Groene stad
Duurzaam ondernemen
Plastic

Hoe gaat het met The Ocean Cleanup van Boyan Slat? 

Het is Boyans droom om de oceaan plasticvrij te maken.
15-05-2020 - door Redactie
Boyan Slat van de Ocean Cleanup l Foto: The Ocean Cleanup

Boyan met het probleem dat hij wil oplossen: plastic afval

Nederlander Boyan Slat is al vanaf zijn 16e bezig met het verwezenlijken van zijn droom: het opruimen van de plastic soep. In 2012 startte hij het project The Ocean Cleanup, met als doel om 90% van al het plastic uit de oceaan te vissen. Hoe gaat het hier nu mee?

Plastic soep 3x zo groot als Frankrijk

In 2013 zette Boyan zijn eerste expeditie op. In deze expeditie werd onderzoek gedaan naar het soort, de hoeveelheid en de diepte van plastic in de oceaan. Uit dit onderzoek bleek dat de plastic soep voornamelijk uit grote stukken plastic bestaat. (Soort van) goed nieuws voor Boyan, want grote stukken zijn veel makkelijker te verwijderen dan kleine. 

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat de 'The Great Garbage Patch', een regio in de stille oceaan waar veel plastic naartoe wordt gezogen, maar liefst 80 miljoen kilo plastic bevatte. Dat is 3x zo groot als Frankrijk! 

The Ocean Cleanup Boyan met het Cleanup systeem op de werf in San Francisco l  Foto: The Ocean Cleanup

Testen: van Noordzee naar Grote Oceaan

De Ocean Cleanup is de afgelopen jaren uitvoerig getest en verbeterd. De eerste test vond plaats in 2014 in de Noordzee. Het grootste struikelblok van dit prototype was dat het te langzaam bewoog, waardoor het opgeveegde plastic wegdreef. 

In 2018 was het prototype 001/B klaar om getest te worden in The Great Garbage Patch. Na een jaar in de oceaan te hebben gelegen bleek dat het systeem werkte zoals Boyan het had bedacht! 001/B bleek zelfs in staat microplastics (piepkleine stukjes plastic) te vangen. 

Ondanks de successen valt er volgens Boyan nog veel te verbeteren. Momenteel is de grootste uitdaging: het plastic goed vasthouden in The Ocean Cleanup. 

Nu ook in rivieren: The Interceptor 

Om de oceaan plasticvrij te maken, moeten we niet alleen focussen op het plastic dat er al in zit, maar moeten we ook zorgen dat het plastic er niet in terecht komt. Het overgrote deel van het plastic in de ocean stroomt binnen via rivieren. Uit recent onderzoek blijkt dat 1000 rivieren samen verantwoordelijk zijn voor wel 80% van de vervuiling in de oceaan. 

Boyan en zijn team ontwikkelden de Interceptor, een zelfsturende, plasticvangende catamaran, geschikt voor elk soort rivier. Ook dit systeem is veelbelovend: het is in staat dagelijks 50.000 kg plastic op te vangen. De eerste Interceptors varen rond in Indonesië en Maleisië. 

 De Interceptor in Jakarta l Foto: The Ocean Cleanup

Wil je The Ocean Cleanup op de voet blijven volgen? Neem dan een kijkje op Instagram.

Be like Boyan

Jij kunt zelf ook bijdragen aan minder plastic in onze oceanen, begin bijvoorbeeld met:

Zo doet Boyan zijn ding, en jij de jouwe.

Overigens is Boyan niet de enige die de plastic tsunami probeert te stoppen. Check ook deze plastic fighters in de eerste aflevering van onze webserie Dit is Morgen: zonder afval.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.