Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Huidverzorging uit de moestuin 

Je huid verzorgen zonder plastic en mét biologische ingrediënten. Dat kan met de producten van Nederlandse start-up Food for Skin.
16-12-2020 - door Maartje
Angela en Cathy Foto: Eva Krebben

Angela en Cathy van Food for Skin Foto: Eva Krebben

Zussen Angela en Cathy lanceerden dit jaar hun minimalistische huidverzorgingsproducten gemaakt van groenten. Met hun Food for Skin lijn willen ze een alternatief bieden voor huidverzorging waar nu veelal microplastics in worden gebruikt.

Simpel en duidelijke huidverzorging dat willen de oprichters van het net gestarte Food for Skin je bieden. De producten zijn zowel door mannen als vrouwen te gebruiken ("zoveel verschilt een mannenhuid niet van een vrouwenhuid") en je hebt maar 3 producten nodig om je huid in topconditie te houden. Ook prettig, de producten bevatten geen microplastic en worden verpakt in recyclebare glazen flesjes.

Plasticvrije huidverzorging

Food for Skin wordt gerund door zussen Angela en Cathy die opgroeiden in het Noord-Hollandse Wognum. Daar legde hun moeder de basis van hun latere onderneming. Angela: "Onze moeder is een fanatieke biologisch moestuinder met heel veel kennis. Zij heeft ons geïnspireerd om deze van voedzame, biologische producten te gebruiken voor onze huidverzorgingslijn."

Zoals bij zoveel ondernemers werd ook het idee voor Food for Skin geboren uit een persoonlijke frustratie. "Ik was op zoek naar goed werkende,  100% natuurlijke huidverzorging die er ook nog een beetje aantrekkelijk uitzag",  aldus Angela. "Ik verdwaalde echter in alle keurmerken en ingrediëntenlijsten, super frustrerend! Samen met mijn zus besloot ik toen te gaan onderzoeken of we niet gewoon zélf konden maken wat ik zocht."

"Uit ons onderzoek kwamen we erachter dat groente niet alleen gezond zijn om te eten, maar dat je huid er ook heel veel baat bij heeft. Voor Food for Skin gebruiken we groenten en fruit als avocado, komkommer, tomaat en pompoen. Uiteraard zitten er geen geprakte groenten in de flesjes, maar een hoogwaardige combinatie van oliën verkregen uit groenten(zaden) en plantaardige bestanddelen."

De huidverzorgingsproducten van Food for Skin zijn gemaakt van biologisch geteelde groenten. Foto: Eva Krebben

De producten van Food for Skin zijn biologisch, vegan, dierproefvrij én bevatten geen microplastics. Zo heeft The Plastic Soup Foundation de producten voorzien van het 'Zero Plastics Inside' keurmerk.

Biologische groenten op je huid

Angela en Cathy hebben een minimalistische aanpak van huidverzorging. Volgens hen heb je slechts drie Food for Skin producten nodig om je huid te verzorgen. Een cleanser, een crème en een serum. Meer niet. De prijs is overigens iets minder minimalistisch, voor deze drie producten samen betaal je €99,95.

De producten zelf bestaan uit herkenbare ingrediënten. Zo bevat de cleanser op basis van wortel geen exotische bestanddelen als hyaluronzuur of collageen maar natuurlijke gecertificeerde cosmetische oliën uit wortel, zonnebloemen en jojoba, zo valt te lezen op de website. En gemaakt in Almere. Lekker lokaal.

Over de herkomst van hun groenten zijn de ondernemers transparant. Angela: "Onze tomaten komen uit Italië, het zijn de restanten uit een tomatensausfabriek. Ook onze avocado's uit Ethiopië zijn een restproduct, die waren niet mooi genoeg voor de verkoop. Verder halen we onze pompoenzaadolie uit China en onze komkommers uit Chili. In de toekomst willen we echter àl onze hoofdbestanddelen afkomstig laten zijn uit circulaire stromen."

Zoektocht naar een duurzame verpakking

De Food for Skin producten worden verpakt in een glazen flesje, zonder doosje, zodat je het na gebruik makkelijk kunt recyclen. Het was echter niet zo makkelijk voor de startende ondernemers om deze duurzame verpakking te realiseren. Cathy (links) en Angela (rechts) wilden huidverzorging zonder zooi en zonder al teveel gedoe. Foto: Eva Krebben

Angela: "Duurzaam ondernemen is soms een stuk lastiger als je net start. Zo verlangen veel aanbieders van duurzame verpakkingen dat je meteen duizenden stuks bij ze bestelt. Het is echt heel jammer dat veel innovatieve duurzame verpakkingen alleen in die grote hoeveelheden verkrijgbaar zijn!"

"Voor onze verpakkingen hebben we uiteindelijk gekozen voor een Nederlands bedrijf dat wél kleinere hoeveelheden levert. We zijn daar ongelofelijk blij mee, maar het was wel een zoektocht. Nu zijn we vooral nog op zoek naar een duurzaam alternatief voor het plastic pompje op onze flesjes. Dus wie ons hierbij kan helpen, we horen het graag!"

Meer lezen over microplastics?

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!