Energie
Groene stad
Duurzaam wonen

Hoe gaat het nu met Sustainer Homes? 

Modulaire woningen met 90% minder CO2 uitstoot. In 2015 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs, hoe gaat het nu met ze?
09-08-2017 - door Milou
Sustainer Homes

De energieneutrale woningen zijn naar eigen wens te ontwerpen.

De ondernemers achter Sustainer Homes zijn jong, ondernemend en maken duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar. In november 2015 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs en de aandacht voor deze zelfvoorzienende woningen was (en is!) enorm. Hoe gaat het nu met deze wereldprijswinnaar en hoe ziet de toekomst eruit?

Van zeecontainer naar volwaardige woning

Het avontuur van Sustainer Homes begon allemaal met een zeecontainer. Eigenhandig omgebouwd tot zelfvoorzienende woning. De media-aandacht voor deze duurzame woningen was gigantisch, er was ontzettend veel interesse en ook de aanvragen stroomden binnen. Toch leed niks tot een uiteindelijke verkoop. 'Toen hebben we onszelf wel even achter de oren gekrabt', aldus oprichter Gert van Vugt. 'De container voldeed niet aan het bouwbesluit en dus kon je er geen hypotheek op krijgen. Het waren alleen mensen met eigen middelen voor wie het interessant was, en dat waren vaak niet de mensen die op zoek zijn naar een zeecontainer.' En dus besloten ze te switchen van markt.

team Sustainer HomesHet team van Sustainer Homes

Duurzaam wonen voor iedereen

In februari 2016 heeft Sustainer Homes hun concept aangepast om duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar te kunnen maken. Dat sloeg aan want binnen een paar maanden hadden ze de eerste pionier te pakken.  De slimme constructie die ze hadden bedacht voor in de container wordt nu gebruikt voor de dragende constructie.

Dat maakt de woningen uniek omdat het zorgt voor zowel ontwerpvrijheid als circulaire flexibiliteit. Oftewel, je huis naar wens ontwerpen en hij is nog energieneutraal ook! Gert: 'Het kleinste ontwerp waar we nu mee bezig zijn is 35m2, het grootste ontwerp is 250m2.' En ook niet onbelangrijk, de huidige woningen voldoen aan het bouwbesluit en dus kun je er gewoon een hypotheek voor krijgen.

Voor hetzelfde geld heb je een duurzaam huis

Deelname aan de ASN Bank Wereldprijs heeft Sustainer Homes veel gebracht. 'Het heeft ons een heleboel aandacht opgeleverd en natuurlijk een mooi geldbedrag. Dat geld hebben we gebruikt om ons concept te verbeteren. Een heel prettig steuntje in de rug!'. En nu wordt er volop naar de toekomst gekeken.

Volgens Gert is het eigenlijk zonde dat er nog op een traditionele manier gebouwd wordt. 'Met ons concept wordt het makkelijker gemaakt om je eigen duurzaam huis te ontwerpen. We willen dat zoveel mogelijk woningen met 90% minder CO2 worden gebouwd en daarom zijn we - naast particuliere zelfbouwers - ook met projectontwikkelaars in gesprek.

Kun jij ook een steuntje in de rug gebruiken voor jouw duurzame onderneming? Je kunt je nu  weer inschrijven voor de ASN Bank Wereldprijs.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!