Sociaal

Hoe oppas-huisdieren ouderen uit de eenzaamheid halen 

Ouderen 'daten' met huisdieren via OOPOEH
03-05-2016

Een oopoeh met haar oppashuisdier

Wat krijg je als je ouderen die van huisdieren houden koppelt aan baasjes die af en toe een oppas nodig hebben? Inderdaad, OOPOEH; Opa’s en Oma’s die Passen Op Een Huisdier. Meike Zwaan, matchmaker bij OOPOEH, vertelt me er alles over.

Matches met drie keer rendement

Het eerste wat Meike me vol enthousiasme vertelt, is: “Ik ben matchmaker bij OOPOEH, dus ik koppel OOPOEH's aan baasjes. Ik heb de leukste baan die je kunt hebben!”

In 2012 richtte Sofie Brouwer Stichting OOPOEH op omdat ze zag dat veel ouderen het gezelschap van een huisdier missen als ze er zelf niet meer aan kunnen of willen beginnen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen met huisdieren die af en toe een oppas nodig hebben. Ze bracht deze twee dus samen en nu maakt ze via haar sociale onderneming OOPOEH de ouderen, de baasjes en de huisdieren blij. Drie vliegen in een klap!

OOPOEH versus eenzaamheid

Een gevoel van eenzaamheid komt veel voor bij ouderen. Volgens het ouderenfonds bij maar liefst 1 miljoen van de in totaal 4,1 miljoen 55-plussers. En die eenzaamheid is precies waar ze bij OOPOEH wat aan willen doen.

Meike: “Het is heel mooi om te zien wat het gezelschap van een huisdier kan doen met ouderen. Vaak hebben ze zelf geen huisdier meer, genieten ze bijvoorbeeld van de vrijheid na hun pensioen of willen ze er vanwege hun leeftijd niet meer aan beginnen, maar missen ze wel het gezelschap en het contact wat er uit voortkomt.”

Ze vertelt dat ze heel veel mooie verhalen hebben van mensen. Er zijn zelfs mensen die tot op hun sterfbed bij hun oppasdier zijn! Het leven van de ouderen verandert heel erg. Ze leven vaak op door het geven van zorg en het gezelschap, zowel met de huisdieren als met de baasjes. 

“Ik wist niet hoe eenzaamheid er uitzag. Eenzaamheid kent heel veel verschillende vormen; ik sprak onlangs een vrouw van eind 80 die tot voor kort dagelijks met haar hondje in het Amsterdamse Bos liep. Na het overlijden van haar hondje ging ze het bos niet meer in; ze was bang dat mensen zouden vragen ‘waar is je hondje?'.

Als je zo iemand kunt matchen aan een lief oppashondje voor een paar dagen per week kun je zien dat Stichting OOPOEH voor veel mensen een fantastische uitkomst is. Soms hebben ze uren gekletst met het baasje en dat is echt heel mooi, elke dag weer. Je kunt zien dat je mensen echt gelukkig maakt met een oppasdier,” aldus Meike.

Achter de schermen

Net als bij elke sociale onderneming is het altijd een uitdaging om de onderneming draaiende te houden. OOPOEH werkt met veel vrijwilligers en drukt zoveel mogelijk de kosten, maar kan het nog niet echt zonder subsidie af. Daarom zijn ze met PwC - waar OOPOEH het social impact lab won - aan het kijken hoe ze hun financiële zelfstandigheid kunnen vergroten. Behalve het matchen van ouderen met baasjes en hun huisdieren, wil OOPOEH werken aan positieve beeldvorming rondom ouderen. 

Meike: “We hoeven de vergrijzing niet te zien als een donkere wolk boven ons hoofd, zie het als een grotere groep mensen die met al hun ervaring en levenswijsheid ons (jongeren) nog veel kunnen leren.”