Hoe vaak kun je een plastic flesje opnieuw gebruiken? 

Verschillende sites en blogs waarschuwen tegen de gevaren van plastic flesjes, maar hoe zit het nu echt?
01-10-2015
Foto: Petras Gagilas, Flickr, CC BY-SA 2.0

Foto: Petras Gagilas, Flickr, CC BY-SA 2.0

Echte milieuliefhebbers gebruiken natuurlijk geen plastic flesjes, maar als je toch een flesje gekocht hebt, dan wil je het natuurlijk een aantal keren gebruiken.

Chemische stoffen in plastic flesjes

Veel mensen maken zich zorgen over de schadelijke stoffen die in plastics zitten. Om plastic de juiste hardheid en flexibiliteit te geven worden er verschillende chemische stoffen gebruikt, zoals ftalaten en het beruchte BPA. Deze laatste stof in het Engels ook wel een genderbender genoemd omdat het invloed heeft op je hormonale huishouding. Volgens verschillende wetenschappelijke studies is er een verband tussen BPA en chronische ziektes zoals obesitas en kanker. Mensen zouden door langdurige blootstelling aan de stof een verhoogde kans hebben om deze ziektes. Daarom zijn er verschillende blogs en sites die waarschuwen tegen het gebruik van plastic flesjes.

Het punt is alleen dat de meeste plastic waterflesjes geen BPA bevatten. Deze zijn namelijk gemaakt van polyethyleentereftalaat, oftewel PET. Dat is een harde, relatief veilige plastic, waar nauwelijks chemicaliën uit kunnen lekken. Als het goed is staat op elk flesje een teken dat aangeeft van welk soort plastic het is gemaakt. Een driehoek van 3 pijlen met een 1 in het midden en daaronder de tekst "PET" geeft aan dat het een PET fles is. Een lijst met andere nummers vind je hier.

Toch lekken ook PET flessen chemische stoffen, namelijk ftalaten. Het gaat hier om hele kleine hoeveelheden, maar er bestaan ook bij deze stoffen zorgen over het effect op de gezondheid. Over het algemeen zul je als je een flesje één keer gebruikt daar weinig last van hebben, zeker als de flesjes nieuw zijn en goed opgeslagen zijn.

Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën

Er is nog een andere bedreiging die waarschijnlijk gevaarlijker is dan chemische lekkage: bacteriën. Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Van deze bacteriën kun je flink ziek worden.

Nu denk je misschien: dan stop ik het flesje toch gewoon in de vaatwasser? Dat helpt tegen de bacteriën, maar het verwarmen van de flesjes maakt de kans op lekkage van chemische stoffen groter.

Kortom, het is het beste om plastic flesjes niet te vaak en te lang te gebruiken. Hoe vaak en hoe lang is lastig te zeggen: het hangt er erg van af hoe jij met deze flesjes omgaat. Een paar richtlijnen:

  • Maak flesjes goed schoon met een afwasmiddel
  • Gebruik koud of lauwwarm water bij het schoonmaken
  • Laat flesjes niet in de zon of in de warmte staan: daar kan het plastic van kapot gaan en het kan de groei van bacteriën stimuleren
  • Gebruik de flesjes maar een aantal keren en gooi het dan in een afvalbak voor plastic recycling.