Tiny houses

Hoe richt ik een tiny house in?  

Een goede indeling is superbelangrijk voor een fijn tiny house. Want je wilt elke vierkante meter benutten.
07-05-2019 - door Jessie
tiny house

Misschien zijn het nog dromen in je hoofd, of misschien heb je al een stukje grond op het oog. Hoe dan ook: voordat je aan je tiny house avontuur begint is het slim om goed na te denken over de indeling en inrichting. Want je wilt natuurlijk elke vierkante meter van jouw paleisje optimaal benutten, zodat je niet continu struikelt over dat wasrek of optisch heel veel ruimte verliest. Daarom zochten we, met behulp van de experts, de allerbeste tips voor een goed ingericht tiny house.

Tekenen en testen van je tiny house

Volgens Mattias, tiny house bouwer en gelukkige bewoner van een tiny house in Alkmaar, zit de clue in het tekenen: “Veel tekenen is superbelangrijk. Met een kladblok of bijvoorbeeld met behulp van Google Sketchup of Google Layout”. Je begint met lijstjes en opsommingen van dingen die je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld echt een platenspeler meenemen? Ga liever terug naar de basis.

Maar laat het niet alleen op papier logisch zijn, adviseert Mattias: “Ga levensgroot testen op bijvoorbeeld het strand”. Zo kun je goed zien of de indeling logisch is en hoe je je door de ruimte beweegt. In een lege (parkeer)garage testen met tape of kranten op de vloer kan ook nuttig zijn. Je kunt zelfs met kartonnen dozen je hele huis al nabouwen! Inspiratie opdoen kan natuurlijk ook door naar anderen te kijken: Mattias en zijn vriendin Anniek delen hun vloerplan mét uitleg op hun blog!

Mattias en zijn hond Tobi in het raam van hun Tiny House in Alkmaar Mattias en zijn hond Tobi in het raam van hun Tiny House in Alkmaar. Foto: Instagram Welivealittle

Belangrijke dingen bij het ontwerpen van een tiny house

Natuurlijk is het inrichten superleuk en is in je hoofd niets te gek, maar probeer wel realistisch te blijven. De volgende acht vragen, die Mattias en Anniek op hun blog nog verder toelichten, kunnen je op weg helpen:

  1. Ga je zelfbouwen of laten bouwen? – kijk wat je zelf kunt doen en kies niet  voor een ingewikkelde 3D-Eschertrap als je nauwelijks een hamer of zaag kunt vasthouden.
  2. Wat is je budget? – waarschijnlijk niet je favoriete onderdeel, maar wel héél belangrijk. Je wilt niet met een grandioze woonkamer zitten en vervolgens geen geld hebben voor je keuken of badkamer.
  3. Hoeveel tijd heb je?
  4. Hoe belangrijk vind je duurzaamheid? – “In de praktijk is het niet altijd makkelijk om een duurzame keuze te maken”, vertelt Mattias. “Kijk dus wat jij onder duurzaamheid verstaat en waar jouw prioriteit ligt”.
  5. Hoe lang moet jouw huisje blijven bestaan? – en hoeveel onderhoud je daarvoor moet plegen
  6. Ga je off-grid? – hierbij is het ook heel belangrijk of je al een geschikte locatie hebt gevonden, en wat daar de voorzieningen zijn.
  7. Welk type onderstel kies je? – bedenk of je hem vaak moet verkassen, of dat je hem op een vast plek kwijt kunt
  8. Voor wie is jouw tiny house? – ga je er alleen wonen, met je partner, met vierentwintig cavia’s of met je gezin? Belangrijk om hier (en voor de toekomst!) over na te denken.

Hond Tobi in de  keuken van het tiny house van Mattias en Anniek Hond Tobi in de  keuken van het tiny house van Mattias en Anniek. Foto: Instagram Welivealittle

Het juiste systeem voor jouw tiny house

Natuurlijk is een comfortabele opklapbank ontwerpen of een slimme kast indelen het leukste werk, maar bij het inrichten van een tiny house komt meer kijken. De echte uitdaging komt vaak kijken bij het technischere gedeelte: het systeem dat je gaat gebruiken voor jouw tiny house. Volgens Mattias is de belangrijkste afweging of je wel of niet off-grid (van het elektriciteit- en waternet af) gaat.“Er zijn oneindig veel mogelijkheden, en het is soms moeilijk om een keuze te maken. Wij wilden bijvoorbeeld helemaal elektrisch gaan, maar dat werd een te duur plaatje”.

De specifieke systemen die zij gebruikten vind je op hun blog. Zo zitten er in het tiny house van Mattias en Anniek zonnepanelen, een warmwatervoorziening, een gasinstallatie voor het fornuis en de geiser, een ventilatiesysteem, pelletkachel en een watersysteem. 

Meer lezen over tiny houses?

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.