je in gelooft. In dat geval helpen zoete praatjes helemaal niet. Dan kun je maar beter zeggen waar het op staat. De manier waarop dat gaat, is in de regel wel bepalend voor de uitkomst. En ook daarin kun jij het verschil maken.

Lekker bezig!

Voor de wereld-verbeterende-beginneling daarom mijn advies: laat je niet uit het veld slaan door de vele meningen die je (vooral online) tegenkomt. Vertrouw op jezelf. Je eerste intentie blijft staan: je wil dingen anders doen, voor jezelf en voor de wereld om je heen. En dat is fantastisch.

Kies een onderwerp dat je raakt, dat je belangrijk vindt, of waar je iets aan wilt veranderen. Doe wat onderzoek naar verschillende opties voor de dingen die je zelf kunt aanpakken.

Overvalt het je allemaal een beetje? Begin gewoon met iets kleins. Stuur een kaartje naar je oma, eet een dagje minder vlees per week of maak eens je eigen dagcrème. Of neem een thermo mok mee voor je coffee-to-go onderweg naar werk, en spaar voor die mooie verantwoorde tas waar je nog jaren plezier van gaat hebben in plaats van een goedkoop exemplaar aan te schaffen.

Zodra je dat eerste begin onder de knie hebt en het helemaal in je systeem zit, ga je lekker verder met het volgende. Voor je het weet heb je meer gedaan dan je ooit voor mogelijk hield.