Duurzaam ondernemen

Hoe gaat het nu met Seepje? 

Seepje maakt wassen met wasschillen leuker én makkelijker. Wij waren benieuwd hoe het met Seepje gaat.
18-04-2019 - door Jessie
Jasper en Melvin van Seepje

Jasper en Melvin van Seepje

Een aantal jaar geleden besloten Jasper en Melvin, toen nog twee studenten, al hun studiefinanciering in wasschillen uit Nepal te investeren. En dat was geen slecht idee: Seepje is inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkt! Wij waren benieuwd hoe het met het wasmerk gaat, en wat voor nieuws er allemaal nog te melden is over deze ‘superschillen voor een schone wereld’.

Nieuwe producten

Seepje is inmiddels op meer dan 1.400 plekken in Nederland te koop, dus grote kans dat je het wel eens tegen bent gekomen. Na de wasmiddelen (in de ‘iconische’ lichtblauwe fles van gerecycled Nederlands plastic) is Seepje druk bezig met het uitbreiden van het assortiment. Onlangs voegden ze heerlijke allesreiniger en afwasmiddel toe, die ook gemaakt is van de schillen. In het afwasmiddel met sinaasappelgeur gebruikt Seepje de achtergebleven sinaasappelschillen van de versafdeling (waar je je eigen sap kunt tappen) van de Albert Heijn. Dit zorgde binnen twee maanden al voor 802.240 afwasjes! 

Handzeep en handlotion met avocado 

Samen met de Postcode Loterij ontwikkelde Seepje een handlotion en handzeep. In de lotion zit onder andere munt- en sinaasappelolie, avocado-olie uit de Thikaregio in Kenia. Zo kunnen honderden kleinschalige boeren hun olie op een fairtrade manier kwijt.

De Seepje handzeep vond in 2020 gretig aftrek en is inmiddels in drie geuren beschikbaar. Extra leuk is dat er nu ook een Seepje handzeep is die wordt gemaakt met de overgebleven sinaasappelschillen van de verse jus van Albert Heijn!

Seepje handzeep met eucalyptus

Bewust importeren uit het buitenland

Seepje heeft een simpele missie: de wereld mooier én schoner maken. Dat doen ze niet alleen door was- en reiningsproducten te maken, maar ook door samen te werken met 25 dames in sociale werkplaatsen in India en Nepal. Door een eerlijke prijs voor de schillen te betalen, krijgen de Sapindusbomen in deze gebieden meer waarde en blijven ze behouden.

Daarnaast werkt Seepje samen met Siza, een sociale werkplaats in Arnhem. Hier worden de schillenverpakkingen ingepakt (in 2018 maar liefst 150.000 Seepjes!) en zorgt Seepje er op deze manier voor dat we ook in het westen gemiddeld 85% minder vies afvalwater via onze gootsteen het riool in laten stromen.

CO2-neturaal vervoer met het GoodShipping Program

Seepje haalt haar superschillen uit India en Nepal; zo’n 14.000 kilometer bij ons vandaan. Dat is natuurlijk niet bepaald om de hoek, dus daarom is Seepje druk bezig met het verduurzamen van haar vervoer. Sinds eind 2018 haalt Seepje de schillen daarom op basis van duurzame biobrandstof (van afval- of reststromen) van de haven in India naar Nederland vervoerd, waardoor ze zo’n 1.400 kg CO2-uitstoot besparen.

Dat staat gelijk aan 66 keer met de auto van Amsterdam naar Groningen rijden. Voor deze stap werkt Seepje samen met het GoodShipping Program, dat de scheepvaart wil verduurzamen met biobrandstof.

 Jasper en Melvin met hun werknemers in Nepal

Over de grenzen kijken

Seepje is inmiddels ook in Duitsland en België te koop en hun harde werk om de wereld schoner te maken is niet onopgemerkt gebleven. In de zomer van 2019 kreeg Seepje de officiële status van Benefit Corporation, ook wel B Corp genoemd. Een mooie erkenning voor hun goede werk!

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.