Lifestyle

Hoe goed leven we? 

The Happy Planet Index en The Good Country Index laten zien waar we staan en waar we het beter kunnen doen.
17-12-2016
Maker: Michael Tompsett

Maker: Michael Tompsett

Dit artikel is geschreven door Elky Rosa Gerritsen

Zijn we gelukkig? Duurzaam? Rijk? Denken we aan anderen? Er zijn allerlei rapporten, rankings en indexen met verschillende invalshoeken om te kijken hoe het met een land gaat. Daar wordt vaak de economische groei en het BNP als uitgangspunt genomen. Andere onderdelen worden vaak in isolatie gemeten. The Happy Planet Index en The Good Country Index doen het anders. Hoe goed leven we?

The Happy Planet Index

The Happy Planet Index is een initiatief van Nic Marks. Hij vind dat het succes van landen anders gemeten moest worden. Een succesvol land is niet het land met de hoogste economische groei, maar een land waarin iedereen zich gelukkig voelt en de komende generaties dit vooruitzicht ook hebben. Duurzaam geluk, zou je kunnen zeggen. Om dit te meten kijkt de HPI naar het gevoel van welzijn, de levensverwachting, de ongelijkheid tussen deze uitkomsten en zetten dit af tegen de ecologische voetafdruk. 

formule om HPI te berekenenMet deze methode hebben de mensen in de succesvolste landen een gelukkig en lang leven, zonder dat het ten koste gaat van Moeder Aarde. Er wordt eigenlijk een balans opgemaakt tussen geven en nemen, met de aarde als middelpunt. Want het is deze aardbol waar wij - en vooral onze komende generaties - onze lange, gelukkige levens op leiden. De Westerse landen, die doorgaans bekend staan om hun welvaart en rijkdom, scoren in deze index opmerkelijk laag. Vooral in Latijns-Amerika en Pacifisch Azië zijn welzijn en het rekening houden met de natuur in evenwicht. Anders gezegd: het welbevinden van de Westerse mens kost de aarde veel meer. 

The Good Country Index

Waar gaat het mis in de wereld? Dat vroeg oprichter van ‘the Good Country Index’ Simon Anholt zich af. Geen gekke gedachte in een tijd waarin klimaatverandering, terrorisme, enorme migratie en economische chaos ons voor grote uitdagingen stellen. Problemen die, zegt Simon, te groot en complex zijn voor individuele landen en vragen om een mondiale aanpak. Maar in plaats dat landen samenwerken, ziet Simon een hoge mate van competitie tussen deze landen. Landen die handelen vanuit eigenbelang, met ieder hun eigen regels. Landen met overheden die wij zelf hebben gekozen en waaraan wij vragen ons land zo goed mogelijk te regeren. Het gevolg is een naar binnen gekeerde blik. Met The Good Country Index wil hij dit veranderen. 

Wie goed doet

Het uitgangspunt achter de index is eigenlijk een eeuwenoude wijsheid: wie goed doet, goed ontmoet. Een goed land is een land dat even heel simpel gezegd, rekening houdt met de landen om hem/haar heen. Om dit te bepalen meet de GCI wat elk land op aarde bijdraagt aan de mensheid en wat het neemt, gerelateerd aan zijn grootte. Die grootte wordt bepaald aan de hand van het BNP. De belans nemen gebeurt aan de hand van 35 verschillende categorieën. The GCI kijkt verder dan duurzaamheid, het gaat over een bijdrage aan de wereld in een veel bredere zin. Met de focus op hoe ‘veel’ je doet. 

Centraal in de filosofie van de Good Country Index staat ‘dapple’. Dit staat voor het combineren van alle verschillende culturen die de wereld rijk is. Het idee hierachter is dat in een globaliserende wereld iedereen met elkaar verbonden is en dat ieder nationaal beleid van invloed is op jou en mij als individu. The Good Country Index vraagt ons om na te denken over welke internationale gevolgen ons nationale beleid heeft. Dit vraagt om een andere blik: van politici maar zeker ook van onszelf. 

  

Nederland op koers

Uiteraard komt Nederland ook voor in beide indexen. En wij doen het als land bij beide indexen niet onaardig. Bij de Happy Planet Index staan we op plaats 18 van de 140 en hebben we een HPI score van 35.5. Onze levensverwachting is gemiddeld 81,2 jaar, op welzijn scoren we een 7,5 van de 10 en deze uitkomsten zijn gelijk over ons land verdeeld. Het is dus niet zo dat ze in Zeeland veel ouder worden dan in Groningen. Maar onze ecologische voetafdruk is relatief groot. 

Bij de Good Country Index doen we het nog beter en bekleden we een derde plaats van de 163 landen waar data over bekend zijn. We doen het goed op het gebied van cultuur, deelname aan internationale verdragen, gelijkheid, gezondheid en welzijn. Op het gebied van wetenschap, technologie en klimaat scoren we ook nog redelijk in verhouding tot andere landen. Waar we steken laten liggen is op het gebied van internationale vrede en veiligheid. Onze bijdrage hieraan heeft minder internationale impact dan de bijdrage van andere landen. 

Hoe kan het beter?

Leuk dat wij het best aardig doen in een index, maar wat hebben we eraan? De indexen willen met deze lijstjes inzicht geven in de situatie van landen en stimuleren dat er meer rekening wordt gehouden met elkaar en met de planeet.  Bij The Happy Planet Index bieden ze elk individu de mogelijkheid om zijn of haar eigen HPI score te bereken. Op basis van de uitkomst kun jij zelf kijken waar het beter kan in jouw eigen leven. 

Om het idee van ‘dapple’  en The Good Country te stimuleren bedacht Simon Anholt een instrument om verandering op gang te houden, om in beweging te blijven; The Global Vote. Je kunt daar je stem uitbrengen bij de verkiezingen van een ander land. Niet echt natuurlijk, maar online. Wanneer veel mensen over de hele wereld hun stem laten horen over het beleid van een ander land kan dit een sterk signaal zijn. Dit instrument moet meer samenwerking tussen landen wereldwijd bevorderen. Kortom: een betere wereld begint toch echt bij onszelf.