Klimaat
Lifestyle

Hoe zit het met jouw bezorgschaamte? 

Vijf tips om om te gaan met die eindeloze stroom pakjes
10-06-2019 - door Jessie
postbezorger

Weet de bezorger van Picnic inmiddels hoe je heet? En heb je de meeste van je buren leren kennen door het ophalen van pakjes? Je bent niet de enige! 

Één op de zes auto’s in steden rijdt daar om iets te bezorgen, in de binnenstad is dat zelfs één op de vijf. In 2018 werden er meer dan 250 miljoen pakjes bezorgd - dat zijn er elke dag honderdduizenden. PostNL bijvoorbeeld bezorgt er zo’n 700.000 op een reguliere dag. Het wordt steeds normaler om boodschappen, spullen en je diner te laten bezorgen. Supermakkelijk, want het scheelt je tijd en gedoe met openingstijden. Maar misschien maak je je ook wel eens zorgen over de impact die het bezorgen van al die pakjes heeft. Dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen hebben last van bezorgschaamte.

De impact van de online economie

Online winkelen heeft natuurlijk een heleboel voordelen. Je bent flexibeler, het aanbod is groter en steeds vaker kun je zonder extra kosten je spullen laten bezorgen en retourneren. De grote opslag- of distributiecentra waar de meeste van die spullen vandaan komen worden vaak efficiënter gekoeld en verlicht dan alle losse winkels waar je je spullen ook zou kunnen halen. En die winkels worden natuurlijk ook bevoorraad, dus wanneer het transport van online winkels efficiënt geregeld is hoeft het niet eens voor veel meer uitstoot te zorgen.

Maar meestal doet dat het dus wel. Al die busjes die dagelijks rondrijden met jouw bestelde boek, tandenborstel of schoenen stoten enorm veel CO2 en fijnstof uit. Online winkelen betekent ook dat de hele wereld je warenhuis is en dat het dus heel makkelijk is om iets uit China, Amerika of Australië te laten komen. Sommige pakjes reizen de hele wereld over voordat ze bij jou op de deurmat liggen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de CO2 die vrijkomt doordat jij uren online zit te shoppen. De impact van je pakje is vaak dus een stuk groter dan je denkt. En daarom hebben we na vliegschaamte nóg iets waar we ons zorgen om kunnen maken: bezorgschaamte.

Bezorgirritatie

Naast de milieu-impact zorgen al die bezorgingen voor nog veel meer overlast. Al het extra verkeer betekent steeds onveiligere woonwijken en meer drukte en files op de weg. En het zorgt voor irritaties tussen buren. Bijna iedereen heeft (of is!) wel zo’n buurman die nooit thuis is en voor wie toch elke week een pakje langs gebracht wordt.

Hoe overleef je die bezorgschaamte?

Dus wat nu? Wat moet je doen om van je bezorgschaamte af te komen? We zetten zes tips op een rijtje om verantwoorder (online) te winkelen.

  1. Bestel minder! Een open deur, maar wel het meest effectief. Koop dus alleen online wat je niet in de winkel kunt kopen en laat je niet gek maken door acties tijdens Black Friday of Cyber Monday. Alleen kopen wat je nodig hebt is nog altijd het meest milieubewust. En ga dan wel op de fiets naar de winkel, want als je in je auto stapt om een tandenborstel te kopen ben je die milieuwinst natuurlijk meteen weer kwijt.
  2. Probeer zo min mogelijk van je bestelde items terug te sturen, want dat betekent twee ritjes. Laat je dus goed informeren over bijvoorbeeld de maat van een kledingstuk, zodat je er geen drie hoeft te bestellen waarvan er twee direct weer retour gaan.
  3. Kies niet voor de snelste bezorging als je een keuze hebt, want dan worden minder efficiënte routes gemaakt en rijden er dus legere busjes speciaal naar jou.
  4. Zorg dat je thuis bent op het geplande bezorgmoment. Als een busje drie keer met jouw pakje terug moet rijden, omdat er niemand thuis is, is dat niet alleen vervelend voor de bezorger (of de buurman die het uiteindelijk aanneemt), maar zorgt het ook voor onnodige extra uitstoot.
  5. Bestel zoveel mogelijk uit Nederland/Europa, zodat je pakje niet de halve wereld overvliegt voor jij het in handen hebt. En als je iets uit je eigen stad besteld, kijk dan eens of bezorging op de fiets een optie is.
  6. Laat je pakket bezorgen bij een bezorgpunt. Zo kan je pakketje altijd ergens worden terecht en hoeft het bezorgbusje niet onnodig heen en weer te rijden. Kijk bijvoorbeeld eens of er een Homerr punt bij jouw in de buurt is.
Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.