Natuur

Honden herplanten bos na bosbranden  

Dit trio Border Collies trekt er met speciale rugzakjes op uit om zaden in het bos te verspreiden.
19-03-2018 - door Redactie

Een van de honden in actie | Foto: Martin Bernetti

Begin 2017 woedden er fikse bosbranden in centraal Chili. Het was er zinderend heet, extreem droog en de wind was fors. Met meer dan 100 verwoestende bosbranden tot gevolg, de grootste in vijftig jaar. Miljoenen vierkante kilometers bos werden verwoest. Een mega klus om deze bossen weer te herstellen. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek, 3 Border Collies to the rescue!

Tassen met zaden

De 3 honden (Das, Olivia en Summer) rennen rond met een, speciaal voor hen gemaakt rugzakje vol lokale zaden. Tijdens het rennen schudden de zaden uit de tas en verspreiden zich zo door het hele bos. De honden zijn van zussen Francisca en Constanza, een van de zussen is eigenaresse van een trainingscentrum voor hulphonden. Volgens hen vindt het trio het geweldig. 'It's a country trip, where they can run as fast as they can and have a great time.' Border Collies blijken een ideaal hondenras voor dit klusje. Ze kunnen veel meters afleggen, snelheid maken en worden niet snel afgeleid door ander wildlife.

28 kilometer per dag

De honden worden flink verwend tijdens hun harde werken en krijgen 'tons of treats throughout the process'. Afhankelijk van het terrein kunnen ze zo'n 28 kilometer per dag afleggen en verspreiden ze daarbij 9 kilo aan zaden. Vele malen sneller dan wanneer het door mensen gedaan zou worden. Inmiddels heeft het trio al aan 15 bossen een bezoekje gebracht en zijn de eerste resultaten goed. 'We have seen many results in flora and fauna coming back to the burned forest!' aldus de zussen tegen Mother Nature Network.

Pup Olivia met moeder Das | Foto via Instagram @Balti_mom

Kittens helpen demente senioren

Oke vooruit, nog wat meer feel-good dieren nieuws dan. In dit verzorgingstehuis in Arizona worden moederloze kittens verzorgd door de bewoners. Het Pima Animal Care Centre ging een unieke samenwerking aan met het zorgcentrum. De bewoners kregen de zorg over 2 kittens: Peaches en Turtle. En dat levert hele schattige taferelen en beelden op!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.