Eten en drinken
Duurzaam ondernemen
Zero waste

Hoe Instock de coronacrisis overleefde 

Instock werkt al sinds 2014 aan het verminderen van voedselverspilling in Nederland. Hoe zijn zij door de coronacrisis gekomen?
12-05-2021 - door Maartje
Team Instock

De coronacrisis heeft vele ondernemers hard geraakt. Wij spraken met Selma van Instock hoe zij terugkijkt op een veelbewogen jaar. Een jaar waarin de deuren van de drie Instock restaurants op slot moesten en er twee definitief werden gesloten. Maar ook een jaar waarin ze door omdenken veel voedsel wisten te redden met de Support Your Locals Box. 

Maart 2020. Het land is in lockdown en terwijl de supermarkten leeg worden gehamsterd, moest Instock de deuren van haar drie restaurants sluiten. En ook de net geopende groothandel InstockMarket, dat voedseloverschotten levert aan de horeca, ziet in één keer alle vraag wegvallen. Precies dat waar Instock voor was opgericht, het tegengaan van voedselverspilling, dreigt nu massaal te gebeuren.

"We gaan weer knallen"

Het is april 2021 als ik Selma spreek. Ik vraag haar hoe ze zich staande hebben gehouden in het turbulente coronajaar en wat de toekomst in petto heeft voor Instock.

"Het was heel moeilijk om de deuren van twee van onze drie restaurants definitief te moeten sluiten vorig jaar en afscheid te nemen van onze medewerkers. Het is daarom fijn dat we ons nu kunnen richten op de heropening van de horeca. Zo zijn we ons restaurant en de Instock Stockroom in Amsterdam aan het opknappen. Die laatste is dan ook weer helemaal klaar voor de verhuur. En we zijn ons team weer aan het uitbreiden (check hier de vacatures, red.)."

Selma en Bart van Instock

"Bart (mede-oprichter Instock, red.) en ik voelen heel erg dat het eind van deze crisis in zicht is en dat we daarna weer enorm kunnen knallen. Onze ambitie is onverminderd groot en met InstockMarket willen we de komende jaren hard gaan groeien."

Omdenken leidt tot Support your Locals

Toch nog even terug naar het begin van de coronacrisis. Bij Instock werd al snel duidelijk dat de gedwongen horecasluiting ervoor zorgde dat voedselproducenten bleven zitten met hun producten. Het team stak samen met Samuel Levie de koppen bij elkaar en stampte in slechts één week tijd het Support Your Locals initiatief uit de grond.

Samen met o.a. Brandt & Levie en Bakkerij MAMA werd er een speciale voedselbox samengesteld om zoveel mogelijk eten te redden. De voedselboxen waren een hit, in de eerste lockdown werden er meer dan 20.000 verkocht.

Support Your Locals pakketten inpakken in voorjaar 2020

Selma: "Mensen reageerden enorm enthousiast op Support Your Locals! De box heeft ons echt geholpen om overeind te blijven. Maar de pakketten waren zo onverminderd populair dat het voor ons een hele nieuwe business zou betekenen. Daarom hebben we het eind 2020 overgedragen aan Boerschappen."

Vanaf maart 2021 biedt Boerschappen de pakketten, die minimaal 12 stuks fruit en groenten bevatten, aan onder de naam Instock Rescue Box. Die kun je voor €19,50 bestellen op de website van Boerschappen en laten bezorgen wanneer je wilt.

Impact vergroten met InstockMarket

Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld en de horeca weer mondjesmaat open mag, focust Instock zich op de groei van haar groothandel. Selma: "Voor de coronacrisis zagen we de groothandel al heel snel groeien. Er zijn veel chefs in Nederland die met geredde producten willen koken. Met InstockMarket kunnen we daarom de meeste impact maken. Door grote hoeveelheden voedsel te redden en te leveren aan restaurants en cateraars van bijvoorbeeld het Stedelijk Museum en Booking.com ."

"Om onze impact te vergroten hebben we onlangs een reststroomcalculator ontwikkeld. Hier kunnen boeren en telers hun overschotten of bijvoorbeeld ‘lelijke' groenten aanmelden. Ze ontvangen dan binnen één uur een prijsaanbod en we halen de producten binnen 24 uur op. Zo willen we de boeren ontzorgen en het hen makkelijker maken om voedsel te redden."

Restproducten op de kaart

Na de sluiting van de restaurants in Utrecht en Den Haag, vormt het Instock restaurant in Amsterdam opnieuw het vlaggenschip waarin mensen zelf kunnen ervaren hoe lekker gered voedsel is. De kaart zal dit jaar niet alleen creaties van de eigen chefs bevatten maar ook de creaties van andere voedselredders, zoals de oesterzwambitterballen van GRO.

Instock zoekt nu naar voedselproducenten die werken met circulaire of andere reststromen. Selma: "Zo hebben we al gehoord over een bacon van sinaasappelschillen of gyros van banaan. Heb jij een product gemaakt van geredde ingrediënten dat perfect op onze menukaart past? Laat het ons dan weten via Amsterdam@instock.nl. Wie weet zien we elkaar dan snel in ons restaurant om jouw gerecht of product te proeven.”

Staat jou gerecht of product straks op de menukaart van Instock? Foto: Instock

Voedselverspilling blijft groot probleem

Ik ben blij om te horen dat Instock de crisis heeft overleefd en een duidelijk doel voor de toekomst heeft. Zo vertelt Selma me dat ze in 2024 maar liefst 5 miljoen kilo voedsel per jaar wil redden. "Op dit moment redden we gemiddeld zo'n 300.000 kilo per jaar, dat willen we de komende twee jaar dus enorm gaan opschalen."

De mooie ambitie van Instock wordt wel erg in perspectief geplaatst als je bedenkt dat we in Nederland jaarlijks zo'n 2 miljard kilo voedsel verspillen. In 2024 hoopt Instock de totale voedselverspilling in ons land dus met 0,25% te verminderen. Willen we méér voedsel redden, dan vereist dat een verandering van ons systeem en onze omgang met voedsel.

Wil je hier meer over weten, check dan de artikelen hieronder. Of volg Instock op social media, waar ze zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken met hun voedselreddende boodschap. Oh, en reserveer alvast een tafeltje bij Instock Amsterdam. Alle beetjes helpen.

Meer lezen over voedselverspilling

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!