Human Rights Tattoo zette er op ACT. weer 40 letters bij 

Een enorm kunstproject met tattoos zet de rechten van de mens in de schijnwerpers.
01-10-2018

‘All human beings are born free and equal in dignity and rights.’ Zo begint de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Sander van Human Rights Tattoo kwam op het idee om de 6.773 letters uit deze verklaring op de huid te zetten van 6.773 mensen in allerlei landen.

Sinds 2012 is Human Rights Tattoo actief op festivals en evenementen in binnen- en buitenland. Door tattoos te zetten willen de initiatiefnemers meer aandacht genereren voor mensenrechten. Door de jaren heen zijn er een hoop verhalen van deelnemers voorbijgekomen die Sander zijn bijgebleven. Bijvoorbeeld van een man in de Verenigde Staten die 28 jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten en de letter "e" liet tatoeëren. Sander: ‘Voor veel mensen is de tattoo een nieuwe start van iets.’

Events in het buitenland

In het kader van mensenrechten op de internationale agenda zetten, heeft het team van Human Rights Tattoo ook een aantal landen bezocht om tattoos te zetten. Zo hebben ze gestaan op film festivals in Oeganda en Myanmar.

In Oeganda, een land waar homorechten ernstig onder druk staan, stond Human Rights Tattoo op een ondergronds gay film festival. De organisatie probeerde de locatie van het evenement geheim te houden, maar toch wist de Oegandese politie er een stokje voor de steken. Gelukkig werd er niemand gearresteerd en kon er toch getatoeëerd worden op een privé-locatie.

Om te kunnen tatoeëren op lastig te bereiken locaties krijgt Human Rights Tattoo ondersteuning van ASN Bank. Het volgende evenement in het buitenland staat nog niet vast, maar Sander is volop opties aan het onderzoeken in India en Bangladesh.

40 tattoos op ACT.

Afgelopen weekend, op zondag 30 september, heeft Human Rights Tattoo 40 mensen getatoeëerd op ACT., het duurzaamheidsfestival van ASN Bank. Met alle publiciteit rond het project en het hoge aantal geïnteresseerden was het belangrijk om alles goed voor te bereiden. Om mee te kunnen doen met het kunstproject, moest je eerst een korte motivatie opsturen. Vervolgens maakte het team van Human Rights Tattoo een selectie van de deelnemers. De tattoo zetten duurt ongeveer een kwartiertje en je mag zelf kiezen waar op je lijf en in welk lettertype de tattoo komt te staan.

Human Rights Tattoo op ACT.

Van tattoo tot impact

Het team van Human Rights Tattoo heeft nog maar liefst 3.271 van de 6.773 letters te gaan. Het project neemt nog zo’n vijf jaar in beslag, maar Sander zit al wel te brainstormen over wat hij na de laatste letter gaat doen. Bijvoorbeeld een community opbouwen met iedereen die een tattoo heeft laten zetten of het eindresultaat op een creatieve manier te visualiseren.

Na een hoop tattoos, festivals en evenementen in binnen- en buitenland werd het alsmaar duidelijker hoe belangrijk het is om mensenrechten op de kaart te zetten. Sander: ‘Als het tatoeëren klaar is begin het pas.’

Wil je Human Rights Tattoo steunen? Dat kan! Bijvoorbeeld door je expertise, netwerk of talent te doneren. Maar financieel supporten kan ook. Donaties worden gebruikt om Human Rights Tattoo events mogelijk te maken op plekken waar mensenrechten onder druk staan.