Hoe ID&T de festivalwereld duurzaam maakt 

Lyke Poortvliet over duurzame dromen, pionieren en het vieren van het leven
14-06-2016
Het Green Team van ID&T in actie

Het Green Team van ID&T in actie

Festivalliefhebbers kunnen deze zomer weer hun hart ophalen. Ieder weekend kun je wel ergens genieten van een strakke line-up op een tijdelijke, vaak sprookjesachtige locatie. Sinds een aantal jaar zie je op zo’n feest steeds meer duurzame alternatieven voorbij komen. Organisatoren realiseren zich steeds meer dat de impact van hun festival op het milieu niet gering is. Lyke Poortvliet, Sustainability Manager bij entertainment- en mediabedrijf ID&T, vertelt hoe je grootschalige events steeds duurzamer kunt maken. 

Inmiddels bestel je op veel festivals een broodje vega kebab, vul je je waterflesje bij de kraan en scheidt je afval in verschillende bakken. Maar tot een paar jaar geleden, was dit nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, ID&T deed tot een decennium geleden helemaal niets aan duurzaamheid. Na jarenlang onafgebroken werken en feesten, ontstond er bij de oprichters van ID&T het besef waar het echt om draait: het vieren van het leven.

Celebrate Life

Dit positieve gevoel werd omgezet in een nieuwe strategie en Celebrate Life was geboren. Kort daarna kwam Lyke aan boord om mee te denken over hoe verschillende processen tijdens een festival net even anders en groener kunnen. Over die beginperiode zegt Lyke nu: “Het is keihard werken in de festivalwereld en zeker toen werd duurzaamheid nog gezien als iets dat men er even bij moest doen. Inmiddels zijn een aantal projecten stevig verankerd in de festivals en ontstaan er steeds meer initiatieven organisch op basis van Celebrate Life. Maar in het begin moest er flink aan getrokken worden.”

Voorbeeldfunctie

Met een bereik van miljoenen jonge mensen, heb je volgens ID&T een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid. Lyke: “Maar daarin wilden en willen we nooit belerend zijn. We bieden onze bezoekers juist op een leuke manier alternatieven aan.” Om tot die oplossingen te komen, is er eerst grondig onderzoek gedaan. Daarna zijn ze als duurzame pioniers aan de slag gegaan. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Lyke: “Waar ik het meest trots op ben, is het Kraanwater project. Inmiddels vullen duizenden bezoekers hun waterflesje de hele dag door bij de kraan, in plaats van dat ze steeds opnieuw een plastic flesje kopen en weer weggooien. Mensen staan heel erg open voor dergelijke duurzame acties.” Ook 10,000 HOURS, Celebrate Safe en Open House zijn ontstaan vanuit dat idee, en werken inmiddels zelfs samen met andere evenementen en partners buiten ID&T.

100% bio

Een ander succes zijn de nieuwe richtlijnen binnen het voedselassortiment. Al het vlees dat op Mysteryland, Welcome to the Future en Amsterdam Open Air wordt verkocht, is dit jaar biologisch. Al ging daar wel een periode aan vooraf waarin geprobeerd is om ook delen van ander eten mee te nemen in die omslag naar biologisch. Lyke: “Het bleek al gauw makkelijker om ons op één productgroep te richten en daar één hele duidelijke lijn in te trekken, dan om te werken met percentages voor meerdere groepen. En ja, dan stapt er ook weleens een cateraar op, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die deze omslag heeft voor dier en milieu.”   

Continu scherp blijven

Maar het werk van Lyke zit er nog lang niet op. “Er zijn zeker nog zaken die blijven vragen om aanpassing, zoals de energievoorziening”, aldus Lyke. Om een festival te kunnen laten draaien, is er namelijk voor een enorm korte tijdsperiode, extreem veel stroom nodig op een plek waar geen aansluiting op het net is. Biodiesel gemaakt van gerecyclede vetten is volgens Lyke dan één van de betere alternatieven. Het is hierin belangrijk de juiste variant te kiezen: biodiesel die niet is gemaakt van gewassen waarvoor veel landbouwgrond nodig is, maar die wel goed genoeg is voor de aggregaten. “Dat zijn hobbels waar we tegenaan blijven lopen en waar we continu scherp op moeten zijn,” zegt Lyke.

De volgende stap

Inspiratie voor continue vernieuwingen doet Lyke op tijdens ADE Green en bij internationale festivals, zoals het Engelse Glastonbury. “Hun bezoekers kunnen dit jaar voor het eerst stalen drinkbekers kopen die lokaal worden geproduceerd. Dat scheelt bergen plastic bekers en het draagt bij aan de ondersteuning van de gemeenschap. Zoiets bewaren festivalgangers bovendien hun hele leven,” vertelt Lyke enthousiast, om kort daarna te beginnen over een waterzuiveringsinstallatie bij Boom in Portugal en de overstap van Shambala in Engeland van waterflesjes naar alleen kraanwater. Lyke raad festivalfanaten aan om altijd een hervulbare bidon mee te nemen, vlees eens te vervangen door een vegetarische hap en mensen mee laten rijden door je autorit aan te bieden via Blablacar. En om zich aan te melden voor een vrijwilligersactiviteit van 10,000 HOURS. Het moge duidelijk zijn: deze dame heeft nog heel veel duurzame dromen voor de festivalwereld.