Geldzaken
Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Hoe ziet een werkdag bij een duurzame bank eruit?  

Jonna Tjapkes is duurzaamheidsadviseur bij ASN Bank. Hoe is ze daar terecht gekomen en wat zijn haar dagelijkse bezigheden bij de bank?
12-06-2019 - door Amber
Hoe ziet een werkdag bij een duurzame bank eruit?

Hoe ziet een werkdag bij een duurzame bank eruit?

Je inzetten voor een duurzamere samenleving kan op veel verschillende manieren. Zoek bijvoorbeeld naar een groene baan, zodat je actief werkt aan een betere wereld. Jonna Tjapkes (31) heeft zo’n duurzame baan gevonden! Zij is duurzaamheidsadviseur bij het Expertisecentrum Duurzaamheid (ECD) van ASN Bank. Ook staat ze in de Duurzame Jonge 100 lijst, een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. Wij vroegen Jonna hoe ze aan haar duurzame baan is gekomen en of het haar bevalt.

Hoe ben jij bij ASN Bank terecht gekomen?

"Ik heb Internationale Betrekkingen gestudeerd in Groningen en vervolgens een masterspecialisatie Internationale Politieke Economie gedaan. Voor een bepaald vak heb ik toen een paper geschreven over islamitisch bankieren, wat een vorm van ethisch bankieren is. Omdat ik een stage zocht besloot ik naar een in-house dag van ASN Bank te gaan. Hier voelde ik me eigenlijk direct al thuis, het voelde meteen goed!

Ik was dus ook heel blij dat ik werd aangenomen voor een stage bij wat toen nog Duurzaamheidsbeleid en Onderzoek heette. Na mijn stage kreeg ik een mailtje of ik het leuk vond om iemand te vervangen die met zwangerschapsverlof zou gaan. Uiteindelijk mocht ik blijven en zo ben ik er ingerold." 

Jonna Tjapkes is duurzaamheidsadviseur bij ASN Bank

Wat doet het Expertisecentrum Duurzaamheid?

"Onze missie is om de duurzame samenleving te bevorderen zodat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van de wereld. ECD onderzoekt daarom landen en beursgenoteerde bedrijven op basis van een uitgebreid duurzaamheidsbeleid en geeft advies aan het investeringscomité van de ASN Beleggingsfondsen. Wij toetsen bedrijven op duurzaamheidscriteria aan de hand van drie pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Dit zorgt ervoor dat ASN Bank in transparante en duurzame bedrijven belegt en niet in bedrijven die mensenrechten schenden of bijvoorbeeld geld verdienen aan wapenhandel of fossiele brandstoffen."

Hoe wordt een bedrijf getoetst?

"Allereerst kijken we naar de activiteiten van een bedrijf. Deze zijn belangrijk om te checken of zij voldoen aan onze uitsluitingscriteria. Als ze betrokken zijn bij wapens, fossiele brandstoffen, kernenergie of tabak hoeven we ze niet verder te onderzoeken, deze bedrijven keuren we meteen af. Wanneer een bedrijf wel voldoet aan onze uitsluitingscriteria, doen we verder onderzoek naar de risico’s van een bedrijf en toetsen we het beleid van bedrijven aan de hand van de drie pijlers.

Hiervoor kunnen we deels gebruik maken van dataleveranciers zoals Sustainalytics en Vigeo Eiris, maar lezen we ook de beleidsstukken en rapporten die bedrijven zelf publiceren. We moeten ook altijd zelf blijven nadenken omdat data van dataleveranciers niet alles dekt wat wij als ASN Bank belangrijk vinden.

Ook kijken we naar het land waar een bedrijf actief is. In China worden mensenrechten minder goed wettelijk beschermd dan bijvoorbeeld in West-Europa en daarom zien wij China als een hoog risicoland. Hierdoor vinden wij het belangrijk dat bedrijven die hier opereren aandacht besteden aan mensenrechten in hun beleid en hierover transparant zijn. Hetzelfde geldt voor landen die minder streng zijn op het gebied van milieuregelgeving.

There is no planet B | Foto: Bob Blob

Natuurlijk kijken we ook of bedrijven betrokken zijn bij misstanden. Dit kunnen we doen door te googlen of een bedrijf negatief in het nieuws komt, maar ook Sustainalytics kijkt hier naar. En we hebben ook nog een dataleverancier die zich hier specifiek op richt en alle nieuwsberichten in de wereld in de gaten houdt: RepRisk."

Hoe kunnen bedrijven hun transparantie tonen? 

"Door het publiceren van hun beleidsstukken op hun website en ook te rapporteren over duurzaamheidsthema's in de vorm van een jaarverslag en/of een duurzaamheidsrapport. Voorbeelden van beleidsstukken zijn bijvoorbeeld de gedragsregels, milieubeleid en ketenbeleid. We kijken of een bedrijf rapporteert over de uitstoot van CO2 en afvalproductie. Soms rapporteren bedrijven ook over de productieketen en wat ze doen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Wat we graag willen zien is dat bedrijven niet alleen de positieve maar ook de negatieve dingen delen. Als er iets mis is gegaan, welke acties heeft het bedrijf ondernomen om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt. Wanneer een bedrijf een kanshebber is maar er onvoldoende informatie beschikbaar is, zullen we altijd beleidsstukken opvragen. Als ze deze stukken vervolgens niet willen delen worden ze vaak afgewezen omdat we een voorzorgsprincipe hanteren."

Is een goed- of afkeuring altijd helder?

"Nee niet altijd, soms is de scheiding tussen wat goed en fout is niet heel duidelijk. Om bijvoorbeeld betrokken te zijn bij de wapenindustrie hoef je niet per definitie wapenonderdelen te produceren. Soms zijn het andere soort producten zoals software. Dit zorgt ervoor dat je uitgebreid onderzoek moet doen. Gelukkig hebben we een dataleverancier die wapenexperts in dienst heeft en ons hierbij helpt.

Ook hebben we een aantal jaar geleden een gamechangersbeleid ontwikkeld om bedrijven die bij kunnen dragen aan de duurzaamheidstransitie, maar die nu nog niet volledig voldoen aan alle duurzaamheidscriteria van ASN Bank, tóch toe te kunnen laten tot het beleggingsuniversum. Tesla is hier een voorbeeld van. Omdat ze veel invloed kunnen hebben op de verduurzaming van de auto-industrie, wilden we gaan investeren in het bedrijf. Het gamechangersbeleid heeft het mogelijk gemaakt. Echter hebben we Tesla recentelijk toch weer afgekeurd omdat er herhaaldelijk misstanden plaatsvonden met bertekking tot de arbeidsomstandigheden."

Duurzaam beleggen | Foto: Pexels.com

Doen bedrijven iets met jullie feedback?

"We benaderen bedrijven voor twee dingen. Enerzijds om extra informatie op te vragen of om opheldering te krijgen over een mogelijke misstand, dat noemen we onderzoeksvragen. Dit helpt ons bij het doen van het onderzoek. Maar voor bedrijven is het goed om te weten wat aandeelhouders van ze verwachten en wat ze nog zouden moeten doen om in aanmerking te komen voor opname in ons beleggingsuniversum. Dit kan helpen in hun denkprocessen en kan ervoor zorgen dat bedrijven uiteindelijk verduurzamen. Soms doen ze iets met onze feedback, soms niet. Maar je hoopt toch dat je een positieve bijdrage kunt leveren. 

Anderzijds nemen we ook contact op met bedrijven als we vinden dat ze verbetering moeten laten zien op bepaalde punten, dit noemen we engagement voeren. Dit kan zijn als blijkt dat een bedrijf onvoldoende beleid voor dierenwelzijn of mensenrechten heeft of wanneer er misstanden aan het licht zijn gekomen. Bij engagement verwachten we echt verbetering, blijft dit uit dan moeten we helaas adviseren om het bedrijf uit ons belegginsuniversum te halen.

Het is bijzonder van ASN Bank dat ze zelf zoveel onderzoek doet. Je ziet bij veel beleggingsbedrijven dat ze of alleen maar een best-in-class analyse doen, alleen maar een uitsluitlijst hebben, of dat ze volledig op het ESG-onderzoek van een dataleverancier vertrouwen. Het is daarom extra bijzonder dat we zo'n uitgebreid onderzoek doen om de duurzaamheidsprincipes van ASN Bank te waarborgen."

Waarom vind je ASN Bank zo’n leuke werkplek?

"Ik heb een zeer brede interesse en het is fijn dat ik uiteenlopende taken op mij mag nemen. Binnen de duurzaamheidsanalyses komen veel verschillende onderdelen aan bod. Inhoudelijk ben ik verantwoordelijk voor de thema’s farma en verpakkingen, maar alle drie de pijlers komen aan bod. Ook zit ik in de projectgroep van het ASN Bank jaarverslag en ben ik lid van de Ondernemersraad. Die diversiteit maakt mijn baan heel leuk.

Verder is de cultuur bij ASN Bank heel prettig en open. Ik heb hele lieve collega’s en iedereen is benaderbaar. Hierdoor is het een hele fijne werkomgeving."

Lijkt het je ook leuk om bij ASN Bank te werken? Check dan de vacaturepagina.

Meer weten over duurzaamheid en geld?

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!